Rusya-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkan Yardımcısı Dmitriy Savelyev, Sputnik’e açıklamasında, Rus-Türk ilişkilerindeki mevcut durumu ve geleceğini ve Suriye’yle ilgili üçlü formatın gelişimini değerlendirdi.
Ankara’da Suriye çözümünün garantör ülkeleri Rusya, Türkiye ve İran liderlerinin üçlü zirvesi gerçekleşti. Bu görüşmede elde edilen en önemli başarı neydi sizce?
Üç ülke liderinin bir dizi gerilimli konuda Batı’ya karşı birleşik cephe almak için gerçek fırsat yakaladığını mı düşünüyorsunuz?
Böyle bir işbirliğinin genişlemesi, bölgenin tüm ülkelerini kapsamalı. Geçtiğimiz hafta Moskova’da 95 ülkenin katılımıyla düzenlenen 7. Uluslararası Güvenlik Konferansı bunun bir örneği. Rusya, güney sınırlarındaki ileriye dönük politikasında bariz bir ilerleme sergiliyor. Türkiye ve İran’la birlikte ABD’nin Ortadoğu’yu yeniden inşa etme planlarını bozduk. Batı ülkeleri Rusya’yı izole etmeye çalıştığı bir dönemde Rusya aktif olarak başta Türkiye olmak üzere bölgenin en önemli oyuncularıyla diyalog kurmaya çalışıyor. Zira Türkiye, ABD’ye uymayı bırakan ve kendi çıkarları doğrultusunda Rusya’yla stratejik ittifaka giren tek NATO ülkesi.
Rus-Türk ilişkilerinin geleceğiyle ilgili ne düşünüyorsunuz?
Türkiye ile ticaretimiz, 2017’de 22 milyar dolar olarak gerçekleşti ve aktif olarak 38 milyar dolara ulaşıldığı 2008 seviyesine yaklaşıyor. Ülkelerimiz arasındaki doğrudan yatırım seviyesi de 10 milyar dolara ulaştı. Türk Akımı tamamlanmak üzere. Rus gazı sadece Türkiye’ye değil, tüm Güneydoğu Avrupa’ya ulaştırılacak, bu da Türkiye’ye bölgesel gaz merkezi olma fırsatını verecek. Ankara’ya, nükleer enerji teknolojilerine eşirim sağlandı. Akkuyu projesine Türkiye’de stratejik statü verildi.
Bölgede stratejik rekabetten vazgeçme ve birlikte mevcut sorunların çözümüne başlama şansını elde ettik. Ülkelerimizin coğrafi konum itibariyle birbirine yakın olması ve ayrıca ortak pazarı oluşturma ihtiyacı Rusya ve Türkiye için potansiyel işbirliği fırsatlarını açıyor ve bu işbirliğinin sınırlarını tasavvur etmek bile mümkün değil.