Rusya, Kürtlere desteğini neden çekti?

Suriye'nin kuzeyindeki Kürt gruplara karşı harekat başlatan Türk ordusunun bölgeyi ciddi bir krizin eşiğine getirdiğini yazan Kommersant, Rusya'nın Kürtlerin Soçi'deki Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'ne katılmasını istemesine rağmen Ankara'nın harekatını kınamadığını, sadece rahatsızlık açıklamasıyla yetindiğini belirtti.
Sitede oku

'ABD, Kürtler üzerinden Ankara'yı kışkırtmak için elinden geleni yaptı'
Kommersant'a konuşan Rusya Savunma Bakanlığı'na yakın kaynaklar, Rus tarafının askeri faaliyetlerin yürütüleceği bölgenin net olarak belirlenmesine ilgi gösterdiğini, Türk tarafının da Afrin'i nihai ve değişmez amaç olarak belirlediğini ve bunun genişlemeyeceğini ifade etti.

Bir diğer üst düzey askeri yetkili, Rusya'nın Türk askerinin eylemlerine yaklaşımını şöyle niteledi: "Müdahale olmamalı. Bizim Suriye'de kendi amaçlarımız ve görevlerimiz var."

'AKAR VE FİDAN, MOSKOVA ZİYARETİNDE KREMLİN'LE MUTABAKAT SAĞLADI'

Gazete, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan'ın harekat öncesi gerçekleştirdiği Moskova ziyaretinin Ankara'nın eylemleri üzerinde Kremlin'le mutabık kalındığını gösterdiğini vurguladı.

Kremlin: Afrin operasyonunu çok yakından izliyoruz
'HAREKAT MOSKOVA'YLA YAPILAN ANLAŞMA SONUCUNDA DÜZENLENMİŞ OLABİLİR'

Rus siyaset bilimci Kirill Semenov ise, Afrin harekatının ancak Rus tarafıyla yapılan anlaşma sonucunda düzenlenmiş olabileceğini kaydetti.

Semenov, "Türk uçaklarının Suriye hava sahasını kullandığı göz önüne alındığında, Türkiye'nin Afrin harekatı, ancak Rus tarafıyla yapılan anlaşma sonucunda düzenlenmiş olabilir. Kazalardan kaçınmak için Moskova'nın hava sahasının açılmasına onay vermesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

'RUSYA, TÜRKİYE'YLE YAKINLAŞMAK İÇİN AFRİN'İ ANKARA'YA VEREBİLİR'

Strateji ve Teknoloji Analiz Merkezi Direktörü Ruslan Puhov'a göre ABD, Kürtlerin arkasında duruyor ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için Kürtlere yönelik harekat ana muharebe anlamı taşıyor.

Lavrov'dan Zeytin Dalı Harekatı açıklaması: Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygı gösterilsin
Türkiye ile ABD ve Batı arasındaki ilişkilerin giderek daha kötüye gittiğine de dikkat çeken Puhov, "Rusya, bu kapsamda yeni bir kombinasyon deneyebilir. Ankara'yla daha fazla yakınlaşma ve Ankara'nın Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'ne desteğini alma karşılığında Afrin'i Türkiye'ye verebilir" diye konuştu.

Rus uzmanlar, Kürtlerin tarafında yer almak istemeyen Moskova'nın eylemlerinde belirli bir mantık olduğunu da düşünüyor.

'RUSYA, TÜRKİYE'NİN ARZUSUNU ANLIYOR'

Carnegie Moskova Direktörü Dmitriy Trenin bu konuyla ilgili şöyle konuştu: "Rusya, Türkiye'nin güvenliğini ve toprak bütünlüğünü sağlama arzusunu anlıyor. Moskova, PKK'nın eylemlerini desteklemiyor. Türkiye'nin toprak bütünlüğü Rusya'nın çıkarına. Türkiye'nin PKK ile Suriyeli Kürtler arasında ilişki olduğu yönündeki açıklamalarının altı dolu. Rusya ise Suriye'de çözüm için Kürt meselesinin çözüme kavuşturulması gerektiğini düşünüyor. Kürtlere belirli derecede özerklik verilmesi, Suriye'de çözümün bir parçası. Dolayısıyla Rusya, Ankara ve Şam'ın itirazlarına karşın Kürtleri müzakerelere dahil etmeye hazır. Nelerin Türkiye'nin meşru çıkarı olduğunun ve nelerin Ankara'nın aşırı hırsı olduğunun belirlenmesi gerekiyor."

Yorum yaz