DÜNYA

ABD basını: Ankara ile Moskova arasındaki yakınlaşma, Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nde değişikliğe götürebilir

The National Interest (NI) dergisinde yer alan bir makalede, Rusya'nın Ankara ile olan ilişkilerinin ilerlemesinin Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nde değişiklik yapılmasıyla sonuçlanabileceği ve bu nedenle Karadeniz Filosu için dizel elektrikli denizaltı inşa etmesine gerek olmadığı değerlendirmesinde bulunuldu.
Sitede oku

‘Türkiye ile Rusya'nın savunma sanayii işbirliğinden endişe eden ABD Türkiye'yi yine F-35'le tehdit ediyor'
The National Interest dergisindeki Dave Majumdar imzalı makalede, Rusya'nın Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ndeki kısıtlamalar nedeniyle Karadeniz Filosu'nu tam kapsamlı olarak kullanamadığına dikkat çekildi. Rus gemilerinin yüksek hassasiyetli füzeler geliştirilmesi ve Suriye'deki Tartus üssünde yeni denizaltıların inşa edilmesinin bu durumdan çıkış yolu olarak gösterildiği makalede Karadeniz Filosu'nun böylece ikiye bölünebileceği kaydedildi. Majumdar, Karadeniz Filosu'nda ‘Akdeniz Filosu' isimli yeni bir bölümün oluşacağı ve verilen görevlerin yerine getirilebileceğini de ifade etti.

'SOVYET UÇAK GEMİLERİ' HATIRLATMASI

Majumdar'ın dikkat çektiği önemli nokta ise Türkiye'nin geçmişte Sovyet uçak gemilerinin İstanbul Boğazı'ndan geçişine izin vermesi oldu. "Bunun nedeni gemilerin resmiyette ‘uçak taşıyıcı kruvazör' olarak görülmesiydi" ifadesini kullanan Majumdar, Ankara'nın günümüzde yörüngesini Batı'dan Moskova'ya çevirmesi nedeniyle Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nde değişiklikler yapılabilmesi ihtimalinin olduğunu vurguladı. Majumdar, Rusya'nın bu nedenle Karadeniz Filosu için dizel elektrikli denizaltı inşa etmesine gerek olmadığını da ileri sürdü.

Çanakkale ve İstanbul boğazları, Rusya Hava Kuvvetleri'nin Suriye'deki operasyonunda teknik destek için lojistik açıdan büyük önem taşıyor. Montreux Boğazlar Sözleşmesi'ne göre ise boğazlar üzerinde Türkiye'nin hakimiyeti olduğu taahhüt ediliyor.

 

 

Yorum yaz