GÖRÜŞ

Soros'un ‘Erdoğan, Rusya, Çin' rahatsızlığının sebebi ne?

ABD'li finans spekülatörü George Soros'un Balkanlar'daki Türkiye, Rusya ve Çin etkisini hedef alan yazısını, AK Parti 24.Dönem İzmir milletvekili ve BASAM Başkanı Rifat Sait, Sputnik'e değerlendirdi.
Sitede oku

Soros'dan Balkanlar 'uyarısı': Erdoğan'ın etkisi her ülkede hissediliyor
ABD'li finans spekülatörü George Soros, Türkiye'de 24 Haziran'da gerçekleştirilecek erken Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve genel seçimlere yalnızca günler kala, Balkanlar üzerinden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya ve Çin'i hedef alan bir yazı kaleme aldı. Soros'un New York Times'ta yayınlanan ve ABD ve AB'yi 'göreve çağıran' bir makalesinde Soros, Balkanlar'daki Türkiye-Rusya-Çin etkisinin kırılması gerektiğini savundu. Soros "Batılı güçler, Balkan ülkelerini, yerel işbirliği ve nihayetinde Avrupa Birliği'ne giden yolda tutmayı başaramazsa; bu devletler Rusya, Türkiye ve Çin'in nüfuz alanlarına itilecek ve muhtemelen bunların arasında bölünecektir. Yani Balkanlar bir kez daha Balkanlaştırılacaktır" ifadelerini kullandı. Balkanlar'da ekonomik birlik kurulması gerektiğini savunan Soros ''Bu, başta, AB'ye koşut olarak, serbest ticaret, malların ve insanların serbest dolaşımı sayesinde meydana gelen gevşek bir devletler birliği olacak. Artan refah ve uyumlu birlikte yaşama, bu devletleri, Pekin, Ankara ya da Moskova'nın ekonomik-diplomatik ve askeri etkisine daha az açık hale getirecek'' ifadelerini kullandı. Soros aynı yazıda ayrıca "'Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan varlığını her devlette hissettiriyor'' ifadeleriyle de doğrudan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı hedef aldı. Konuyu AK Parti 24.Dönem İzmir milletvekili ve Balkan Stratejik Araştırmalar Merkezi (BASAM) Başkanı Rifat Sait, Sputnik'e değerlendirdi.

Pompeo: Türkiye ve Rusya, Balkanlar'ı istikrarsızlaştırmayı amaçlıyor
‘ABD VE AB'NİN DUYDUĞU RAHATSIZLIĞI ORTADA, DAHA DA ÇOK RAHATSIZ OLMALARINI UMUYORUZ'

Soros'un makalesinin, Yunanistan ve Makedonya arasındaki isim krizinin çözümü için anlaşma imzalanarak ülkenin yeni adının "Kuzey Makedonya" olmasına karar verilmesini takip ettiğine işaret eden Sait "Bu anlaşmanın hemen ardından Soros'un böyle bir makale kaleme alması ilginç. Soros ve oğlunun kaleme aldığı bu yazıda büyük sıkıntılar var. Yazıda ABD ve AB'nin Balkanlar'daki etkisinin kaybolduğunu ve bölgenin istikrarsızlaştırıldığını iddia ediyorlar. Daha önce yaptığımız röportajda da bahsettiğim gibi, buna çok benzer bir şeyi Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da söylemişti. Sürekli aynı şeyleri söylemeye başladılar, benzer rahatsızlıklar duyuyorlar. Bu rahatsızlıklarda da Türkiye, Rusya ve Çin'in bölgedeki etkisinin giderek artmasına, bu ülkelerin hem ticari hem de kültürel anlamda etkin olmalarına bağlı gibi gözüküyor. Özellikle Türkiye'nin kurumları olan TİKA, Yunus Emre Enstitüsü, Maarif Vakfı, Dışişleri Bakanlığı, Anadolu Ajansı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve TRT gibi pek çok kurum, Balkanlar'da çok önemli bir kamu diplomasisi yürütüyor. Bu kurumların etkin çalışması, Türkiye'yi Balkanlar'da son derece sözü dinlenen bir devlet haline getiriyor. Soros ise Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın varlığının her devlette hissedildiğini ve bundan duyduğu rahatsızlığı dile getiriyor. Tabii, onların rahatsızlığı bizi mutlu ediyor ve daha çok rahatsız olmalarını istiyoruz. Çünkü onların rahatsızlığı ABD'nin rahatsızlığı; onların rahatsızlığı AB'nin rahatsızlığı anlamına geliyor. ABD'nin doğrudan bahsedemediği şeyleri Soros bu makaleyle söylemiş oluyor" ifadelerini kullandı.

