Doç. Dr. Çakmak: Klimaların bakımları yapılıyorsa, zararsız olduğundan emin olabiliriz
12:05 27.06.2024 (güncellendi: 11:03 28.06.2024)
Doç. Dr. Çakmak: Klimaların bakımları yapılıyorsa, zararsız olduğundan emin olabiliriz
Abone ol
Okan Aslan'la Gün Ortası programına konuk olan Doç. Dr. Gülfidan Uzan Çakmak, yaz aylarında klima kullanımına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti ve "Klimaların bakımları yapılıyorsa, zararsız olduğundan emin olabiliriz." dedi.
Doç. Dr. Gülfidan Uzan Çakmak, Radyo Sputnik’te yayımlanan Gün Ortası programında Okan Aslan’ın konuğu oldu. Çakmak, yaz aylarında dikkat edilmesi gerekenleri Radyo Sputnik dinleyicileri için aktardı.
Yaz aylarında alınması gereken önlemlerin kişi bazında daha etkin hale getirilebileceğini söyleyen Çakmak, şöyle konuştu:
"Dikkat edersek son yıllarda baharı göremeden direkt kıştan yaza geçiyoruz. Özellikle son birkaç haftadan beri havalar birden çok sıcaklaştı. Isınma arttı, beraberinde nem arttı. Yaza özgü nemden dolayı küf mantarları, polenler geldi. Rüzgar geldi, beraberinde tozlar getirdi. Bunların hepsi normal insanları olumsuz etkilerken, yaşı 50’nin 60’ın üstündeki insanları özellikle akciğeriyle ilgili kronik hastalığı olan insanları daha ağır etkiledi. Genel olarak bu bahsettiğimiz etmenler, ısının artması, nemin artması, polenler, küfler, tüm bunlar aslında akciğerler benzer şeyler yapıyor. Akciğerlerde bronş dediğimiz hava yolları duvarlarındaki kaslarda şişmeler, kasılmalar yaparak hava yollarını daraltıyor, nefes darlığı hissetmemize sebep oluyor. Tüm bunlarla ilgili yapılacak bazı şeyler var. Ama bu önlemleri kişi bazında daha etkin hale getirmek daha doğru olur. Tüm hastalara yaz, kış demeden sigarayı bırakın diyoruz. Özelleştirdiğimiz zaman koah, astım olan hastalara polenlerin, rüzgarın fazla olduğu zamanlarda, nemin çok yüksek olduğu zamanlarda dışarı çıkmamasını öneriyoruz."
Yaz aylarında özellikle güneş çarpmasına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Çakmak, şunları söyledi:
"Sıcaklar bastırdığından beri belirli saatlerde dışarıda olduğumuz zaman nem çarpması ile karşılaşıyoruz. Kişinin solunum yolu hastalığı olmasın, genç olsun, güneş ışığının yeryüzüne dik olarak geldiği saatlerde eğer dışarıda kalmak zorundaysanız güneş çarpması yaşama ihtimaliniz çok yüksek. Güneş çarpması biraz daha beyinsel semptomlar gösteriyor. Baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, kusma, bayılmalar olabilir."
Yaz aylarında klima kullanımına dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Çakmak, “Klima zararlı değildir, çarpmaz” dedi ve şöyle devam etti:
“Klima teknik olarak dışarıdaki sıcak havayı alıp istenilen derecede soğutabiliyor, dışarıdaki nemi yoğuşturup su olarak atabiliyor. Dolayısıyla dışarıdaki sıcak ve nemli havayı daha kuru ve serin hale getirerek ortama veriyor. Burada kullanılan filtrelerin bakımı önemli. Bu bakımı yaptığınız zaman klimayla ilgili kolay kolay hiçbir sorun yaşamazsınız.”
Çakmak, son olarak şunları söyledi:
"Klimaların bakımları yapılıyorsa, zararsız olduğundan emin olabiliriz. Kullanımıyla ilgili şu detaylara dikkat etmek gerekiyor: Çok terledik, birden klimayı ortamı soğutacak derecede ayarlamak doğru değil. Bu bünyenin doğasında olan bir şey. Bünye ani değişimlerde kendini toplayana kadar birtakım problemler yaşar."