Simonyan, "ABD Dışişleri Bakanlığı'nın bu konuda neler söylediğini gördük. Genel olarak ‘Rus propagandasının iyi olmadığını, gazetecilerin tutuklanmaması gerektiğini, fakat Rus propagandasının iyi olmadığını' söylediler" diye konuştu.
Vışinskiy'nin Ukrayna'ya bağlı medya kuruluşunda çalışan Ukraynalı bir gazeteci olduğunu hatırlatan Simonyan, kendisinin ayrıca Rusya vatandaşlığının olmasının ve çalıştığı medya şirketinin Rossiya Segodnya ajansına partner olmasının davayla alakası olmadığını vurguladı.
Simonyan, "Değerli dostlarım, yıllar boyunca bize BBC'deki gibi doğru ve örnek teşkil edecek ‘tavşancıklar' olmamızı, ifade özgürlüğüne saygı göstermemizi, gazetecinin, bırakın hakkı olmasını, tüm bakış açılarını öğrenmek, kendi hükümetine kritik sorular sormak mecburiyetinde olduğunu, yani bir gazetecinin rahatsız edici olması gerektiğini öğreten aynı Batı söz konusu" ifadelerini kullandı.
BBC'ye Vışinskiy'nin durumu ile ilgili haberlerin yayınlanmamasının nedenleri konusunda yapılan resmi başvuruya, yayının Rusya ve Ukrayna'ya ait sitelerde yapıldığı yanıtının geldiğini belirten Simonyan, "Yani bir İngiliz şirketi olan BBC, bu haberin tüm dünyaya aktarılmaya, anlatılmaya layık olmadığı kanısını taşıyor" diye konuştu.
15 Mayıs'ta RİA Novosti Ukrayna ofisine zorla girip arama yapan Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) üyeleri, Vışinskiy'i gözaltına almış ve evinde arama yapmıştı. Ukrayna ve Rusya vatandaşlığına sahip Vışinskiy vatan hainliği ile suçlanmıştı. Herson kentindeki cezaevine sevk edilen gazeteciye 15 yıla kadar hapis cezasının verilebileceği belirtiliyor. Geçtiğimiz perşembeyse Vışinskiy, çıkarıldığı mahkemece kefalet yatırma hakkı olmaksızın 60 günlük hapis cezasına mahkûm edildi.
Vışinskiy'nin eşi İrina, kendisinin sağlık sorunları olduğunu ve mutlaka ilaçlarını düzenli olarak alması gerektiğini açıklamıştı.
RUSYA'NIN TEPKİSİ
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, RİA Novosti Ukrayna Genel Yayın Yönetmeni Kiril Vışinskiy'nin Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) üyeleri tarafından gözaltına alınmasını ve çıkarıldığı mahkemece hapse mahkûm edilmesini eşi benzeri görülmemiş bir olay olarak niteledi.
Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bu konuyu ele aldıklarını belirten Putin, "Bu kesinlikle eşi benzeri görülmemiş bir olay. Vışinskiy'i kamuya açık olarak yaptığı görevi ve mesleki yükümlülüklerini yerine getirmesi nedeniyle vatan hainliği ile suçlamaya çalışıyorlar. Uzun zamandır böyle bir şey görmedim ve hatırlamıyorum" ifadelerini kullandı.
Diğer yandan Rusya Dışişleri Bakanlığı, Kiev'in RİA Novosti Ukrayna ofisine yönelik eylemlerinin keyfi olduğunu açıkladı. Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kiev'in RİA Novosti Ukrayna gazetecilere yönelik eylemlerinin kabul edilemez olduğunu vurguladı.
Rusya Büyükelçiliği, Ukrayna Dışişleri Bakanlığı'na medya temsilcilerine yönelik şiddete son verilmesi talebini içeren iki nota gönderdi. Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov da, Kremlin'in uluslararası örgütlerden Ukrayna Güvenlik Servisi'nin (SBU) eylemlerine karşı sert bir tepki beklediğini açıkladı.
Geçen cuma Rusya'nın başkenti Moskova'da, gözaltına alınan ve tutuklanan RİA Novosti Ukrayna ofisi Genel Yayın Yönetmeni Kiril Vışinskiy'e destek eylemi düzenlendi. Eyleme Russia Today (RT) ve Sputnik Genel Yayın Yönetmeni Margarita Simonyan, Rossiya Segodnya ajansı Genel Müdürü Dmitriy Kiselev, tanınmış gazeteciler, Liberal-Demokrat Parti üyeleri ve toplum temsilcileri katıldı. Ukrayna'nın Moskova Büyükelçiliği'nin önünde gerçekleşen eyleme yaklaşık 200 kişi katıldı.