DÜNYA

Hollanda, Türkiye'deki büyükelçisini resmen çekti

Hollanda Dışişleri Bakanlığı, 16 Nisan referandumu öncesi başlayan gerginlik sonucu 1 yıldır Türkiye'ye girişine izin verilmeyen büyükelçisini resmi olarak geri çektiğini açıkladı.
Sitede oku

Hollanda Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Türkiye'deki Hollanda büyükelçisinin resmen çekildiği ve Türkiye'nin de Hollanda'ya yeni bir büyükelçi atamasına izin verilmeyeceği belirtildi.

​​Hollanda Dışişleri Bakanı Halbe Ziljstra'nın Twitter hesabından duyurduğu açıklamada, Türkiye ile ikili ilişkileri düzeltmek için yapılan müzakerelerden olumlu sonuç alınamadığından, Hollanda'nın Türkiye büyükelçisini resmen geri çağırdığı belirtildi.

Açıklamada, Türkiye'de bir Hollanda büyükelçisi olmadığı sürece Türkiye'nin de Hollanda'ya yeni bir büyükelçi atamasının kabul edilmeyeceği ifade edilerek, anlaşmazlığı çözmek için yapılan görüşmelerin 'durduğu' ifade edildi.

Hollanda Başbakanı Rutte: Türkiye ile ilişkilerin düzelmesinin iyi olacağını düşünüyorum
Hollanda hükümetinin resmi açıklamasında da şu ifadeler kullanıldı: "Hollanda ile Türkiye son dönemde çeşitli düzeylerde görüşmeler gerçekleştirdi. Bu görüşmeler şu aşamada, ikili ilişkilerin normalleşmesi yönünde bir perspektifi henüz sunabilmiş değil. [Dışişleri Bakanı] Zijlstra, 'Türkiye ile Hollanda arasındaki görüşmeler birbirimize yaklaşmak için bir fırsat sunuyordu ancak normalleşmenin nasıl gerçekleşmesi gerektiği konusunda bir yöntem üzerinde anlaşamadık' dedi.

Hollanda, Bakan Kaya'nın konvoyunu engelledi
Dolayısıyla, Hollanda hükümeti Mart 2017’den bu yana Türkiye’ye alınmayan Ankara Büyükelçisi’ni resmen geri çekme kararı verdi. Hollanda’nın Türkiye’de bir büyükelçi bulundurmadığı süre boyunca, Hollanda Türkiye’nin yeni bir büyükelçisinin Hollanda’daki görevlerini üstlenmesine de izin vermeyecektir. Bu mesaj kısa süre önce Lahey’deki Türk maslahatgüzarına da iletildi. Bu durum, Türkiye’yle görüşmelerde bir duraklamaya yol açmış bulunmaktadır."

NE OLMUŞTU?

Erdoğan'dan Hollanda'ya: Seçimlerin için ilişkilerimizi feda ediyorsan, bunun bedelini ödeyeceksin
16 Nisan 2017'de yapılan anayasa referandumu ve Hollanda'daki genel seçimler öncesinde iki ülke arasındaki ilişkiler Türk siyasetçilere vize verilmemesi nedeniyle gerilmişti. Hollanda, Türk yetkililerin bu ülkede yaşayan ve referandumda anayasa değişikliğine destek amacıyla oy kullanacak Türk vatandaşlarına yönelik toplantılara katılmasına izin vermemişti.

Referandum öncesi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Hollanda ziyareti iptal edilirken, karayoluyla Rotterdam'a giden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya sınır dışı edilmişti.

Gelişmeler üzerine Türkiye, ülke dışında bulunan Hollanda'nın Ankara Büyükelçisi'nin dönmesini istememişti. İki ülke, diplomatik temsilini karşılıklı olarak maslahatgüzar düzeyinde tutuyor.

Yorum yaz