Eski HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, 4 Kasım 2016 tarihinde tutuklanmasına yol açan davanın duruşması için Edirne Cezaevi'nden Ankara'ya getirildi. 19'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava güvenlik ve Ankara Adliyesi'ndeki salonun küçük olması gerekçeleriyle Sincan Cezaevi Kampüsü içinde yer alan duruşma salonuna alındı.
Demirtaş, "Şu kadar yayını Demirtaş uzaylıdır diye yazsalardı herkes benim uzaylı olduğuma inanırdı. Dokunulmazlıkların kaldırılmasından önce medyaya taşınan manşetlerle bir algı operasyonu oluşturulmuştur" dedi.
'30 FEZLEKEDEN HABERDAR OLAMADIK, 31 FEZLEKEDEN SAVUNMAM İSTENİYOR'
31 fezlekeden 1 fezleke tarafına tebliğ edildiğini söyleyen Demirtaş, "Geri kalan 30 fezlekeden gizlilik kararı sebebiyle haberdar olamadık ama 31 fezleken savunmam isteniyor. Soruşturmadan bu yana dosya önünüze siyasi saiklerle geldi. Ancak siz usule aykırılıkları gidermek yerine, heyet olarak emniyet müdürlüklerine yazı yazarak başka deliller elde etmeye çalıştınız" dedi.
'İÇTÜZÜK KANARYA SEVENLER DERNEĞİ TÜZÜĞÜ DEĞİLDİR'
Dokunulmazlığın kaldırılmasında siyasi saiklerle hareket edildiğini, amacın HDP'yi siyasetten tasfiye kaydeden Demirtaş, dokunulmazlık sürecinin ayrıca İçtüzük hükümlerine aykırı olduğunu belirterek, "İçtüzük, Kanarya Sevenler Derneği tüzüğü değildir, İçtüzük anayasanın önemli bir parçasıdır" dedi.
'3 BİN KİŞİ BİR ANDA SUÇ İŞLEME KARARI MI ALDI?'
Dokunulmazlıkları politik gerekçelerle kaldırılıp asılan başbakan olduğunu, geçmişte cezaevine girmeyen genel başkan bulunmadığını vurgulayan Demirtaş, "Hepsi olağanüstü dönemlerin mahkemeleriydi. Şimdi de OHAL döneminde başka bir partinin siyasetçileri olarak yargılanıyoruz. Şu dakikaya kadar adil yargılanacağıma dair en ufak izlenim edinmedim" ifadesini kullandı.
'BİZ BU ÜLKENİN PARYALARI DEĞİL EVLATLARIYIZ'
Demirtaş konuşmasının sonunda itirazları doğrultusunda yargılamanın durdurulması, düşürülmesi gerektiğini söyledi. Mahkeme başkanı itirazları değerlendirmek için ara verdi.
DEMİRTAŞ'IN TÜM TALEPLERİNE RET
Davanın öğleden sordaki bölümünde avukat Mahsuni Karaman, Demirtaş'ın yasama dokunulmazlığı ve sorumsuzluğu olduğu gerekçesiyle yargılanmayacağı yönünde itirazlarını dile getirdi. Savcı taleplerle ilgili görüşünü açıkladı; dokunulmazlığın kaldırılmasını düzenleyen anayasa değişikliğinin Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesi talebinin de reddini talep etti.
Mahkeme, anayasanın 148. maddesinin birinci fıkrasında anayasa değişikliklerinin sadece şekil bakımından denetlenebileceği, somut norm denetimi yapılamayacağını ifade ederek, Demirtaş'ın tüm taleplerinin reddine karar verdi.
'BAKAN ELİYLE ÖCALAN TALİMATI GETİRDİLER'
Gazete DuvaR'dan Nergis Demirkaya'nın haberine göre, "Ben neden tutukluyum. Kaçtım mı? Delilleri karartma durumum mu vardı. Hayır, referandum vardı" diyen Demirtaş 2010 referandumuyla ilgili şunları söyledi:
'CUMHURBAŞKANLIĞI ADAYLIĞIM GERİ ÇEKTİRİLMEYE ÇALIŞILDI'
Majestelerinin kendisi, partisiyle ilgili husumeti anlattığını söyleyen Demirtaş 2014 Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde de "İmralı üzerinden adaylığının geri çektirilmeye çalışıldığını" söyledi. Demirtaş, "Hem çözüm süreci hem de aday mı oluyor? diyor. Benim yanıtım ‘kendisinin kölesi miyim' oldu. Bir aracı ile ‘Beyefendi rahatsız. Çözüm sürecini hiç mi düşünmüyor' haberi geldi. Biz kendisinin kölesi olmadığımızı söyledik. Bunun tanığını da dinletebilirim" dedi.
HANGİ SUÇLAMALAR YÖNELTİLİYOR?
Demirtaş'ın bugün Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davası, daha önce kendisi hakkında hazırlanan ve dokunulmazlığının kaldırılması için TBMM'ye gönderilen 31 fezlekenin toplamından oluşuyor.