YENİ ŞEYLER REHBERİ

Genç girişimciler 'oyuna geliyor'

Dokuz Eylül Teknoloji Geliştirme Bölgesi içinde sadece oyunla ilgilenen genç girişimciler için ‘Oyun Hızlandırma ve Ön Kuluçka Merkezi’ açıldı. RS FM'de yayınlanan Yeni Şeyler Rehberi programına konuk olan Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Yardımcısı Banu Esra Aslanertik, seçilen gençlere 70 bin dolar yatırım desteği verileceğini dile getirdi.
Sitede oku

LoL oynayan Gençlik ve Spor Bakanı Bak: Bu ortamı merak ediyordum
Dokuz Eylül Üniversitesi içinde Netmarble Türkiye işbirliğinde ‘BAMBU Oyun Hızlandırma ve Ön Kuluçka Merkezi', İzmir başta olmak üzere dijital oyun sektöründeki tüm yaratıcı kişileri ve oyun geliştiricileri buluşturmak amacıyla Dokuz Eylül Teknoloji Geliştirme Bölgesi (DEPARK) ve Dokuz Eylül Teknoloji Transfer Ofisi (DETTO) bünyesinde kuruldu. Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Banu Esra Aslanertik, Yeni Şeyler Rehberi programında yeni nesil girişimciler olan oyun üreticilerinin ülkeye ve geleceği katkısını anlattı:

‘OYUN GİRİŞİMCİLERİ DİĞERLERİNE GÖRE DAHA GENÇ'

E-spor’da geçen yıl 600’den fazla sponsorluk anlaşması imzalandı
"Son bir yıldır kuluçka hızlandırıcı ve ticarileştirme desteklerini girişimcilere sağlamaya başlamıştık. Bu kapsamda Netmarble şirketi ile görüşmelerin ardından İzmir'de oyun kuluçkası kararı çıktı. Önce fikirleri topluyoruz. Firmaya dönüşmeleri biraz daha zaman alacak. Ürünlerin ticarileşmesi için Netmarble ile birlikte üniversite sanayi işbirliği yürütüyoruz. Bu sektörde işbirliği ilk oldu. Global bir sektörel işbirliği olması açısından bu iş bize çok heyecan veriyor.

İzmir, özgür ve rahat bir şehir. Oyun politikasında faaliyette bulunacak olanların kendine özgü insanlar olacağını düşünüyorum. Rahat ve özgür olmaları, şehirden kopmayıp şehrin içinde işlerini yapmaları önemli. İşten çıkıp oyun çalışmalarını yürütebilirler bile. Oyun özellikle mobil oyuna çok döndü. Gençlerin ellerinden telefon düşmüyor. Sadece oyunda değil gençlik mobil uygulamaların her türlüsüne çok açıklar. Gençleri sektörle bir araya getirmek ve yatırım bulmalarını sağlamak için de elimizden geleni yapıyoruz.

Zeybekci, ilk kez dijital oyun oynadı: Özgüven geldi, oğlumdan hesabını sorarım
Oyun dünyasındakiler genelde diğer girişimlere kıyasla çok daha gençler. Bu bize ve onlara büyük kolaylık getiriyor. Çok çabuk adapte olabiliyorlar. Yeniliğe çok daha açıklar ve çok hızlı algılıyor ve olayları çok daha hızlı ileri taşıyabiliyorlar. Üstelik eleştiriye de diğerlerine göre daha çok açıklar. Ön kuluçka olması gençler için daha iyi. Çünkü hiçbir şeyleri yokken, sadece kafalarından geçen bir fikirle bile bize gelebilirler. Mobil uygulamada yer alan diğer oyunları inceleyerek, herkes tarafından kullanılacak oyunlar üretip üretemediklerini test etmeleri lazım. Bize böyle gelmeliler. Bizde gençleri hem hukukçularla bir araya getiriyoruz patent imkanlarını araştırabilsinler diye. Finansçılarla bir araya getiriyoruz mali yapılarını daha sağlam tutabilsinler diye. Daha ileri programlama için teknik altyapı ve destek sağlayabiliyoruz. Fikir gerçekten desteklenmeye değerse ülke için katma değer yaratacaksa sonuna kadar arkasında yer alabiliyoruz.

Ticarileştirilebilir hale gelmiş olacak bizden çıktığında. Lisanslamayı da yapmış olacaklar, dünya piyasalarına açılabilecekler. Gençlerin her aşamada ilgi ve desteğe ihtiyacı var. Piyasayı onlara tanıtmamız gerekiyor ki nelerle karşılaşacaklarını bilsinler. Her tür sorularına cevap bulabiliyoruz. Fikrinizi çok iyi desteklemeniz lazım. Çok iyi araştırma yapmanız sektörü ve oyuncularını iyi biliyor olmanız lazım. Fikrin her tür boyutunu hesaplamış olmalarını bekliyoruz."

Yorum yaz