Cumartesi günü St. Petersburg kentinden Murmansk'a olan ilk yolculuğuna çıkan Rusya'nın ilk yüzen nükleer santrali 'Akademik Lomonosov', nükleer yakıt dolumu yapıldıktan sonra Rusya'nın Uzak Doğu bölgesine çekilecek. Deniz aracı, 2019 yılında Arktik'teki Çukotka açıklarında göreve başlayacak.
'Akademik Lomonosov'un ilk yolculuğuna geniş yer ayıran basın, daha çok verebileceği zararlara odaklanıldı. Greenpeace gibi çevre kuruluşlarından çevreciler aracı ‘nükleer Titanic' ve ‘yüzen Çernobil' gibi isimlerle andı.
Greenpeace nükleer uzmanı Jan Haverkamp, ''Halihazırda hassas olan ve iklim değişikliği nedeniyle yoğun baskı altındaki çevre için Arktik Okyanusu'nda gezen nükleer reaktörler kesinlikle tehdit oluşturacak'' eleştirisini getirdi.
Gezen nükleer santral projesi yıllardır mühendislerin aklını meşgul ediyordu. 144 metre uzunluğundaki ve 30 metre genişliğindeki 'Akademik Lomonosov' dünyanın ilk yüzen nükleer santrali.
ROSATOM: ÇEVREYE TEHLİKE TEŞKİL ETMİYOR
Aracın geliştiricisi olan Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurumu (Rosatom), araç inşa edilirken olası tüm zararların göz önünde bulundurulduğunu duyurdu.
'DOĞAL AFETLER KARŞISINDA YENİLMEZ'
Rosatom'un açıklamasında şöyle denildi: ''Araç olası tüm tehlikeleri aşacak güvenlik hudutları çerçevesinde tasarlanmıştır. Bu özelliği, araçtaki nükleer reaktörleri tsunami ve diğer doğal afetlere karşı yenilmez kılıyor. Ayrıca araçtaki tüm nükleer işlemlerde Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun kuralları karşılanıyor. Araç çevreye hiçbir tehlike teşkil etmiyor.''
LOMONOSOV'UN ANISINA
100 BİN NÜFUSLU BİR KENTİN İHTİYACINI KARŞILIYOR
Araçtaki her bir ünite 100 bin kişilik bir kentin ihtiyacını sağlayacak düzeyde ısı ve enerji üretebiliyor.