Former Peruvian President Alberto Fujimori, serving a 25-year prison sentence for human rights abuses, was pardoned Sunday for "humanitarian reasons" https://t.co/Styww6Bo8a pic.twitter.com/hFr3regLyv
— CNN (@CNN) 25 Aralık 2017
AZİL ÖNLENDİ, AF GELDİ
Medyaya göre Kongre'de Fujimori'nin çocuklarının lideri olduğu partilere bağlı vekillerin devlet başkanının yolsuzluktan azledilmesinin önüne set çekmesinin ardından PPK de vaat ettiği Fujimori'nin affına onay verdi. PPK'nin Latin Amerika’nın en büyük yolsuzluk skandalının merkezinde bulunan Brezilya şirketi Odebrecht ile ilişkileri ortaya çıkmıştı. Affa, "Bunu bu şekilde, azilden kılpayı kurtulduktan hemen sonra ve Noel gününde yapmak, Fujimorismo'nun kurbanlarına karşı inanılmaz bir saygısızlık" tepkisini veren muhalifler, protesto için sokağa döküldü.
#Peru: Cops repress protest against the pardon to #Fujimori, in Plaza San Martín, #Lima. #IndultoEsInsulto #indulto #IndultoViciado #IndultoNoVa Video: @ivan_gav pic.twitter.com/XAaMmzE18y
— ubique (@PersonalEscrito) 25 Aralık 2017
Fujimori destekçileri ise adeta bayram yaptı. Fujimori, 2007'de iktidarı suisitimal etmek ve rüşvetten 6 yıl, 2009'da da ölüm timlerine sivilleri katletme emri vermek de dahil insan hakları ihlallerinden 25 yıl hapse çarptırılmıştı.
FUJİŞOK, FUJİDARBE…
PPK gibi IMF ile işbirliği yapan Fujimori, 1990-2000 arasındaki iktidarında demir yumrukla yönetip çok kan döktüğü Peru için hala kutuplaştırıcı bir kişilik. Taraftarlarının Maocu gerilla örgütü Aydınlık Yol'a karşı mücadelesi ve IMF'nin Güney Amerika ülkeleri için hazırladığı Washington Uzlaşısı uyarınca 'Fujişok' uyguladığı ulusal ekonomiyi neoliberal piyasaya uyarlaması sebebiyle övdüğü Japon asıllı siyasi, Nisan 1992'de ordunun desteğiyle 'Fujidarbe' de denilen başkanlık darbesi yapmış, yani Kongre'yi kapatıp, anayasayı askıya alıp yargıyı da devredışı bırakmıştı.
1999'DA SABIRLAR TAŞTI
Bu ortamda yeni meclisi, yeni anayasayı istediği gibi oluşturan ve ezici çoğunlukla tekrar seçilen Fujimori, üniversitelerin ve yüksek seçim kurulunun özerkliğini kaldırmasının ardından 1999'da yasadışı biçimde üçüncü kez aday olduğunda hile hurdanın ayyuka çıktığı seçimi kılpayı farkla kazandı. Ama protestolar ve muhalefetin sivil itaatsizliği başlamıştı. Üstüne Eylül 2000'de casus şefi Vladimiro Montesinos'un siyasileri parayla satın alması skandalı patladı. Fujimori, Kasım 2000'de bir zirveye katılmak için yurtdışına çıktığında muhalefetin Kongre'nin kontrolünü ele geçirmesi üzerine geri dönemedi ve 5 yıl Japonya'da kaldı.
REHİNE KRİZİ VE KATLİAMLAR
Dünya ise Fujimori'yi Aralık 1996'da Japonya'nın Lima Büyükelçiliği'ndeki daveti basıp 400 diplomat ve üst düzey yetkiliyi rehin alan Tupac Amaru Devrimci Hareketi'nden (MRTA) 14 gerillayı, 4 ay sonra tüm rehineleri serbest bırakmalarının ardından, bir operasyonla öldürtmesiyle tanıdı en çok. Daha sonra solcu gerillalarla mücadele adı altında Peru ordusunun on binlerce sivili öldürdüğü de ortaya çıktı.