Verem savaş dispanserleri kapanıyor: Toplum sağlığı açısından olumsuz bir tablo
09:11 21.01.2025 (güncellendi: 15:02 21.01.2025)
Verem savaş dispanserleri kapanıyor: Toplum sağlığı açısından olumsuz bir tablo
Abone ol
İstanbul’da tüberkülozla mücadelede önemli işleve sahip verem savaş dispanserleri ekonomik yetersizlikler nedeniyle kapanmaya başladı. Dispanserlerin toplumun en yoksul kesimlerini ilgilendiren önemli merkezler olduğunu kaydeden Güçlü Özgan, Yeri ve Zamanı’nda konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
İstanbul Verem Savaş Derneği’nin Türkiye Jokey Kulübü’nden edindiği gelirin Varlık Fonu’na aktarılmasının ardından dispanserler ayakta kalmakta güçlük çekerek kapanmaya başladı.
İnsan hayatına dokunan dispanserlerin taşınması ve kapanmasının toplum sağlığını etkilediğini vurgulayan gazeteci Güçlü Özgan, şöyle konuştu:
“Verem savaş dispanserleri özellikle İstanbul’da teker teker kapanıyor. Ben Sarıyer’de, Beykoz’da ve Kadıköy’de bulunan verem savaş dispanserlerinin kapatıldığını biliyorum. Sarıyer’deki dispanser 15 Mayıs 2023’te kapanarak Taksim’e taşındı. Beykoz’daki dispanser yine Üsküdar’a taşındı. Bu hizmetlerden faydalanacak insanlar da taşınılan bölgeye yönlendiriliyor. 2022 yılında çıkartılan bir Cumhurbaşkanlığı kararnamesi vardı. Bu dispanserler Verem Savaş Derneği’ne bağlı olarak faaliyetlerini sürdürüyorlar. O derneğin önemli gelir kalemlerinden bir tanesi eğlence vergisi olarak bilinen gelirlerdi. Bu kararnameyle eğlence gelirlerinin ağırlıklı bir kısmı Türkiye Varlık Fonu’na devredildi. O merkezlerin varlıklarını sürdürebilmeleri için önemli bir gelir kaynağı da ellerinden alınmış oldu. Bu hastalık aslında Kovid’den sonraki en yaygın hastalık olarak ortaya çıkıyor.”
‘Toplum sağlığını olumsuz etkiliyor’
“Veremin daha sık görülüyor olmasının nedenlerinden bir tanesi de elbette kalitesiz yaşam koşulları. Bunu tetikleyen ise mevcut ekonomik şartlar. Bununla mücadele için kurulan bir derneğin gelirleri de bir kararname ile kesilince bu verem savaş dispanserleri kapatılmak durumunda kalıyor. Sağlık yönetimi açısından her sağlık kuruluşunu bir yerde toplamak ve mahallelerden toplamak gibi bir saplantımız var. Bu dispanserler toplumun yoksul kesimlerini ilgilendiren en önemli merkezlerdendir. 2023 verilerine göre dünya genelinde 11 milyon kişiye tüberküloz teşhisi konmuş. 1 milyon 250 bin kişi bu hastalık nedeniyle hayatını kaybetmiş. Türkiye bu hastalıkla mücadele konusunda ciddi ve başarılı mücadele yürüten ülkelerden bir tanesiydi. Bahsettiğim dispanserler bu hastaların takibi konusunda çok yetkinler. Oradaki yetkililer çok insanüstü bir gayretle çalışıyorlar. Eğer dispansere gidip ilacınızı kullanmazsanız polis bile devreye giriyor. Cumhuriyet döneminde dönemin ilk sağlık bakanı Refik Saydam’ın çalışmaları sayesinde bu mücadelede çok büyük başarılar elde edildi. İnsanların hayatlarına dokunan bu dispanserlerin belli bölgelere taşınıyor olması toplum sağlığı açısından da son derece olumsuz bir tablo ortaya çıkartıyor.”