DÜNYA

'İsveçli öğrenciler, 'beyaz erkek ayrıcalığı' ile ilgili makale yazmaya zorlanıyor'

İsveç'in başkenti Stockholm'deki Kraliyet Teknololoji Üniversitesi'nde okuyan bilgisayar mühendisliği öğrencileri için 'beyaz erkek ayrıcalığı' hakkında makale yazmak zorunlu hale getirildi.
Sitede oku

Nyheter Idag haber portalına göre programlama ve matematik bölümü dışında bilgisayar mühendisliği bölümünü seçen öğrenciler, azınlıklar ve eşit muamele üzerine bir seminer ve bir makaleyi kapsayan 'Programa Uyum' dersini de almak zorunda.

Seminerlere katılmak için öğrencilerden İsveç üniversitelerindeki hetero norm ve cinsel taciz hakkında yazılar okumaları ve İsviçre'de siyah olmak hakkında bir film izlemeleri isteniyor.

'NORDİK VE BATILI GÖRÜNÜŞE SAHİP OLMANIN FAYDALARI'

Üniversitenin internet sitesindeki müfredata göre kişilerin bilinçaltı önyargılarını açığa çıkarmak için yapılan Örtük Çağrışım Testi'nin yanı sıra birinci sınıf öğrencilerinden erkek ve heteroseksüel olmanın, İsveç'te büyümenin ve Nordik ya da Batılı görünüşe sahip olmanın faydaları hakkında 500-900 kelimelik bir makale yazmaları da isteniyor.

​İkinci ve üçüncü sınıf öğrencilerinden ise çeşitli azınlıklara kıyasla çoğunluk nüfusunun bir parçası olmak ve eşit muamele görmenin değeri ve zorluğu hakkında 600-1000 kelimelik makale yazmaları bekleniyor.

Kraliyet Teknololoji Üniversitesi'nin uygulaması internet kullanıcıları arasında hem destek buldu hem de tepki çekti.

Ülkenin en popüler forum sayfası Flashback'te bir kullanıcı, "Teknoloji, kimlik siyasetini gerçekten kapsamalı mı? Bu programa günlük siyasi durumu değil, bilgisayar öğrenmek için kaydoldum" diye yazdı.

Bir Flashback kullanıcısı, dersin eğitimle hiç ilgisi olmadığını savunurken bir diğeriyse bu uygulamayı 'kuramsal zehir' olarak nitelendirdi.

Yorum yaz