00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
HABERLER
07:00
6 dk
HABERLER
09:00
6 dk
HABERLER
11:00
4 dk
DÜNYA HABERİ
11:05
14 dk
PARANIN HAREKETİ
11:21
15 dk
HABERLER
12:00
5 dk
HABER MASASI
13:30
35 dk
HAFTANIN KEYFİ
14:05
54 dk
HABERLER
15:00
5 dk
HABERLER
16:00
5 dk
HABERLER
17:30
4 dk
HABERLER
19:00
5 dk
BÖLGENİN KALBİ
19:05
84 dk
HABERLER
11:00
5 dk
HABERLER
12:00
5 dk
EN ÇOK OKUNAN 5 HABER
12:35
19 dk
HABERLER
13:00
5 dk
HAFTA SONU HALLERI
13:05
115 dk
HABERLER
15:00
5 dk
HABERLER
16:00
6 dk
HABERLER
17:00
5 dk
HABERLER
18:00
7 dk
DünBugün
Geri dön
Adana107.4
Adana107.4
Ankara96.2
Antalya104.8
Bursa101.4
Çanakkale107.2
Diyarbakır89.6
Gaziantep104.3
Hatay106.1
İstanbul97.8
İzmir91.0
Kahramanmaraş92.3
Kayseri105.5
Kocaeli90.2
Konya88.6
Malatya106.0
Manisa101.0
Mardin92.2
Ordu99.6
Sakarya90.2
Samsun107.7
Sivas104.2
Şanlıurfa95.3
Trabzon102.4
Van88.0
 - Sputnik Türkiye, 1920, 19.10.2024
SAĞLIK
Sağlık haberleri, sağlıklı beslenme, sağlıklı yaşam üzerine her şey

Rus beslenme uzmanı: Eğitim seviyesi arttıkça insanlar inceliyor

© AASağlıklı beslenme
Sağlıklı beslenme - Sputnik Türkiye, 1920, 19.08.2024
Abone ol
Rus beslenme uzmanı Tutelyan, beslenme kültürünün küçüklükten itibaren geliştirilmesinin önemine dikkat çekerek insanlara yaşamları boyunca sağlıklı kalmaları için öneriler sundu.
Rus beslenme uzmanı, Rusya Sağlık Bakanlığı Baş Diyetisyeni Viktor Tutelyan, beslenme kültürünü çocukluktan itibaren geliştirmenin neden önemli olduğuna dair açıklamalarda bulundu ve insanlara yaşamları boyunca sağlıklı kalmaları için bazı öneriler sundu.
Tüm insanların, sonuçlarına katlanmadan ihlal edemeyeceği beslenme kanunlarının ‘yetki alanında’ bulunduklarını dile getiren Tutelyan, “Birinci kanun, besinlerle vücuda giren enerji ile tükettiğimiz enerji arasındaki dengedir. Bu dengede herhangi bir kayma ya halsizliğe ve ölüme, ya da obeziteye ve birçok hastalığın gelişmesine neden oluyor. İkinci kanun ise diyetin kimyasal bileşiminin fizyolojik ihtiyaçlarımıza uygunluğudur” diye konuştu.
Vitaminleri örnek gösteren uzman, “Biri eksik olsa dahi sağlık durumumuz kötüleşiyor, uzun süreli eksiklik ise ölüme yol açıyor. İnsanlık, vücudun C vitaminine ihtiyacı olduğunu bilmemekten ne kayıplara uğradı? On binlerce insan iskorbüt hastalığından öldü. Bu nedenle, her biri belirli bir işlevi yerine getiren 12 vitaminin tamamına ihtiyacımız var” vurgusunu yaptı.
Ürünlerin bu iki kanuna uygunluğunu sağlama sorumluluğunun gıda endüstrisine ait olduğuna dikkat çeken Tutelyan, “Gıdalar aşırı yağ ve şekerden, sağlığa zararlı olan ve aşırı kalori alımına yol açan her şeyden arındırılmalı ve içlerine vitamin, mineral, mikro elementler, biyolojik açıdan aktif bileşikler eklenmelidir” ifadelerini kullandı.
Rus diyetisyen, beslenme kültürünün önemine de dikkat çekti:

Eğitim seviyesi arttıkça insanlar inceliyor. Kendinizi sınırlama yeteneği, çocukluktan itibaren aşılaması daha kolay olan bir öz farkındalık ve kültürdür. Bunun da ötesinde, bir anne adayının yanlış beslenmesi, kadının yakında anne olacağının farkında bile değilken fetüse oluşum aşamasında zarar verebilir.

Doğru beslenmenin o kadar da pahalıya mal olmadığını vurgulayan Tutelyan, şunları söyledi:

Zengin ve hasta ya da orta derecede yoksul, fakat sağlıklı olabilirsiniz. Örneğin bir elma veya lahana yiyerek gerekli miktarda lif, C vitamini ve belirli mineralleri alabilirsiniz. Kendinizi şımartmak için ananas veya egzotik meyveler tüketerek te bunları alabilirsiniz. Ancak düzenli beslenme, kişinin yaşadığı bölgeye alışılageldik ve uygun olması gerekir. Bu en doğru yaklaşımdır ve bunlar genelde ucuz ve uygun fiyatlı ürünlerdir.

Türk - Akdeniz mutfağı - Sputnik Türkiye, 1920, 28.08.2021
YAŞAM
Prof. Henry'den sağlıklı beslenme önerileri: 'Büyükanneniz gibi yiyorsanız doğru yoldasınız'
Haber akışı
0
Tartışmaya katılmak için
giriş yapın ya da kayıt olun
loader
Sohbetler
Заголовок открываемого материала