TÜRKİYE

‘Yunanistan’ın kendi içinde, Türk askerlerin iadesi konusunda fikir ayrılıkları var’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bugün Türkiye'nin Yunanistan ile sığınmacı geri kabul anlaşmasını durdurduğunu açıkladı.
Sitede oku

Yunanistan Savunma Bakanı Kammenos, Türkiye’den açıklama talep etti
Çavuşoğlu, Ankara'nın Yunanistan ile sığınmacı geri kabul anlaşmasını durdurulmasının sebebi olarak, Yunan makamlarının 15 Temmuz askeri darbe girişimine karışmakla suçlanan Türk askerlerini Ankara'ya iade etme isteksizliğini gösterdi.

Rusya Bilimler Akademisi Uluslararası Ekonomi ve İlişkiler Enstitüsü'nden Yuriy Kvaşin, Sputnik'e verdiği röportajda Yunanistan'a çeşitli insan hakları örgütleri tarafından da baskı yapıldığına dikkat çekti.

Kvaşin, "Baskının Almanya Başbakanı, Fransa Cumhurbaşkanı ve Batılı siyasi elit tabakanın diğer temsilcilerinden çok insan haklarını savunan sivil toplum kuruluşlarından geldiğinin net olarak anlaşılması lazım" diye konuştu.

Türkiye, Yunanistan'la sığınmacı geri kabul anlaşmasını durdurdu
Yunanistan'ın darbeye karışmakla suçlanan Türk askerlerinin iadesi konusunda Batı'ya kulak verdiğini vurgulayan Kvaşin, "Elbette, bu askerlerin darbe hazırlık sürecine katıldıkları gerçekten kanıtlanırsa, adalet karşısında hesap vermeleri için Türkiye'ye gönderilmek üzere sınır dışı edilmeli. Fakat Batı ülkelerinde Türkiye'de adil bir yargılamanın olacağı konusunda birtakım şüpheler mevcut. Türkiye'ye bu askerlerin iadesini yapacak olursa adil yargılamayla ilgili genel görüşleri çiğnemiş olacağını ve itibar kaybına uğrayabileceğini anlayan Yunanistan, dile getirilen bu gerekçelere kulak vermek zorunda" ifadelerini kullandı.

Konunun çözümüyle ilgili olası yolları değerlendiren Kvaşin, öncelikle Türk-Yunan ilişkilerinin yumuşaması gerektiğine dikkat çekti.

'TÜRK-YUNAN İLİŞKİLERİNİN GENEL İKLİM SORUNU ÇÖZÜLMELİ'

NATO'dan Türkiye ve Yunanistan'a darbeci askerler hakkında 'itidal ve sükunet' çağrısı
Rus uzman, "Burada her şeyden önce, Türk-Yunan ilişkilerinin genel iklim sorunu çözülmeli. Zira şu anda Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkiler pek iyi gitmiyor. (Cumhurbaşkanı Recep Tayyip) Erdoğan'ın ilk iktidara gelişini hatırlayacak olursak, Yunanistan'da da Türkiye'de de Türk-Yunan ilişkilerinin sonraki gelişimi konusunda coşkulu bir sevinç yaşanıyordu, çok sayıda ikili temaslar, üst düzey görüşmeler yapıldı. Tüm bunlar şu anda sıfıra inmiş durumda, ihtilaflar büyüyor. Türk-Yunan ilişkilerindeki iklimde genel bir iyileşme ve yumuşama olmadan, Yunanistan'da bulunan Türk askerlerin iadesi konusunun çözümü beklenmemeli" diye konuştu.

'KENDİ İÇİNDE FİKİR AYRILIKLARI VAR'
Yunanistan Dışişleri Bakanı Kocyas: Türkiye, yasa dışı eylemlerini meşrulaştırmaya çabalıyor
Yunanistan'ın kendi içinde Türk askerlerin iadesi konusunda fikir ayrılıkları olduğunu kaydeden Kvaşin, şöyle konuştu:

"Askerlerin iadesi konusunda uzlaşma sağlamak mümkün, fakat süreçteki gelişmelerin kontrolü koşuluyla. Yunanistan'ın kendi içinde bu konuda fikir ayrılıkları mevcut. Bu kişilerin Yunanistan'da bulunmaları ne derece yasalara uygun, iade edilmeli mi, yoksa tümüyle karşı koyulup, Türkiye'nin iade talebinin yasalara uygun olmadığı konusunda ısrar mı edilmeli, tartışılıyor. Türk-Yunan ilişkilerinde diğer daha önemli konuların çözülmeye başarılması durumunda bu konudaki müzakerelerde de ilerleme sağlanabileceğini düşünüyorum".

Yorum yaz