BURTARIM 2024 ve Türk fuarcılık sektörünün gücü
“Türk tarım sektörünün en önemli buluşmalarından birisi gerçekleşiyor. Ziyaretçiler açılışın daha ilk saatlerinde akın akın geldi. Moralimiz yüksek. Emeğimizin karşılığını almak mutlu ediyor. Yarışmalar da var. Mesela biraz önce etkinlik alanımızda buzağı güzellik yarışması vardı. İlk üçe girenlere ödüllerini verdik. Hem fuar hem etkinlik olarak oldukça güzel bir buluşma oluyor.
Tabii ekonomik konjonktür ve sektörlerdeki durum sebebiyle geçmiş dönemlerde olumsuz görüşler ve bir tedirginlik vardı. Bu fuar, 21 yıldır kesintisiz yapılıyor. Bursa başta olmak üzere tüm Güney Marmara bölgesinin tarım sektöründeki önemli bir yere sahip bu fuar. Buraya katılan firmalar geçmişte de hep olumlu geri dönüşler aldı ve satışlarında başarılı oldu. Yine bu beklentiyle herkes bu fuara katıldı.
Daha ilk saatten itibaren traktör, ekipman, tarımsal mekanizasyon, donanım, fide, tohum vs. satışlarını gördük. Çok geniş bir yelpazede tarım fuarı var burada. İlk kez görücüye çıkan, Türkiye lansmanı yapılan traktörler var. Burada bahçe traktörlerinden dev traktörlere kadar geniş bir ürün yelpazesi var. Tabii bu durum, fuara olan ilgiyi ve alakayı artırıyor. Türkiye’nin dört bir yanından çiftçiler, toprakla uğraşanlar, profesyoneller, hayvancılıkla uğraşan profesyoneller ve halkımız gelip fuarı geziyor. Teknolojideki gelişmeyi görüyorlar. Tarımsal mekanizasyonda otonom ve uzaktan kumanda ile çalışan makineleri görüyorlar.
Bugün yine birçok ülkeden ziyaretçilerimiz var. 30’un üzerinden ülkeden alım heyeti geldi fuara. Yani fuar hem iç hem de dış satışlara etki etmesi bakımından oldukça önemli. Türkiye’deki tarımsal mekanizasyona ve ihracata ciddi bir katkısı var BURTARIM 2024’ün.”
Fuarcılığın önemi
‘Fuarcılık kaldığı yerden çok daha iyi bir konuma geldi. Batı hala toparlayamadı’
Türkiye’de fuarcılığın geleceği ve hizmet sektörünün gücü
“Türkiye’deki bir numaralı fuarcılık grubunun üst düzey bir yöneticisiyim ve aynı zamanda Türkiye Fuar Yapımcıları Derneği’nin yönetim kurulu başkanlığını yürütmekteyim. Temsil ettiğimiz derneğimizin üyeleri, Türkiye’nin en büyük fuarlarını hazırlayan, sektöründe bir numaralı fuarları icra eden üyelerden oluşmaktadır. Türkiye’de fuarcılık çok daha iyi yerlere gitme noktasında. Önümüzdeki 10 yıllık süreçte Türkiye’nin dünya fuarcılık pazarından aldığı payı önemli ölçüde arttıracak. Şu anda yeterli düzeyde değiliz. Dünya fuarcılık pazarından aldığımız pay şu anda yüzde 1,5. Bunu on yıl içerisinde yüzde 5 mertebesine getirmeyi hedefliyoruz. Tabii burada dezavantajlar da var.
Örneğini verdiğimiz Almanya’da 37 tane fuar şirketi var. Bu fuar şirketlerinin toplam cirosu 30 milyar euronun üzerinde. Türkiye’deki turizm sektörünün cirosuna neredeyse denk. Bizim işimiz hizmet sektörü. Türkiye hizmet sektöründe Batı’dan çok daha iyi durumda. Çok güçlüyüz bu sektörde. Otellerimizi, otellerin hizmetlerini, fiyat-kalite durumunu görüyoruz. Şu anda 5 yıldızlı bir otel ile, İstanbul’da bir fuarda 100 euro – 120 euro mertebelerinde kalabiliyorsunuz. Almanya’da bir otele giderseniz belki de yıldızı olmayan bir otelde 300 euro ödüyorsunuz fuar haftasında. İnsanlar Batı’daki fuarlardaki yüksek fiyatlamaları da görerek gitmemeye başladı. Fuarcılık bize kaydı.
Hizmet sektöründeki gücümüz fuarcılığa da yansıdı. Ama fuar şirketi sayımız çok fazla. Türkiye’de 280’in üzerinde fuar şirketi var. Bu kadar çok olması da iyi değil. Fuarcılık hafife alınmamalı. Tüm reel sektör, üretim yapan sektörler, ihracat yapan sektörler, tüketim yapan sektörler ve şehirlerin ekosistemleri için çok önemlidir fuarlar. Şu an Bursa’da fuar yapıyoruz. Bursa’ya on binlerce ziyaretçi geldi. Bu ziyaretçiler sadece fuarda ticaret yapmıyor. Şehirde de tüketim yapıyor. Taksiye biniyor, otelde kalıyor, yemek yiyor, hediyelik eşya alıyor. Her fuara getirdiğimiz yurt dışı ziyaretçiler ile küçük ve orta ölçekli firmaları yüreklendiriyoruz ve onları ihracatçı şirket haline getiriyoruz.
Türkiye’de 160 bin civarında ihracatçı şirket oluştu. Bu şirketlerin oluşmasındaki en önemli sebeplerden birisi fuarlar. Fuarlar ile ihracatçı sayısı artacak. Batı bunu yıllar önce keşfetmiş ve devlet politikası olarak fuarcılığa girmiş. Bizde de son dönemde büyük fuar alanları, altyapıya haiz fuar alanları açıldıkça bu sektör büyüdü. Büyümeye de devam edecek.”