Peru Devlet Başkanı Pedro Pablo Kuczynski, solcu gerillaların sempatizanı olduğu iddia edilen 25 sivilin ölüm emrini vermek, zimmetine para geçirmek ve rüşvetten suçlu bulunarak 25 yıl hapse mahkum edilen 79 yaşındaki Fujimori'yi geçen yıl 24 Aralık'ta sağlık sorunlarını gerekçe göstererek 'insani nedenlerle' affetmişti.
Ülkede bazı kesimler hala Fujimori'yi desteklese de 'yolsuz diktatör' olarak da anılan eski Devlet Başkanı'nın affedilmesi öğrenciler, sendikacılar ve insan hakları aktivistlerini sokağa dökmüştü.
SAVCILAR FUJİMORİ'NİN YANI SIRA 23 KİŞİNİN DAHA YARGILANMASINI İSTEDİ
Grubun üyeleri, emirleri üstlerinden aldıklarını savunmuşlardı. O dönemde emir komuta zincirinin başında Fujimori bulunuyordu.
Masum olduğunu savunan Fujimori karara itiraz edeceğini söyledi.
KUCZYNSKİ SİYASİ ANLAŞMA İDDİASINI REDDETMİŞTİ
Fujimori'nin kızı Keiko Fujimori Kongre'de en büyük parti olan sağcı Fuerza Popular'ın lideri.
Mahkemenin kararı sonrası Twitter'dan açıklama yapan Keiko Fujimori babasının yaşı ve sağlığı nedeniyle yeniden gözaltına alınarak cezaevine girmemesini umduğunu belirterek "Alberto Fujimori bu süreçte özgür olmayı hak ediyor" ifadelerini kullandı.
GÖREVİ SÜRESİNCE YAŞANAN ÇATIŞMALARDA 70 BİNE YAKIN İNSAN HAYATINI KAYBETTİ
Peru'da 1990-2000 yıllarında görev yapan Fujimori seçim kampanyasında rüşvet aldığının ortaya çıkmasının ardından 2000'de ülkesinden kaçmıştı.
Fujimori, 2007'de Şili'de tutuklanarak ülkesine iade edilmişti. Rüşvet ve görevi kötüye kullanmaktan 6 yıl hapis cezası alan Fujimori 2 yıl sonra görevi süresince yaşanan insan hakları ihlalleri nedeniyle 25 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
BBC'ye göre Fujimori'nin otoriter hükümeti ile solcu gerillalar arasındaki çatışmalarda 69.000 kişi hayatını kaybetti.