00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
HABERLER
07:00
7 dk
HABERLER
09:00
4 dk
HABERLER
11:00
5 dk
DÜNYA HABERİ
11:06
13 dk
PARANIN HAREKETİ
11:22
16 dk
HABERLER
15:00
5 dk
HABERLER
16:00
5 dk
HABERLER
17:30
5 dk
HABERLER
19:00
21 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
07:00
1 dk
SEYİR HALİ
BRICS zirvesi başlıyor
07:01
119 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
09:00
1 dk
YERİ VE ZAMANI
Güçlü Özgan'la Yeri ve Zamanı
09:05
115 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
11:00
1 dk
DÜNYA HABERİ
Dünyadan öne çıkan başlıklar
11:06
22 dk
PARANIN HAREKETİ
Ekonomide neler oluyor?
11:21
20 dk
ENERJİNİN SEYRİ
Enerji sektöründe öne çıkan başlıklar
11:45
20 dk
GÜN ORTASI
Okan Aslan'la Gün Ortası
12:05
85 dk
HABER MASASI
Selin Yazıcı, Ebru Dönmez ve Serkan Baştımar'la Haber Masası
13:30
35 dk
ANKARA FARKI
İsmet Özçelik'le Ankara Farkı
15:02
58 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
16:00
1 dk
EKSEN
Ceyda Karan'la Eksen
16:01
89 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
17:30
1 dk
YOL ARKADAŞI
Mustafa Hoş'la Yol Arkadaşı
17:33
87 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
19:00
1 dk
DünBugün
Geri dön
Adana107.4
Adana107.4
Ankara96.2
Antalya104.8
Bursa101.4
Çanakkale107.2
Diyarbakır89.6
Gaziantep104.3
Hatay106.1
İstanbul97.8
İzmir91.0
Kahramanmaraş92.3
Kayseri105.5
Kocaeli90.2
Konya88.6
Malatya106.0
Manisa101.0
Mardin92.2
Ordu99.6
Sakarya90.2
Samsun107.7
Sivas104.2
Şanlıurfa95.3
Trabzon102.4
Van88.0
 - Sputnik Türkiye, 1920
YAŞAM
Türkiye ve dünyadan ilgi çekici yaşam haberleri, toplumsal olaylar, güncel araştırmalar, fotoğraf ve video galerileri.

Uzmanlardan kış hazırlığı uyarısı: Hangi ürün buzlukta ne kadar saklanır?

© AAMarket, pazar, gıda
Market, pazar, gıda - Sputnik Türkiye, 1920, 16.10.2024
Abone ol
Kış mevsimine hazırlık yapanlar için buzlukta gıdaların saklama süreleri büyük önem taşıyor. Taze gıdaları uzun süre muhafaza etmek, hem aile bütçesini koruyor hem de beslenme ihtiyaçlarını karşılamada kolaylık sağlıyor. Ancak, her gıdanın buzlukta ne kadar süre saklanabileceğini bilmek, gıda israfını önlemek açısından kritik bir faktördür.
Buzlukta saklama süreleri, doğru saklama koşullarıyla birleştirildiğinde, gıdaların hem besin değerini korumasını hem de güvenli tüketimini sağlaması ile ön plana çıkıyor.

Buzlukta gıdalar ne kadar dayanır?

Uzmanlara göre, farklı gıdaların buzlukta kalma süreleri farklılık gösteriyor. İşte, buzluktaki bazı temel gıdaların saklama süreleri:
Bütün tavuk: 1 yıl
Parça tavuk: 9 ay
Parça et: 6 ay
Kıyma ve balık: 3 ay
Pişmiş yemekler: 2 ay
Ekmek: 1 ay
Tereyağı: 9 ay
Peynir: 6 ay
Meyve ve sebzeler: 1 ay
Bu süreleri göz önünde bulundurarak kışlık hazırlık yapabilir ve gıda israfını önemli ölçüde önleyebilirsiniz.

Gıda güvenliği i̇çin dikkat edilmesi gerekenler

Gıdaları buzlukta uzun süre saklarken, gıda güvenliği kurallarına uymak hayati önem taşır. Yanlış muhafaza ve hijyen eksiklikleri, gıda kaynaklı hastalıklara yol açabilir. Gıda mühendisleri, sağlıklı ve güvenli tüketim için şu noktalara dikkat çekiyor:

1. Gıdaların doğru saklanması

Pişmiş ve pişmemiş gıdalar ayrı ayrı saklanmalı ve birbirleriyle temas etmemelidir. Pişmemiş gıdalar buzdolabı poşetlerinde ya da kaplarda, pişmiş gıdalar ise cam kaplar ya da uygun tencerelerde muhafaza edilmelidir. Bu, olası gıda kontaminasyonunu önlemenin en etkili yollarından olarak biliniyor.

2. Çapraz kontaminasyonu önlemek

Çapraz kontaminasyon, çiğ ve pişmiş gıdaların temas etmesiyle hastalık yapıcı mikroorganizmaların yayılmasına neden olabilir. Bu nedenle, çiğ gıdalar ile pişmiş gıdaların aynı alanlarda tutulmaması, gıda güvenliği açısından büyük önem taşıdığı aktarılıyor. Et ve sebzeleri saklarken farklı kaplar kullanmak bu riski azaltıyor.

3. Hijyen kurallarına uymak

Gıda hazırlığı ve tüketimi sırasında hijyen kurallarına sıkı şekilde uyulmalıdır. Ellerin yıkanması, gıda hazırlama alanlarının temizliği ve kullanılan ekipmanların sterilizasyonu, gıda kaynaklı hastalıkları önlemenin en etkili yöntemlerindendir.

4. Son kullanma tarihlerine dikkat etmek

Gıdaların tazeliğini ve güvenliğini sağlamak için son kullanma tarihleri mutlaka dikkate alınmalıdır. Tarihi geçmiş gıdaların tüketilmesi, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Ayrıca, buzluğa kaldırılan gıdaların üzerine tarih etiketi yapıştırmak, saklama sürelerini takip etmenizi kolaylaştırır.

5. Gıda etiketlerini okumak

Gıda satın alırken etiketleri dikkatlice okumak, içerik bilgisi ve olası alerjenler hakkında bilgi sahibi olmayı sağlar. Bu, hem sağlık hem de güvenlik açısından önemli bir adımdır.

Kış hazırlığında buzluk kullanımı: İsrafı önleyin

Kış aylarında buzluğunuzu doğru şekilde kullanarak gıda israfının önüne geçebilirsiniz. Gıdaları önerilen süreler boyunca muhafaza etmek, onların taze ve güvenli kalmasını sağlar. Aynı zamanda, gıda alışverişlerinizi planlı yaparak hem aile bütçenize katkı sağlayabilir hem de ihtiyaç fazlası gıdaları doğru şekilde değerlendirebilirsiniz.
Sırt ağrısı - Sputnik Türkiye, 1920, 16.10.2024
SAĞLIK
Bel ve sırt ağrıları için 5 basit çözüm: 'Hayatınızın kalitenizin nasıl arttığını görünce siz bile şaşıracaksınız'
Haber akışı
0
Tartışmaya katılmak için
giriş yapın ya da kayıt olun
loader
Sohbetler
Заголовок открываемого материала