MULTİMEDYA

'Fakir kebabı'nın iştah kabartan yükselişi

Sitede oku

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 20 yıl öncesine kadar 'fakir kebabı' olarak nitelendirilen ciğer kebabı, yöre halkının ve ziyaretçilerin gözde lezzetine dönüştü. Eskiden düşük gelirlilerin zorunlu tercihi olduğu için yöre halkının kendi arasında 'fakir kebabı' olarak isimlendirdiği ciğer kebabı; hızlı nüfus artışı, kentleşme ve tüketim alışkanlığının değişimi ile artan talebe bağlı olarak lokantalardaki menülerin ilk sırasına yerleşti.

48 yıldır kebapçılık yapan Halim Eliş, yaklaşık 25 yıl öncesine kadar tezgahta satış yaptığını, müşteri sayısının artması üzerine işyeri açtığını söyledi. Geçmişte ciğer kebabının, et ızgara çeşitlerinin yarı fiyatına satıldığını kaydeden Eliş, "Eskiden fakirler yerdi şimdi zenginler yiyor. Ciğer kebabının porsiyonu Diyarbakır'da 15-30 lira arasında satılıyor. O tarihte Diyarbakır'da 6-7 kişi ancak satardı. Şimdi bölgede bini aşkın yerde satılıyor. Diyarbakır'ı gezmeye gelen ziyaretçiler de en çok ciğer kebabı tercih ediyor" diye konuştu.

Salih Batmaz (58) da gençlik yıllarında ciğer yemeyi tercih etmediklerini vurgulayarak, "O dönem ciğere talep yoktu, talep artınca güzel restoranlar açıldı. Eskiden düşük gelirliler şimdi ise gelir seviyesi yüksek olanlar yiyor" ifadelerini kullandı.

Yıldız Timurtekin (18) bölge gençlerinin ciğer kebabını sevdiğini belirterek, "Hamburger yerine ciğer kebabını tercih ediyoruz" dedi.

 

1 / 5
Binlerce tarih ve kültür varlığına sahip Güneydoğu, bünyesinde barındırdığı farklı kültürler sayesinde zengin mutfağıyla da ziyaretçilerinin büyük beğenisini alıyor. Damak çatlatan lezzetler arasında yer alan ciğer kebabı, son yıllarda gördüğü büyük ilgi sonucunda lokantalardaki menülerin ilk sırasına yerleşti.
2 / 5
Eskiden düşük gelirlilerin zorunlu tercihi olduğu için yöre halkının kendi arasında "fakir kebabı" olarak isimlendirdiği ciğer kebabı, hızlı nüfus artışı, kentleşme, tüketim alışkanlığının değişimi ile ciğerin bol miktarda vitamin ve mineral içerdiğine ilişkin uzman görüşünün sıkça gazete ve televizyonlarda haber olarak yer almasının ardından artan talebe bağlı olarak gözde lezzet oldu.
3 / 5
Önceleri sadece bir kaç kişinin seyyar tezgahta satışa sunduğu bu kebap çeşidinin son yıllarda ilk tercih edilen yemek olması dolayısıyla Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Mardin ve Batman başta olmak üzere bölge genelinde bini aşkın ciğer salonu açıldı.
4 / 5
Bu salonlarda 10 bini aşkın kişi çalışırken, bölgede günlük yaklaşık 15 ton ciğer, kebap olarak tüketiliyor.
5 / 5
Talep artışı dolayısıyla bazı dönemlerde yörede ciğer bulmakta sıkıntı yaşayan kebapçılar, ihtiyaçlarını Balıkesir ve Konya'dan getirilen ciğerlerle gideriyor.
Yorum yaz