Gazeteci Tezkan: CHP'den beklenen sosyal demokrasiye yönelmesi

CHP'nin kongresi, gazeteci ve yazarlar arasında tartışma yaratmaya devam ediyor. CHP kurultayını yaklaşan seçimler ışığında Seyr-i Sabah programında Zafer Arapkirli'ye değerlendiren gazeteci Mehmet Tezkan, "CHP'den beklenen sosyal demokrasiye yönelmesi" ifadelerini kullandı.
Sitede oku

Kılıçdaroğlu: Demokratik bir yarış yapacağız
CHP'nin hafta sonunda gerçekleşecek 36. Olağan Kurultayı, toplumun tüm kesimlerinde tartışılmaya devam ediyor. Partinin genel başkanının değişmesinin beklenmediği kurultayda daha çok listeler için yoğun bir rekabet yaşanıyor. Gazeteci Mehmet Tezkan, partilerin 1980'li yıllardaki kurultaylarından bugünlere uzanan demokrasi yolculuğunu ve CHP'nin yapması gerekenleri, Zafer Arapkirli ile Seyr-i Sabah programında değerlendirdi:

‘MUHALİF OYLARIN ÇOK ARTACAĞINI DÜŞÜNMÜYORUM'

"1980 ve 1990'lı yıllarda hayata geçirilen kurultaylarda partinin gidişatı konuşulurdu. Küçük kurultaylarda ideoloji masaya yatırılırdı. 1980 öncesi bütün kurultaylarda partiye yön verme ve hesap sorma fırsatı olarak kullanılırdı. Sonra bu, neredeyse bütün partiler için bitti.

Genel başkan değiştirmek artık o kadar kolay değil. Genel başkanın hazırladığı listede kim olacak yarışına dönüştü her şey. Parti meclisine 1200 delegeden 800 kişisi aday oluyor. Sonuçta parti meclisine 50 kişi girecek. Delegenin derdi başka. 800'ü parti meclisine girecek miyim giremeyecek miyim diye bakıyor. Ne ideoloji, ne sol değerler ne parti nereye gidiyor tartışmaları yapılabiliyor.

CHP İstanbul İl Başkanı Kaftancıoğlu, kurultayda destekleyeceği adayı açıkladı
‘ORTAK ADAY HEP BİR FİYASKO OLDU'

Şu bir gerçek ki 2019'daki seçimle birlikte siyasi hayat değişecek. 2019 yılında sandığa gidince bir rejim değişikliği yaşanabilir. Yürütmeyi bir kişi yapacak, yasamaya hesap vermeyecek. Ona göre bir örgütlenme ve pozisyon almak gerekiyor. Sadece karşı olmak sonucu değiştirmiyor. Mecburen bir süre bu rejimin içinde olacağız. Örgütlenme, pozisyon alma, partinin kendini hazırlaması gerekiyor. Bir başka önemli konu (CHP Genel Başkanı Kemal) Kılıçdaroğlu aday olacak mı olmayacak mı? Ona göre de yeni bir örgütlenme gerekiyor.

Milletvekillerinin görevi sadece yasamadan ibaret olacağı için, yürütmeyi denetleyemediği için partilerinin kendilerini farklı konumlaması gerekiyor. CHP daha önce MHP ile ortak aday yaptı bir fiyasko oldu. Partiden kimse çalışmadı. Ekmeleddin İhsanoğlu da ne yapacağını bilmiyordu. İlk turda bu sefer herkesin kendi adayını çıkarması lazım. Eğer CHP Kemal Kılıçdaroğlu'nu kendi adayını çıkarmazsa genel başkanın işlevi ne olacak? Geçen sefer kimsenin desteklemediği bir adayı çıkarınca ‘Tıpış tıpış gidip oy vereceksin' söylemi tutmamıştı. Bu sefer de tutmaz. Genel başkan adayı kim seçilecekse ‘Cumhurbaşkanlığında aday benim' demesi lazım. Belki bu kurultayın bitmesi bekleniyor.

Kurultay öncesi Kılıçdaroğlu'yla görüşen İnce: Kısır çekişmelere son verilmeli
‘CHP'YE KIZANLAR BAŞKA PARTİYE GİTMEDİ'

CHP sosyal bir demokrat parti gibi dursa da aslında Türkiye bir kimlik bunalımı yaşıyor. Bizdeki sendikalar bile sosyal demokrat değil İslamcı muhafazakâr, hatta mutaassıp hale dönüştü.

CHP önce sağa açılayım dedi. Çarşaflılara rozet taktılar. Adaylarını sağdan seçtiler. Fakat bu, oy anlamında hiçbir şey getirmedi. O zaman ne yapması lazım? Sosyal demokrasiye daha fazla yüklenip asılması lazım. CHP'den beklenen sosyal demokrasiye daha fazla yüklenmesi. CHP'ye kızanlar başka partiye oy vermedi belki ama sandığa da gitmediler."

Yorum yaz