Kore Yarımadası’ndaki gelişmeleri ve küresel güç dengeleri açısından anlamını Dumlupınar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Barış Adıbelli ile konuştuk.
‘KORELİLER İÇİN İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI BİTTİ’
Barış Adıbelli, Kuzey ve Güney Kore liderleri arasında yapılan görüşmede verilen mesajların Koreliler için İkinci Dünya Savaşının bittiği anlamına geldiği söylerken Soğuk Savaş’ın yadigarı olan bu sorunun artık nihayete erdirilmek üzere olduğu görüşünü dile getirdi:
‘GELİŞMELER ÇİN’DEN BAĞIMSIZ DEĞİL’
Adıbelli, gerçekleşen barışa şaşırmadığını ancak ABD ile karşılıklı tehditler varken birden 180 derece dönüşün şaşırtıcı olduğunu söyledi ve gelişmelerin 19. Kongre ile kendisine yeni bir rota çizen Çin’den bağımsız olmadığını görüşünü dile getirdi:
‘KİM, TRUMP’A EN BÜYÜK GOLÜ ATTI’
ABD’nin Koreler arasındaki barıştan rol çalmaya çalıştığını belirten Adıbelli’ye göre Kuzey Kore lideri Kim bu hamle ile Trump’a en büyük golü attı
“Şimdi bir kere Kim Jong-Un, Trump'a bence en büyük golü attı. Onu söylemek gerekiyor. Yani hâlâ bugün bile Trump, twitter mesajlarında, satır aralarında 'acaba' diyor, gerçekten nükleer programını bıraktı mı diye güvenemiyoruz diyor? Bu da gösteriyor ki bu inisiyatifin arkasında ABD yok, ama ABD inanılmaz bir rol çalma oyununa girdi.”
‘ABD, KUZEYİ ÇİN CEPHESİNDEN UZAKLAŞTIRMAYA ÇALIŞIYOR’
1971 yılında ABD Dışişleri Bakanı olan Kissenger’ın gizli Çin ziyaretiyle birlikte Çin’in Sovyetler blokundan kopartılmasını hatırlatan Adılbelli’ye göre Trump ve Pompeo da aynı şekilde tarihe geçmek için Kuzey Kore’yi Çin cephesinden uzaklaştırmaya çabalıyorlar:
‘ÇİN, DOĞU ALMANYA SENDROMU NEDENİYLE KORELERİN BİRLEŞMESİNE KARŞI ÇIKIYOR’
Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un’un iki Kore’nin birleşeceği yolunda söylediği sözlere karşılık geçmiş barış deneyimlerinin birleşme konusu yüzünden bozulduğunu hatırlatan Adıbelli’ye göre Çin, Doğu Almanya sendromuyla Güney Kore’nin Kuzey’i yutup, Kore Yarımadasının ABD ittifakı içerisine girmesinden çekindiği için birleşmeye karşı çıkıyor:
‘ÇİN İKİ ÜLKE VARLIĞINI KORUSUN İSTİYOR’
Çin’in Güney Kore’deki ABD silahlarının Çin içindeki bazı üsleri bile izler durumda olmasından rahatsız olduğunu söyleyen Adıbelli’ye göre Çin iki ülke varlığını ayrı ayrı olarak korusun ve Kuzey’deki nükleer arınma birlikte, Güney de ABD’den aldığı teknolojileri bıraksın diyor:
‘KUZEY KORE’NİN HAREKETLERİ ABD TEHDİDİNDEN KAYNAKLANDI’
ABD yetkililerinin söylemlerinin daha önceki durum ile 180 derece zıtlık taşıdığını belirten Adıbelli’ye göre Kuzey Kore’nin yapmış olduğu faaliyetler ABD’nin tehditlerinden kaynaklanıyordu:
‘ABD, KUZEY KORE’Yİ ÇİN’DEN AYIRMA DERDİNDE’
Güney Kore’deki iç dinamiklerin Kuzey Kore ile girişilen bu sürece bakışının nasıl olduğunun önemine değinen Adıbelli’ye göre süreç Çin ekseninde dönüyor, ABD ise Kuzey Kore’yi Çin’den ayırarak Çin’i çevreleme derdinde:
‘KUZEY KORE’DE ÇİN’E BENZER, YENİ BİR MODEL KURULABİLİR’
Çin Komünist Partisi’nin Kore İşçi Partisi ile son aylarda bazı konular üzerine çalıştığını söyleyen Adıbelli’ye göre Kuzey Kore’de Çin’e benzer yeni bir model kurulabilir:
“Kim Jong-Un muhakkak Çin ile beraber hareket edecek, bu görülüyor. Şu anda Çin çok uzaktan seyrediyor, memnuniyetini ifade ediyor. Burada şimdi Kore İşçi Partisi'nin önümüzdeki günlerde kongresi var. Onu bekleyelim, ne tip kararlar aldığını görelim. Çin modeli, Çin'e özgü sosyalizm modeli, Çinlilerin uygulamış olduğu model konularında altı yedi aydan beri Kore İşçi Partisi'nin Çin Komünist Partisi'yle çalıştığı söyleniliyor. Kuzey Kore için yeni bir model kurulacak. Yani serbest piyasa ekonomisine biraz açık ama rejim tıpkı Çin'deki gibi benzer bir sistem olabilir ve daha çok partinin öne çıktığı liderin geriye çekildiği bir sistem getirebilirler.”
‘KORE YARIMADASI’NDAKİ BARIŞA TÜRKİYE GEÇ KALMAMALI’
Barış Adıbelli, son olarak Türkiye’nin Kore Yarımadası’ndaki yaşananlara karşı bir pozisyon belirlemede geç kalmaması gerektiğini söyleyerek, önümüzdeki süreçte bu bölgeye daha net bakılmasının önemine işaret etti: