Türkiye, 20 Ocak'ta Suriye'nin kuzeydoğusunda bulunan Afrin'e yönelik askeri operasyon başlatmış, Türk Silahlı Kuvvetleri, operasyonun bölgeyi kontrol eden YPG'nin yanı sıra IŞİD'i de hedeflediğini duyurmuştu.
'RUSYA İLE TÜRKİYE SÜREKLİ KOORDİNASYON HALİNDE'
Astana'da başlayan Suriye barış görüşmelerinin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki anlayış birliğine dayandığını ve bu sürece daha sonra İran'ın dahil olduğunu kaydeden yetkililer, Astana sürecinin, Cenevre'deki Suriye barış görüşmelerine ivme kazandırmayı amaçladığını belirtti.
'BAŞTAN BERİ SURİYE'DEKi KÜRTLERİ YPG'NİN TEMSİL ETMEDİĞİNİ SÖYLÜYORUZ'
Yetkililer, Türkiye'nin Rusya ile Astana sürecinin başından beri ve Rusya ile düzenli istişare halinde olduğunu vurgulayarak "Rusya, arazide de Fırat Kalkanı'ndan dolayı sürekli koordiasyon halinde olduğumuz bir ülke. ABD ve diğer müttefik ülkelerle de istişare halindeyiz" dedi.
'AFRİN OPERASYONU SURİYE'DEKİ SİYASİ SÜRECİ ETKİLEMEZ'
Türkiye, YPG'yi, PKK’nın Suriye’deki uzantısı olarak görüyor ve bu yapıyla ilişkili DSG gibi örgütlerin de 'terör örgütü' olarak kabul edilmesini istiyor. Ancak, Başta ABD olmak üzere Batılı güçler, Ankara’nın bu görüşünü kabul etmiyor. Ankara, ayrıca YPG'ye silah verilmesine de sert bir şekilde karşı çıkıyor.