YAŞAM

Rus bilim insanlarından ‘kış uykusuna’ daldırma yöntemi

Rus bilim insanları uzun süreli gezegenlerarası uçuşları yapan kozmonotların ‘kış uykusuna' dalmasını sağlayacak ilaç üzerinde çalışıyor.
Sitede oku

Rus bilim insanları maddelerin element içeriğini tespit etmenin yeni bir yöntemini buldu
Sputnik'e konuşan İleriye Dönük Araştırmalar Vakfı proje ekibi başkanı Prof. Anatoliy Kovtun, insanı derin uykuya daldırma yönteminin kozmonotların oksijen alımının azaltılmasını gerektiren Güneş Sistemi'nin en uzak gezegenlerini araştırma teknolojilerinin geliştirilmesi için kullanılabileceğini belirtti.

Kovtun'un sözlerine göre, araştırmanın nihai amacı, insanın ayıların kış uykusuna benzeyen yapay uyku durumuna daldırılması için özel ilaçlar geliştirmek.

Araştırmacı, yapılan deneyler sırasında ilaçlar vasıtasıyla belirli bir süre için yapay kış uykusuna daldırılan hayvanların vücut ısısının düştüğü, kan dolaşımı ve kalp atışlarının yavaşladığı ve organ ile dokuların oksijen alımının önemli ölçüde azaldığına dikkat çekerek, ‘İlaç etkisi sona erdiğinde deneye katılan hayvanlar 10-24 saat içerisinde kendiliğinden normal hayata dönüyor. Etki süresi ilacın bileşemi ve miktarına göre değişebiliyor' ifadelerini kullandı.

Yorum yaz