İki gün sürecek Ankara ziyaretine bugün başlayan Jagland, AB Bakanı Ömer Çelik, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştü.
Jagland, resmi Twitter hesabından Adalet Bakanı Gül ile görüşmesine ilişkin yaptığı açıklamada, "Bakan Gül'e Avrupa'da ‘Türkiye karşıtı bir kampanya' olmadığını anlattım. Türkiye ile, dost, ortak ve Avrupa Konseyi'nin köklü bir üyesi olarak açık bir diyalogumuz var" dedi.
'TÜRKİYE'DEN AİHM'E BİNLERCE BAŞVURU RİSKİ VAR
Jagland'ın ziyaretleri sürerken Jagland'a eşlik eden sözcüsü Holtgen de OHAL inceleme komisyonuyla ilgili bir paylaşımda bulundu. Holtgen, Twitter hesabından yaptığı açıklamada "AİHM, olağanüstü hal esnasında ihraç edilen ve tutuklanan binlerce vatandaş için etkili bir hukuk yolu olmadığına hükmederse, Türkiye'den Strazburg mahkemesine (AİHM'e) binlerce yeni başvuru yapılması riski bulunuyor" dedi.
'OHAL İNCELEME KOMİSYONU'NUN ÖNÜNDE 100 BİNE YAKIN BAŞVURU VAR'
OHAL İnceleme Komisyonu, 22 Aralık 2017'de ilk kararını verdi ve 300'e yakın başvuruyu karara bağladı. OHAL İnceleme Komisyonu, 24 Ocak'ta da açlık grevindeki akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça'nın başvurularını karara bağladı ve işlerine iade taleplerini reddetti. OHAL İnceleme Komisyonu'nun önünde 100 bine yakın başvurunun bulunduğu belirtiliyor.
ERDOĞAN VE KAHRAMAN İLE GÖRÜŞECEK
Holtgen, AB Bakanı Çelik'in Jagland ile görüşmesinde AB'nin Türkiye ile müzakere fasıllarından 23. fasıl "Yargı ve Temel Haklar" ile 24. fasıl "Adalet, Özgürlük ve Güvenlik" müzakereye açması gerektiğini söylediğini aktardı.
Jagland, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve TBMM Başkanı İsmail Kahraman ile, yarın da Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan ile görüşecek. Jagland, yarın ayrıca Adalet Akademisi'nde 400'den fazla hakim ve savcıya hitap ederek bir konuşma yapacak.
JAGLAND, 15 TEMMUZ SONRASI TÜRKİYE'Yİ ZİYARET EDEN İLK ULUSLARARASI YETKİLİYDİ
Ankara, Jagland'a minnettarlığını gösterse de Türkiye'nin kurucu üyesi olduğu Avrupa Konseyi ile ilişkileri son dönemde özellikle Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'nin (AKPM) Türkiye'yi hukukun üstünlüğü, insan hakları ve demokrasi alanında yaşanan olumsuz gelişmeleri gerekçe göstererek denetim sürecine almasının ardından gergin bir seyir izliyor. Türkiye, bu kararın ardından Avrupa Konseyi bütçesine katkısını düşürme kararı almış ve Avrupa Konseyi bütçesine en fazlı katkı yapan ülkeler arasında yer almayacağını açıklamıştı.