DÜNYA

Rakka Sivil Meclisi Eş Başkanı: Esad'ın Kürtlerle diyalog teklifini olumlu bir adım olarak görüyoruz

Rakka Sivil Meclisi Eş Başkanı Halit Berkel, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın Kürtlerle diyalog teklifini olumlu bir adım olarak gördüklerini belirterek, diyaloga hazır olduklarını söyledi.
Sitede oku

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, geçtiğimiz hafta Russia Today (RT) kanalına verdiği demeçte DSG ile görüşmelere hazır olduklarını ama askeri seçeneğin de hala masada olduğunu söyleyerek, "Müzakereler için açık kapı bırakıyoruz çünkü DSG'nin çoğunluğu Suriyelilerden oluşuyor. Bu yöntem işlemezse ise bu bölgeleri güç kullanarak özgürleştirme yoluna başvuracağız" ifadelerini kullanmıştı. 

Esad'ın bu açıklamaları Kürt parti ve örgütlerinde bir heyecan ve umut yarattı. Suriye'nin Kuzeyinde en büyük kent olan ve geçen sene DSG tarafından IŞİD'in elinden alınan Rakka kentinin Sivil Meclisi de Esad'ın açıklamalarını olumlu görüyor.

‘Esad yönetimi YPG'yi yıpratma, ABD'yi de ülkesinden çekilmeye zorlama taktiğine başvuracak'
'KAPIMIZ HERKESE AÇIK'

Konuyla ilgili Sputnik'e konuşan Rakka Sivil Meclisi Eş Başkanı Halit Berkel, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın 'Kürtlerle diyaloğa hazırız' ifadelerini önemli bulduklarını belirterek, "Bu sözlerin pratikte olmasını umut ederiz. Biz başından beri herkese dedik ki 'Biz diyaloğa ve müzakerelere açığız. Kapımız herkese açık. Şartsız koşulsuz diyaloglara açığız. Görüşmelerde bir sorun olmaz" dedi.

Kürtler Esad'ın diyalog teklifini kabul etti
'YENİ SURİYE'NİN İNŞASINDA HAZIRIZ'

Şam hükümetinin resmi olmayan temsilcilerinin zaman zaman Kuzey Suriye'ye gelip görüşmeler yaptıklarını da belirten Berkel, "Suriye'nin geleceği için demokratik herkesin içerisinde yer aldığı bir Suriye istiyoruz. Yeni bir anayasanın yapılmasını istiyoruz. Savaşlarla sorunlar çözülmez. Diyalogla sorunlar çözülmeli. Biz yeni Suriye'nin inşasında hazırız" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin PKK'nın Suriye kolu olarak gördüğü YPG'nin başını çektiği Demokratik Suriye Güçleri'nin (DSG) siyasi kanadı Demokratik Suriye Meclisi (DSM), Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın diyalog teklifini kabul ettiğini duyurmuştu.

Yorum yaz