Eski DİSK Başkanı Çelebi: Nüfus iki katı arttı, örgütlü işçi sayısı yarıya düştü

Eski DİSK Başkanı Süleyman Çelebi mevcut iş cinayetlerini Seyr-i Sabah programı için değerlendirirken 1980’de 44 milyonluk nüfus içinde 2.5 milyon örgütlenmiş işçi varken bugün 80 milyona yaklaşan nüfus içinde örgütlenmiş işçi sayısının 1.5 milyona düştüğünü dile getirdi.
Sitede oku

Eski Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Başkanı Süleyman Çelebi, mevcut iş cinayetleri, işçi hakları ve örgütlenme konusunda Seyr-i Sabah programına açıklamalarda bulundu. 8 saatlik mesailerin 12 saate çıkmasıyla işçi ölümlerinin artmasını eleştiren Çelebi, başta 3. Havalimanı inşaatı olmak üzere çok fazla işçinin çalıştığı inşaat sektöründe işçi örgütlenmesinin devlet eliyle engellendiğini dile getirdi:

Çalışma Bakanlığı: 3. havalimanında 400 değil, 27 işçi öldü
‘İŞ KAZASI YOK, İŞ CİNAYETİ VAR'

"İş artık iş kazaları olmaktan çıktı iş cinayetlerine dönüştü. İnsana değer verilmeyişinin en temel örneğini biz iş uygulamalarında görüyoruz. İnsani değerle hiçe sayılarak iş üretim ilişkisi sürdürülüyor. Şu anda yaşanan savaşta her gün asker kaybediyoruz ama iş cinayetlerinde de her gün 6 kişi kaybediyoruz.

Havaalanı inşaatında yoğunlaştırılmış bir üretim işi devam ediyor. Dünyada 8 iş saati hiçe sayılıp yine 12-13 saatlik iş saatlerine dönüldü. 10 binlerce işçi yer değiştiriyor, kalifiye elemanlar ayrılıyor. Başka ülkelerden gelen kaçak işçiler çalıştırılıyor.

Bize sunulan havaalanı inşaatı devam ediyor ve sorun yokmuş gibi görünüyor. Biz aldığımız bilgileri oradaki şoförlerden alıyoruz. Çoğu ölümlerin burada kapatıldığını, üzerinin örtüldüğünü düşünüyorum. Basın da bunları yazmıyor. Yaklaşık 30 bin insan çalışıyor havaalanı inşaatında.

'3. havalimanında 400 işçi hayatını kaybetti' iddiası Meclis gündeminde
‘ÖRGÜTLENME KAĞIT ÜSTÜNDE VAR'

Örgütlenme özgürlüğü Türkiye'de yok. Kağıt üstünde var ama kerhen, suyun akışına göre yapılaşmış sendikalar var. Sendikalı oldukları için çok keyfi işten çıkarmalar var. Sendika güvencesi konusundaki taleplerimiz ne yazık ki yasalaşmadı. Kağıt üstündeki hakların uygulamaya geçmesi hele ki inşaat iş kolunda o kadar zor ki. Yüzlerce şirket ortaya çıktı ve bunlar sendikaya izin vermiyor.

İnşaat sektöründe örgütlülük çok zor ve belki de bu yüzden en çok iş cinayetleri bu sektörde yaşanıyor. İşverenler kendilerini iktidarın gücüne dayandırmışlar. İktidardan resmen katkı ve destek görüyorlar. Birçok iş yerinde bakanlar kurulu kararıyla grev ertelemesi söz konusu oldu. İşçinin yaptırım anlamında en önemli kuvvetlerinden, anayasal haklarından biri elinden alındı. OHAL koşullarında grev yapmak neredeyse imkansız.

1980'lerde nüfus 44 milyon iken mevcut örgütlü işçi sayısı 2,5 milyondu 2018 yılında nüfus 80 milyonu geçmiş ve örgütlü işçi sayısı 1.5 milyona gerilemiş."

Yorum yaz