‘TARAFLARIN NİYETLERİ SAHADAKİ GERÇEKLERLE ÇARPIŞIYOR’
Musa Özuğurlu daha önce Suriye yönetimine avantaj sağlayacak bir hamleden kaçan Suriyeli Kürtlerin politikalarını anımsatarak son günlerde Afrin konusunda YPG ile Suriye yönetimi arasında anlaşma sağlandığı haberlerine dikkat çekerek, tarafların niyetleri ile sahadaki gerçeklerin çarpıştığı yorumunu yaptı:
‘KÜRTLERİN ŞAM İLE NİHAİ ÇÖZÜME YAKLAŞMADIĞI GÖRÜLÜNCE AFRİN’E SES ÇIKARILMADI’
Rusya ile Şam yönetiminin Kürtleri tamamen terk etmediğini ve 'Türkiye gelsin, istediği gibi orda at koştursun' siyaseti gütmediğini söyleyen Özuğurlu’ya göre Kürtlerin Şam ile nihai çözüme yaklaşmadığı görülünce Afrin’e ses çıkarılmadı:
‘RUSYA BİRKAÇ ADIM ÖNDEN GİDİYOR’
Rusya’nın Afrin konusunda önümüzdeki süreçte devreye girmesini gerektirecek bir durumun olabileceği görüşünü dile getiren Özuğurlu’ya göre Rusya herkesi akılcı olana getirmeye çalışarak bölge siyasetinde birkaç adım önden gidiyor:
‘AFRİN’DE ANLAŞMA TÜRKİYE KARŞITI OLACAĞI İÇİN ABD OLUMLU BULABİLİR’
“Tabii ki kolay değil, daha doğrusu hiç kolay değil. Çünkü orada ABD varlığı söz konusu. Bu arada şunu da düşünmemiz lazım. ABD daha önce Afrin'in kendilerini ilgilendirmediği açıklamasını yapmıştı ve hakikaten de pratikte böyle bir girişimlerinin olmadığını gördük. Bu durumda ABD aslında Türkiye ile hiç aynı zeminde buluşmuyorlar Suriye'de ve Afrin bölgesinde Afrin'in Suriye ile anlaşma yapmasını da ABD olumlu bulabilir. Çünkü bu Suriye Yönetimi yanlısı gibi bir hamle gözükse de aslında Türkiye’ye karşıtı bir hamle. Çünkü en son işte Trump-Erdoğan görüşmesinin çok sert geçtiği söyleniliyor.”
‘GÜVENLİ BÖLGE SÖYLEMLERİ GERÇEKÇİ DEĞİL'
“Güvenli bölge ile ilgili de çok çelişkili haberler var. Tillerson'ın 'biz böyle bir konuyu bilmiyoruz' demesi ayrıca Çavuşoğlu'nun 'bu konu olgunlaşmış değil, konuşmamız gerekiyor' demesi bunu ortaya koyuyor. Bir de şu var, güvenli bölgeden kasıt ne? Sadece Afrin'i mi kapsıyor yoksa bunun devamında upuzun bir sınır hattı var, bunu da mı kapsıyor? Bunların getireceği çok büyük sorunlar var. Daha önce ABD 'güvenli bölge' için birtakım söylemlerde ve girişimlerde bulunmuştu. Türkiye de aynı şekilde. Ama bunu yapamadılar çünkü Türkiye mesela bir Irak değil, devlet olarak hala bir bütünlük içerisinde ve buna karşı hareket edebilir. O yüzden ben o söylemlerin yani Türkiye ile ABD arasındaki bu söylemlerin çok da gerçekçi olmadığını, iki tarafında birbirini denediğini ya da söylemli bir jest olduğunu düşünüyorum. Bunu iki taraf da biliyor.”
‘ASIL MESELE FIRAT’IN DOĞUSUNDA KOPACAK’
ABD açısından asıl meselenin Fırat’ın doğusu olduğu ve bu yüzden Afrin’deki bazı gelişmelere göz yumabileceği yorumunu yapan Özuğurlu’ya göre asıl mesele Fırat’ın doğusunda kopacak:
‘KÜRTLER ENİNDE SONUNDA ŞAM İLE MASAYA OTURACAK’
Suriye’nin kuzeyinde ABD desteğiyle federatif bir yapının oluşturulma ihtimali hakkında “Bölge ülkelerinin hiçbirisi buna razı değil. Buna hiçbir şekilde geçit vermek istemeyeceklerdir. Fakat sahaya baktığımız zaman bunun en azından pratikte engellenebilmesinin çok kolay olmadığı görülüyor. Yani bir şey ilan edilebilir, bir şeyler yapılabilir ama bu ne kadar sürecek? Ortadoğu'da söyle bir gerçeklik var; Yabancı bir doku bu topraklara uymuyor. Uymadığı zaman da eninde sonunda çıkmak zorunda kalıyor” diyen Musa Özuğurlu, Kürtlerin eninde sonunda Afrin’de olduğu gibi Şam ile masaya oturacağı görüşünde:
Türkiye, YPG'yi, PKK’nın Suriye’deki uzantısı olarak görüyor ve bu yapıyla ilişkili DSG gibi örgütlerin de 'terör örgütü' olarak kabul edilmesini istiyor. Ancak, Başta ABD olmak üzere Batılı güçler, Ankara’nın bu görüşünü kabul etmiyor. Ankara, ayrıca YPG'ye silah verilmesine de sert bir şekilde karşı çıkıyor.