DÜNYA

Rus uzman, Türkiye'nin Afrin harekatını başlatmasının nedenini açıkladı

Rusya Hariciye ve Savunma Politikaları Konseyi Başkanı Fyodor Lukyanov, Türkiye'nin sınır bölgelerinde yaşanan gelişmeleri kabul edilemez bulduğunu ve bu nedenle Zeytin Dalı Harekatı'nı başlattığını söyledi.
Sitede oku

Rus uzman: Türkiye, yeterli öz kontrolü sağlamalı
Rus Argumentı i Faktı gazetesine demeç veren Lukyanov, "Suriye'nin kuzeyinde ABD'nin aktif işbirliğiyle son derece büyük, kabiliyetli ve iyi eğitilmiş Kürt güçleri oluşturuluyor. Bu arada PYD ve YPG Suriye'nin kuzeyinde fiilen hüküm sürüyor ancak bunlar aslında PKK'nın kolu durumunda. Bu nedenle, Kürt sorununa fazla ilgi göstermeyen ABD, amacına ulaşmak için eş zamanlı olarak Türkiye'yle mücadele eden güçlere güveniyor ve onları hazırlıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın politikasının niteliklerine bakılmaksızın, hiçbir devlet böyle bir şeye müsaade etmez" ifadelerini kullandı.

'TÜRKİYE'NİN EYLEMLERİ, RUSYA'YA YAPILAN ANLAŞMAYA İSTİNADEN SON DERECE KISITLI'

Bugün itibarıyla Türkiye'nin görevinin sonuna kadar gitme konusunda kararlı bir irade ortaya koymak olduğunu da kaydeden Lukyanov, Ankara'nın eylemlerinin başta Suriye'deki ana aktör durumundaki Rusya ile yapılan anlaşmaya istinaden olmak üzere son derece kısıtlı olduğunun altını çizdi.

'RUSYA, TÜRKİYE'NİN TAMPON BÖLGE KURMASINA ONAY VERDİ'

Lukyanov'a göre bu nedenle Türklerin en azından tampon bölge kurması ve Kürt güçleri zayıflatması gerekiyor. Rusya, sınırsız bir harekat olmaması ve harekatın süresiyle bölgelerinin belirlenmesi koşuluyla Ankara'ya bu konuda onay verdi.

Yorum yaz