Özellikle kalabalık yerlerde lambalar aracılığıyla uygulanabilecek ışın korumasının, gribin yayılmasını engellemede dönüm noktası olabileceği belirtiliyor.
Nature dergisinin 9 Şubat'ta yayımladığı araştırmaya göre, uzak Ultraviyole C (UVC) ışını grip dışında hava yoluyla bulaşan diğer hastalıklarla mücadelede de kullanılabilecek.
DOMUZ GRİBİ VİRÜSÜ İNAKTİF HALE GETİRİLDİ
Araştırma ekibi uzak UVC ışınlarının insanları güvende tutarken mikropları öldürme potansiyeline sahip olabileceği hipotezi üzerine çalıştı. Son yapılan deneyde, domuz gribine neden olan H1N1 virüsünün bulunduğu laboratuvar ortamı düşük dozlarda bu ışına maruz bırakıldı. Bulgular uzak UVC'nin domuz gribi virüsünü inaktive ettiğini ortaya koydu.
Grip aşısı sadece bazı türlere karşı koruma sağlarken, uzak UVC ise tüm grip virüslerini inaktive edebilecek.
‘UZAK UVC GÖZ YA DA DERİ İÇİN ZARARLI DEĞİL'
UVC ışınının anti-mikrobiyal etkisi biliniyor ancak mevcut UVC kaynaklarının katarak yapıcı ve kanserojen etkisi nedeniyle kamusal alanlarda kullanımı oldukça sınırlı. Tıpta araç gereçlerin sterilizasyonunda uzun yıllardır UVC'den yararlanılıyor.
OKULLAR VE HAVAALANLARI GÜVENLİ HALE GELEBİLİR
Araştırmada, kalabalık kapalı mekanlarda çok düşük oranlarda uzak-UVC ışını kullanılmasının sadece gribi değil tüberküloz gibi hava yoluyla bulaşan mikrobik hastalıkların yayılmasını engellemede umut verici, güvenli ve ucuz bir yöntem olabileceğine dikkat çekildi. Hastanelerin bekleme odaları, havalimanları, okullar gibi yerlerde uzak UVC lambalarından yararlanılabileceği belirtiliyor.