DÜNYA

Sözleşmeli akademisyenler için bir ilk: İsviçreli Pohlit, İTÜ'yü mahkum ettirdi

İstanbul Teknik Üniversitesi'nde (İTÜ) sözleşmeli öğretim üyesi olarak çalışan İsviçreli Stefan Pohlit, tazminat ve ek ders ücreti ödenmeden işten çıkarıldığı gerekçesiyle açtığı davayı kazandı. Karar, üniversitelerde sözleşmeli olarak çalışan akademisyenler için bir ilk olmasıyla emsal niteliği taşıyor.
Sitede oku

Hürriyet'ten Dinçer Gökçe'nin haberine göre, Stefan Pohlit, Eylül 2012'de İTÜ'de ders vermeye başladı. Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı'nda yardımcı doçent olarak derslere giren Pohlit ile üniversite arasında yapılan sözleşmenin süresi bir yılı kapsıyordu. Süre dolunca yeni sözleşme yapıldı. Bu şekilde derslere giren Pohlit'in işine 21 Aralık 2014'te son verildi ancak 15 Ocak 2015'e kadar üniversitede ders vermeye başladı.

657'de köklü değişiklik: Memur gidiyor, sözleşmeli çalışan geliyor
Bu tarihten sonra kendisine sınıf açılmayacağı belirtildi. Pohlit bunun üzerine üniversiteye ihtarname çekerek kendisine çalışma imkanı sağlanmasını istedi. Üniversiteden gelen olumsuz yanıt sonrası Pohlit, Nisan 2015'te üniversiteye karşı 'ödenmemiş işçi alacağı' davası açtı.

Dava başvuru dilekçesinde Pohlit'in hak ve alacaklarının ödenmediği öne sürüldü. Dilekçede Pohlit'e ödenmesi gereken toplam paranın 107 bin 037 TL olduğu belirtildi.

İTÜ: TALEPLERİ HAKSIZ

İTÜ avukatları ise, Pohlit'in tüm taleplerinin haksız ve hukuka aykırı olduğunu savundu. Savunmada Pohlit'in fazla çalışma yapmadığı, dolayısıyla fazla çalışma ücreti talep edemeyeceği kaydedildi.

İhraç edildiği üniversitede öğrenciliği engellenen akademisyen, eski usule başvurdu
İstanbul 8. İş Mahkemesi, Pohlit'e 7 bin 901 TL kıdem, 6 bin 486 TL ihbar tazminatı ile 61 bin 145 TL ek ders ücreti ve 3 bin 669 TL de yıllık izin ücreti olmak üzere 79 bin 200 liranın yasal faizi ile ödenmesine hükmetti.

Pohlit'in avukatı Bora Beller, emsal davaların idare mahkemelerine gönderildiğini ve ret kararı verildiğini işaret ederek, "İlk defa sözleşmeli çalışan akademik personelin çalışması süresiz iş akdi olarak kabul edildi ve ilk defa haklarıyla birlikte fazla mesai alabileceği kabul edildi. Yüksek öğretim mevzuatı öğretim görevlilerine haftalık ders saat sınırı getiriyor. Ancak genelde üniversiteler bu sureleri fahiş biçimde ihlal ediyor ve fazla mesai ücreti de vermiyor. Bu kararla, akademik personelin hem yüksek öğretim mevzuatından lehlerine olan hükümlerden faydalanmaları hem de iş hukukunun hükümlerinin kendilerine uygulanmasının önü açıldı" dedi.

Yorum yaz