‘Kırmızı kitap’ tanımını ilk olarak Alparslan Türkeş kullanmıştı
09:05 23.01.2025 (güncellendi: 13:25 23.01.2025)
‘Kırmızı kitap’ tanımını ilk olarak Alparslan Türkeş kullanmıştı
Abone ol
Güçlü Özgan, Radyo Sputnik’te yayınlanan Yeri ve Zamanı programında, MGK toplantısı sonrası yenilenen Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’ne değindi. Özgan, ‘Kırmızı kitap’ olarak adlandırılan belgenin tarihini ele aldı.
Türkiye, iç ve dış tehdit algılamalarını sıralayan ve bunlarla mücadele için gerekli stratejinin temelini oluşturan Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'ni son yapılan MGK toplantısında güncelledi.
Yenilenen belgede yapay zekayla ilgili teknolojik gelişmelerin de tehdit unsuru olarak tanımlanmasının muhtemel olduğunu kaydeden gazeteci Güçlü Özgan, şöyle aktardı:
“Dün Milli Güvenlik Kurulu toplandı. ‘‘Kırmızı Kitap’ olarak bilinen Milli Güvenlik Siyaset Belgesi Türkiye’de, bölgede ve dünyada meydana gelen ve gelmesi muhtemel gelişmelerin değerlendirilmesiyle yenilenmiş ve kurul tarafından uygun bulunmuştur’ denildi. Belge en son 2020’de güncellenmişti. Kırmızı kitap deyince geçmişe de bakmak gerekiyor. ‘Kırmızı kitabı’ literatüre kazandıran ilk ismin Alparslan Türkeş olduğu iddia ediliyor. Türkeş’in “Devlet’in kırmızı bir kitabı var” dediği ve bu kitabı 1961 yılında gördüğü iddia edilir. 80 darbesi sonrası bu kırmızı kitapta neler önceliklendi hatırlamakta fayda var. Bu süreç aynı zamanda Türkiye’nin bir güvenlik ve siyaset tarihi olarak da ön plana çıkıyor. Eski Başbakan Mesut Yılmaz, Tansu Çiller’in dikkat çekici tespitlerine karşı “Küçük kırmızı kitabı okumasını tavsiye ederim” uyarısında bulunmuştu. Aynı zamanda bu kitap Türkiye’nin tehdit algısıyla birlikte değişmişti. Bu belge asıl olarak 1950’li yılların başında Türkiye’nin NATO’ya girmesiyle resmiyet kazandı. İlk güncellemenin de 1960’lı yılların ortasında yapıldığı belirtiliyor. 2010 yılında yenilenen belgede cemaatler iç tehdit tanımından çıkarılmıştı. İç ve dış tehditler her zaman sabit ama teknolojik gelişmelerle ilgili de devletin tehdit algısı değişmiş durumda. Muhtemeldir ki bu belge içerisinde bu tehdide dair ayrıntılar da yer alıyordur.”