Şükrü Boyraz: ‘Sosyal devlet kendi yurttaşını bir başkasının sadakasına muhtaç etmeyen devlettir’
12:05 27.12.2024 (güncellendi: 13:43 27.12.2024)
Şükrü Boyraz: ‘Sosyal devlet kendi yurttaşını bir başkasının sadakasına muhtaç etmeyen devlettir’
Abone ol
Engellilere ÖTV'siz araç satışına ilişkin düzenlemede değişikliğe gidildi. Resmî Gazete’de yayımlanan karara göre engellilerin alabileceği ÖTV'siz araçların yüzde 40 yerlilik oranına sahip olması gerekiyor.
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) kabul edilen kanun teklifiyle malul ve engellilerin araç alımına ilişkin düzenleme yapılmış ve malul- engellilerin ÖTV'siz araç alımı için yüzde 20 yerlilik şartı getirildi. Resmî Gazete'de yer alan Cumhurbaşkanı Kararı'na göre bu yetki kullanıldı ve ÖTV'siz araç alımı konusunda yerlilik şartı yüzde 20'den yüzde 40'a çıkarıldı.
Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Şükrü Boyraz, Radyo Sputnik’te yayınlanan Okan Aslan’la Gün Ortası programında engellilerin ÖTV'siz araçların yüzde 40 yerlilik oranına sahip olması kararı hakkında konuştu:
Şükrü Boyraz, konuya ilişkin şu açıklamaları yaptı:
Engelli olmak kimsenin tercihi değil, ülkenin yanlış işleyişinin kurbanıyız. Savaşlar, terör, ilaçsızlık, iş kazaları, trafik kazaları birçok kişinin şu an engelli olmasının sebebidir. Sosyal devletler engelli doğmuş ya da sonradan engelli olmuş vatandaşlarını hayata katabilmek, eşit yaşam koşullarını oluşturmak için sosyal yaşam, eğitim, ulaşım konusunda yaşam kalitelerini yükseltmek için çalışmalıdır. Engellilerin ev hapsinden kurtulması ailesi ve devletin sırtına kambur olmaması için eğitim ve istihdama ihtiyaç var. 1970’li yıllarda bize yurt dışından araç ithal etme hakkı ve sürücü belgesi hakkı verildi. Zaman içerisinde birtakım vergilerden muaf tutularak Türkiye’de de araç alımı yapabildik. Özel tertibatlı araçlar sayesinde engellilerin hayatı kolaylaştı. Sporda, iş hayatında, eğitim hayatında oldukça başarılı birçok engelli vatandaşımız var. Bu insanlar işlerine, antrenmanlarına giderken ulaşımlarını toplu taşımayla değil kendi araçlarıyla sağladılar. Engelliler Yasası 13. Maddesinde engellilerle ilgili çıkarılan her yasa ve yönetmelikte engellilerin fikrinindi alınması gerektiği yazıyor. Yasada böyle bir madde yer almasına rağmen ÖTV haberlerini sonradan öğrendik, fikrimiz sorulmadı. Demokratik olan ülkelerde böyle bir durum söz konusu değildir. Son çıkan yasa, engellilerin araç konusunda suistimalleri olduğu yönünde bir gerekçeyle çıktı. Çıkarılan kanun takip edilmedi, kimlerin faydalandığı bilinmiyor fakat buna rağmen tüm engelliler cezalandırılıyor. Yapılan düzenleme bizi ailemizin sırtına kambur olmak zorunda bırakıyor. Ülke genelinde engelli hareketini tekrar canlandıracağız.
Asgari ücret zammının engelli bireylerin yaşamını kolaylaştıran protez, tekerlekli sandalye, işitme cihazı gibi tıbbi malzemelere ulaşmanın önünü kestiğini söyleyen Boyraz, sözlerine şöyle devam etti:
Tıbbi malzemeleri kullanmadığımız zaman sokağa çıkamayız. Çalışarak hayatını kazanamayan engelliler sosyal yardım görüyor. Sosyal yardım bile 2 ila 4 bin TL arasında. Sosyal devlet kendi yurttaşını bir başkasının sadakasına muhtaç etmeyen devletlerdir. Son çıkarılan otomobil yasası, sosyal yardımlar ve ihtiyacımız olan tıbbi malzemelere ulaşım zorluğu nedeniyle engelliler olarak son derece mustarip olduk.