‘SOROS'UN SÖZLERİ, RUSYA VE TÜRKİYE'NİN YAKINLAŞMASININ NE KADAR İSABETLİ OLDUĞUNU GÖSTERİYOR'

Balkanlar'ın küçük parçalara ayrılıp yönetilme sürecinin AB ve ABD eliyle yürütüldüğüne işaret eden Sait "Balkanlaşma, Fransızcadan gelen bir terim ve Balkanlar'ın küçük parçalar haline bölünmesi anlayışı anlamına geliyor. Soros makalesinde Türkiye, Rusya ve Çin'in etkisinini Balkanlaşma sürecini hızlandıracağını söylüyor. Aslında Balkanlaşma sürecini yürüten ve bundan nemalananlar Avrupa Birliği ve Amerika. Özellikle İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana, bu yönde çabalarını arttırmış durumdaydılar. Şimdilerde Türkiye'nin Rusya'yla yakınlaşarak ortak çalışmalar yapması, Batı'nın hem Balkanlar'da hem Ortadoğu'daki planlarını altüst etmeye başladı. Türkiye, Rusya'yla yakınlaşmasının da etkisiyle çok etkili bir ‘beyaz diplomasi' yürütüyor. Soros'u da rahatsız eden asıl şey bu. Onların rahatsızlığı, Rusya ve Türkiye'nin yakınlaşmasının ne kadar doğru olduğunu gösteriyor" dedi.

‘Balkanlar'da ciddi bir FETÖ yapılanması var ve bu yapı orada da ABD tarafından harekete geçirilebilir'
‘SEÇİMLERİ AK PARTİ'NİN KAZANMASIYLA TÜRKİYE'NİN BALKAN POLİTİKASININ DAHA DA GÜÇLENECEĞİ GÖRÜŞÜNDEYİM'

Türkiye'nin Balkanlar'da önemli etkisine işaret eden Sait "Sayın Cumhurbaşkanı'nın Saraybosna ve Sancak'a gitmesi, Ziraat Bankası'nın Sancak'ta Boşnaklara yönelik KOBi desteği, Halk Bankası'nın Sırbistan ve Kosova'daki çalışmaları çok önemli. Malum Kosova'nın Priştine Havaalanı'nı bir Türk firması işletiyor. Makedonya'nın başkentindeki havaalanını da yine bir Türk firması işletiyor. Balkanlar'a olan ihracatımız 4 milyar doların üzerine çıkmış vaziyette. Bunlar hep olumlu şeyler. Soros'un bahsettiği bir diğer konu da Balkanlar'ın bir bütün olarak Avrupa Birliği'ne alınması gerektiği. Malum Avrupa Birliği, Müslüman ülkeleri almamaya çalışıyordu. Bosna Hersek, Arnavutluk ve Kosova nedense AB'nin planları içerisinde yer almıyordu. Bu sebeple Soros'un önerisi ilginç çünkü Soros bu yazıda bu ülkelerin de hep beraber AB'ye dahil edilmesi gerektiğini savunuyor. Ben bu önerinin işe yarayacağını düşünmüyorum. Çünkü Türkiye ve Rusya çok fazla mesafe katetti. Önümüzdeki dönemde istikrarlı bir AK Parti hükümetinin gelmesiyle beraber daha da güçlü bir Balkan politikasının inşa edileceği görüşündeyim" diye konuştu.

‘ABD VE SOROS BALKANLAR'DA GÜÇSÜZ TÜRKİYE, AKŞENER İSE TİKA'YI KAPATMAK İSTİYOR'

Sait, "2018 bütçesinde TİKA için 36 milyar TL ayrılmış. TİKA'yı inceledik. TİKA'dan sonra AFAD'a geçtik, TOKİ'ye geçtik. Lağım hepsi, lağım. Bunlar alışmış bedava para kazanmaya. Bakan çocukları değil, vatan çocuklarına harcayacağız bu parayı" sözleriyle gündeme gelen İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'i şu sözlerle eleştirdi:

"Biz burada TİKA'nın gerçekleştirdiği başarılı kamu diplomasisinden bahsederken, ABD ve Soros'un son derece tedirgin olduğunu görüyoruz. Ama maalesef İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de geçenlerde TİKA'nın kapatılması gerektiğini söyledi. Biz çok üzüldük bu açıklamaya. İnanın bu ifade, çok çelişkili. Sayın Meral Akşener'in Soros'un bu ifadesini iyi okuması lazım. Soros'un buradaki rahatsızlığının en büyük sebebi Türkiye'nin bölgedeki hizmetleridir. Bu çalışmalardan dolayı ve Türkiye'nin Rusya'yla yakınlaşmasının da etkisiyle Türkiye'nin etkisi giderek artıyor. Böyle bir ortamda Meral Hanım'ın bu sözleri sarf etmesi son derece ilginç ve şaşırtıcı."

