DÜNYA

Demirtaş: Manşetlerle algı operasyonu oluşturuldu, 'Demirtaş uzaylıdır' diye yazsalardı herkes inanırdı

HDP'nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Demirtaş'ın tutuklu bulunduğu davanın ikinci duruşması başladı. Dokunulmazlıkların kaldırılmasından önce gazete manşetlerini mahkeme heyetine gösteren Demirtaş, "Şu kadar yayını Demirtaş uzaylıdır diye yazsalardı, herkes uzaylı olduğuma inanırdı. Manşetlerle algı operasyonu oluşturulmuştur" dedi.
Sitede oku

Eski HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, 4 Kasım 2016 tarihinde tutuklanmasına yol açan davanın duruşması için Edirne Cezaevi'nden Ankara'ya getirildi. 19'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava güvenlik ve Ankara Adliyesi'ndeki salonun küçük olması gerekçeleriyle Sincan Cezaevi Kampüsü içinde yer alan duruşma salonuna alındı.

Demirtaş, Ankara'ya götürüldü
Tutuklu bulunduğu davanın ikinci duruşmasında savunmasına başlayan Demirtaş, öncelikle iddianamenin kabulüne ilişkin itirazlarını dile getirdi. Demirtaş, dokunulmazlıkların kaldırılmasından önce gazete manşetlerini tek tek mahkeme heyetine gösterdi.

Demirtaş, "Şu kadar yayını Demirtaş uzaylıdır diye yazsalardı herkes benim uzaylı olduğuma inanırdı. Dokunulmazlıkların kaldırılmasından önce medyaya taşınan manşetlerle bir algı operasyonu oluşturulmuştur" dedi.

'30 FEZLEKEDEN HABERDAR OLAMADIK, 31 FEZLEKEDEN SAVUNMAM İSTENİYOR'

434 gün sonra hakim karşısına çıkan Demirtaş: En az Binali Yıldırım kadar dokunulmazlığım var
Anayasa 83/2. maddesine atıfta bulunan Demirtaş, "Meclis kararı olmadıkça tutuklanamayacağını ancak buna rağmen 15 aydır tutuklu olduğunu belirtiyor. Mahkeme bu denetimi de 15 ay boyunca yapmadı. Milletin iradesini korumanız lazım Selahattin Demirtaş'ın değil! Parlamento korkuyor, yargının cesur olması lazım. Denetim ancak böyle sağlanır. Her gün kanunlar çıkarılıyor, Anayasa değişikliği yapılmaya çalışılıyor, milletin iradesi olan bizler de bu olanları bir hücrede izlemek durumunda bırakılıyoruz. Biz de izliyoruz, yargı da izliyor" diye konuştu.

31 fezlekeden 1 fezleke tarafına tebliğ edildiğini söyleyen Demirtaş, "Geri kalan 30 fezlekeden gizlilik kararı sebebiyle haberdar olamadık ama 31 fezleken savunmam isteniyor. Soruşturmadan bu yana dosya önünüze siyasi saiklerle geldi. Ancak siz usule aykırılıkları gidermek yerine, heyet olarak emniyet müdürlüklerine yazı yazarak başka deliller elde etmeye çalıştınız" dedi.

'İÇTÜZÜK KANARYA SEVENLER DERNEĞİ TÜZÜĞÜ DEĞİLDİR'

Dokunulmazlığın kaldırılmasında siyasi saiklerle hareket edildiğini, amacın HDP'yi siyasetten tasfiye kaydeden Demirtaş, dokunulmazlık sürecinin ayrıca İçtüzük hükümlerine aykırı olduğunu belirterek, "İçtüzük, Kanarya Sevenler Derneği tüzüğü değildir, İçtüzük anayasanın önemli bir parçasıdır" dedi.

'3 BİN KİŞİ BİR ANDA SUÇ İŞLEME KARARI MI ALDI?'

HDP'li Kemalbay gözaltına alındı
Politik saiklerle, anayasaya aykırı, kişiye özel bir düzenleme yapıldığını belirten Demirtaş, "1 yıl içinde 3 bin arkadaşımız tutuklandı. HDP durup dururken suç işleme kararı mı aldı" diye sordu.

Dokunulmazlıkları politik gerekçelerle kaldırılıp asılan başbakan olduğunu, geçmişte cezaevine girmeyen genel başkan bulunmadığını vurgulayan Demirtaş, "Hepsi olağanüstü dönemlerin mahkemeleriydi. Şimdi de OHAL döneminde başka bir partinin siyasetçileri olarak yargılanıyoruz. Şu dakikaya kadar adil yargılanacağıma dair en ufak izlenim edinmedim" ifadesini kullandı.

