Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın programını takip etmek üzere Hollanda'nın Rotterdam kentine giden bakanlık konvoyundaki bir araç ile TRT ve Anadolu Ajansı ekibinin bulunduğu araçtakilere Hollanda polisince kimlik kontrolü yapıldı.
ALMANYA'YA GERİ ÇEVİRDİLER
Hollanda polisi, Rotterdam yakınlarındaki bir akaryakıt istasyonunda mola verdikleri sırada bakanlık konvoyundaki bir araç ile içinde Anadolu Ajansı ve TRT ekibinin bulunduğu aracın etrafını sardı. Polis araçta bulunanlara kimlik kontrolü yaptı.
Yaklaşık bir saat süren işlemlerin ardından gazeteciler ve bakanlık konvoyundaki yetkililerden bir an önce Hollanda'yı terk ederek Almanya'ya dönmeleri istendi.
Kaya, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun uçağının iniş izninin iptal edilmesinin ardından Almanya'dan kara yoluyla Hollanda'ya geçeceğini açıklamıştı.
ROTTERDAM BAŞKONSOLOSLUĞU'NDA GÜVENLİK ÖNLEMLERİ
Bakan Kaya'nın Rotterdam Başkonsolosluğu'na geleceği haberi üzerine ülkede yaşayan Türkler konsolosluk binası önünde toplanmaya başladı. Ellerinde Türk bayrakları olan kalabalığın artmaması için polis yolları araç ve yaya trafiğine kapattı.
— ANADOLU AJANSI (@anadoluajansi) March 11, 2017
Rotterdam önünde artan kalabalık, sloganlarla eylemlerini sürdürdü.
— Brenda StoterBoscolo (@BrendaStoter) 11 Mart 2017
BAŞKONSOLOS AYYILDIZ: BAKAN KAYA'NIN YANINA GİTMEME MÜSAADE EDİLMİYOR
Türkiye'nin Rotterdam Başkonsolosu Sadin Ayyıldız, kendisinin Bakan Kaya'nın yanına gitmesine müsaade edilmediğini söyledi.
Başkonsolos Ayyıldız, önünde Türklerin, Hollanda'nın kararını protesto ettiği Başkonsolosluk binasının dışına çıktı. Başkonsolosluğun etrafındaki kaldırımın polis barikatlarıyla çevrildiğini gören Ayyıldız, göstericilerin de yanına gidemeden binaya geri döndü.
TÜRK GAZETECİLERE MÜDAHALE
Rotterdam'da eylemleri takip eden Türk gazeteciler, Hollanda polisinin müdahalesiyle karşılaştı. A Haber ekibi, polisin kendilerine müdahalesini canlı aktardı.
— Ragıp Soylu (@ragipsoylu) 11 Mart 2017
BAKAN KAYA'DAN İLK AÇIKLAMA
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, karşılaştığı engelin ardından yaptığı açıklamada, "Avrupa ülkelerinden özellikle Hollanda'dan savunduklarını söyledikleri demokratik değerlere bir an önce geri dönmelerini istiyoruz. İfade özgürlüğü, hareket, toplanma özgürlüğü şu an bunların hepsini askıya almış durumdalar" dedi.
— Dr.Betül Sayan Kaya (@drbetulsayan) 11 Mart 2017
BAKAN KAYA'NIN POLİSLE DİYALOGU
Öte yandan Bakan Kaya'nın konvoyu durduran Hollandalı polis memurlarıyla gerçekleştirdiği diyalogun görüntüleri ortaya çıktı. Görüntülerde Kaya, polisin engellemesinin diplomatik teamüllere aykırı olduğunu söylüyor.
— roeland roovers 📰 (@r0eland) March 11, 2017
GÖSTERİCİLERE POLİS MÜDAHALESİ
Hollanda polisi, saatler süren eylemin ardından, Başkonsolosluk binası çevresinde ilan edilen OHAL kapsamında göstericilere müdahalede bulundu. Polis, göstericileri tazyikli su sıkarak dağıttı.
Polis, göstericileri bölgeden dışarıya sürdü.
— Kom News (@KomNewsCom) 12 Mart 2017
HOLLANDA'NIN ENGELİNE TEPKİLER
Hollanda'nın Bakan Kaya'yı engellemesine tepkiler geliyor. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Hollanda'yı 'faşist ve özgürlük düşmanı' ilan etti.
— İbrahim Melih Gökçek (@06melihgokcek) 11 Mart 2017
AK Parti İstanbul milletvekili Burhan Kuzu da Hollanda hükümetinin Rotterdam Büyükelçiliği çevresinde olağanüstü hale tekabül eden 'Noodbevel' ilan etmesini eleştirdi.
— Burhan Kuzu (@BurhanKuzu) 11 Mart 2017
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç da Hollanda hükümetini 'yanlıştan dönme' çağrısında bulundu.
— Akif Çağatay Kılıç (@ackilic76) 11 Mart 2017
Eski başbakan Ahmet Davutoğlu, Hollanda'nın Kaya'ya yönelik tutumu 'hasmane, gayrı medeni' olarak değerlendirdi.
— Ahmet Davutoğlu (@Ahmet_Davutoglu) 11 Mart 2017
Öte yandan Hollanda eski Dışişleri Bakanı Ben Bot, Hollanda'nın Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun uçağının iniş iznini iptal etmesine ilişkin, "Türk Dışişleri Bakanı'nı kabul etmemek, uçağın iniş izninin iptalinin hiç anlaşılır yanı yok" değerlendirmesinde bulundu.