Avrupa, Çin’in Balkanlar’daki etkisinden korkuyor mu?
‘TÜRK AKIMI PROJESİ VE GAZ KONUSU BULGARİSTAN'IN GELECEĞİ İÇİN ÖNEMLİ, ŞİMDİ ONLAR DA BUNU ANLADI'

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Rusya ve Türkiye'nin Türk Akımı doğalgaz boru hattının Bulgaristan üzerinden AB'ye uzanmasını öngören bir plan üzerinde çalıştığı sözlerinin hatırlatılması üzerine Sait "Bu konu Türkiye açısından çok önemli bir konu. Bir başka önemli gelişme de dün yaşanmıştı. İngiltere, Gazprom'un ülkedeki mal varlığını dondurduğunu açıklamıştı. Aslında İngiltere'yi unutuyoruz ama İngiltere çok sinsi ve gizlice hareket ediyor ve arkadaki üst akıl gibi hareket ediyor. Ona çok dikkat etmek lazım" dedi.

Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov'un 12 Haziran'da Türkiye'de Başbakan Binali Yıldırım ile gerçekleştirdiği görüşmeyi hatırlatan Sait "Gerek Bulgaristan, gerek Yunanistan komşumuz ve Türkiye'yle yakınlaşmaları lazım. Ama her iki ülke de Amerika'yla yakınlaşmaya başladı. Bulgaristan hala Amerika'yla askeri çalışmalar yapıyor. Yunanistan da FETÖ'cü askerlerin iltica taleplerini kabul etti. Bunların her ikisinin arkasında da Amerika var ve bu iki devletin Amerika'nın etkisinden kurtulmaları lazım. Bulgaristan, bazı şeyleri fark etmeye başladı; zira doğalgaz meselesi kendi gelecekleri açısından çok önemli. Ben hem Bulgaristan'a hem de Yunanistan'a geleceğin ABD veya AB'de değil Türkiye'de, Rusya'da, Çin'de olduğunu; komşularla ortak çalışmalar yapmaktan geçtiğini hatırlatmak istiyorum. Türkiye'nin jeopolitik durumuna dikkat edilmeli. Çünkü gerek Kuzey Irak'tan gerek Kafkasya'dan gerekse Rusya'dan gelen enerji kaynaklarının geçiş noktası Türkiye. Türkiye'yle gerginliğin hiçbir ülkenin işine gelmemesi lazım. Umarım biran önce gözleri açılır" ifadelerini kullandı.

‘TÜRKİYE'NİN BÖLGEDEKİ LİDERLİK VASFI BATI'DA ENDİŞE UYANDIRIYOR'

Recep Tayyip Erdoğan'ın bölgedeki çalışmalardaki "kilit" isim olduğunu ve bu yüzden hedef alındığını söyleyen Sait "Bütün bu çalışmaların ardındaki kilit isim. Mukayese etmiyorum ama Atatürk gibi şimdi de Erdoğan gibi liderlerle ülke şahlanıyor. Türkiye'nin dış politikada çok iyi bir noktaya geldiğini, görüyoruz. Bakıyoruz, Almanya, Avusturya, Hollanda, hepsi Türkiye'ye tepkili. Avusturya, camileri kapatmaya çalışıyor. Bütün bunların arkasında Recep Tayyip Erdoğan'a ve İslami düşünceye tepki var. Recep Tayyip Erdoğan'dan korkuyorlar. Erdoğan, liderliğiyle geleceği okuması açısından da onları korkutuyor. Bazen kendi insanımız bu gerçekleri göremiyor. Recep Tayyip Erdoğan, çok önemli çalışmalara imza attı, dünyanın lider ülke olduğunu hatırlattı. Türkiye ise Kosova'yı ilk tanıyan ülkelerden birisi oldu. Türkiye, Sırbistan'la Bosna Hersek'i barıştırdı. Türkiye lider ülke ve BM veya ABD'den farklı olarak bunun gereği olanı yapıp bölgeye barış götürüyor. Başta Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere barıştırıcılık, ağabeylik, büyüklük gösteriyor. Erdoğan'a yönelik tepkinin ve Erdoğan'la ilgili ABD'nin endişesinin temelinde bu yatıyor" diye ekledi. 

Yorum yaz