'BİZ BU ÜLKENİN PARYALARI DEĞİL EVLATLARIYIZ'

Demirtaş'tan AYM'ye 'basit' soru: İstifa etmeyi düşünüyor musunuz?
Tutuklu yargılandığı dosyayla ilgili eleştirilerde bulunan Demirtaş şöyle devam etti: "Benim itirazlarımı dinlemeniz lazımdı. Biz bu ülkenin yurttaşlarıyız. Bu vatanın evlatlarıyız. Biz bu ülkenin paryaları değiliz. Adalet mülkün temelidir. Sarsılırsa mülk sarsılır. Yargıçların hukukun egemenliği ilkesini sonuna kadar savunması gerekir. Yapmazsanız sıkıntı olur. Yaparsanız ne olur yurttaş sıkıntı yaşar. Türkiye batmaz. Demokratik bir ülke olacak. Bunun için var gücümüzle çalışacağız. Bu suçu işleyenler yargı önünde hesap verecekler."

Demirtaş konuşmasının sonunda itirazları doğrultusunda yargılamanın durdurulması, düşürülmesi gerektiğini söyledi. Mahkeme başkanı itirazları değerlendirmek için ara verdi.

DEMİRTAŞ'IN TÜM TALEPLERİNE RET

Davanın öğleden sordaki bölümünde avukat Mahsuni Karaman, Demirtaş'ın yasama dokunulmazlığı ve sorumsuzluğu olduğu gerekçesiyle yargılanmayacağı yönünde itirazlarını dile getirdi. Savcı taleplerle ilgili görüşünü açıkladı; dokunulmazlığın kaldırılmasını düzenleyen anayasa değişikliğinin Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesi talebinin de reddini talep etti.

Mahkeme, anayasanın 148. maddesinin birinci fıkrasında anayasa değişikliklerinin sadece şekil bakımından denetlenebileceği, somut norm denetimi yapılamayacağını ifade ederek, Demirtaş'ın tüm taleplerinin reddine karar verdi.

'BAKAN ELİYLE ÖCALAN TALİMATI GETİRDİLER'

Gazete DuvaR'dan Nergis Demirkaya'nın haberine göre, "Ben neden tutukluyum. Kaçtım mı? Delilleri karartma durumum mu vardı. Hayır, referandum vardı" diyen Demirtaş 2010 referandumuyla ilgili şunları söyledi:

Öcalan'dan Demirtaş'a: Çok koşturuyorsun, ama gol atmıyorsun
"Şahsımla ilgili özel hassasiyetleri var hazretlerinin. 2010 referandumunda boykot kararı aldık. Ama ‘Evet' denilmesi için baskı yapıldı. Oslo çözüm süreci olarak bilinen partimin içinde olmadığı, PKK ile devletin yaptığı görüşmeler vardı. Biz ‘referanduma sunulan anayasa değişikliğinde dil-kültür ile bir düzenleme olmalı. HSYK, Yüksek Yargı düzenlemesi tehlikeli, olmaz' dedik. Boykot kararı aldık. Bunun ‘Kandil'den talimat alıyor' diyenler, Öcalan'ın el yazısıyla bir bakan aracılığıyla İmralı'dan yazı getirdiler. Referandumda ‘evet' oyu vermemiz için yapıldı bu. İnkar edilirse burada tanık dinletiriz. Yazıda ne vardı? Yazıda, ‘Partiniz kararı verir. Bu değişiklik yeni bir çözüm süreci önünü açar mı?' yazısıydı. ‘Öcalan'ın talimatı' diye bunu getirdiler. Ama biz son dakikaya kadar boykot tavrını sürdürdük. Majesteleri kabul etmedi, ‘hani Öcalan'dan talimat alıyordu bunlar' demiş. Sen misin Oslo da çözüm süreci yürütülürken anayasa değişikliğini desteklemeyen."

'CUMHURBAŞKANLIĞI ADAYLIĞIM GERİ ÇEKTİRİLMEYE ÇALIŞILDI'

Majestelerinin kendisi, partisiyle ilgili husumeti anlattığını söyleyen Demirtaş 2014 Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde de "İmralı üzerinden adaylığının geri çektirilmeye çalışıldığını" söyledi. Demirtaş, "Hem çözüm süreci hem de aday mı oluyor? diyor. Benim yanıtım ‘kendisinin kölesi miyim' oldu. Bir aracı ile ‘Beyefendi rahatsız. Çözüm sürecini hiç mi düşünmüyor' haberi geldi. Biz kendisinin kölesi olmadığımızı söyledik. Bunun tanığını da dinletebilirim" dedi.

HANGİ SUÇLAMALAR YÖNELTİLİYOR?

Demirtaş'a Soylu'ya hakaret davasından beraat
Demirtaş'ın tutuklu olduğu dava Diyarbakır'da açılmış ardından güvenlik gerekçesiyle Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmişti. Demirtaş hakkında 'terör örgütü kurma, yönetme, örgüt propagandası, suç ve suçluyu övme' suçlamalarıyla 142 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı. 

Demirtaş'ın bugün Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davası, daha önce kendisi hakkında hazırlanan ve dokunulmazlığının kaldırılması için TBMM'ye gönderilen 31 fezlekenin toplamından oluşuyor.

Yorum yaz