Cumhurbaşkanı Erdoğan: Azerbaycan'ın operasyonunun başarıyla tamamlanması iftihar vesilesi oldu
15:51 25.09.2023 (güncellendi: 19:17 25.09.2023)
© AA / Arif Hüdaverdi YamanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev
![Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev - Sputnik Türkiye, 1920, 25.09.2023](https://cdn.img.anlatilaninotesi.com.tr/img/07e7/09/19/1075752913_0:0:3072:1728_1920x0_80_0_0_bb7054ce22a759ca6bb8e1a96473cee2.jpg)
© AA / Arif Hüdaverdi Yaman
Abone ol
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile düzenlediği basın toplantısında "(Karabağ'a) Operasyonun kısa bir süre içerisinde, sivillerin haklarına azami hassasiyet gösterilerek başarıyla tamamlanması, iftihar vesilesi olmuştur" ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev baş başa görüştü. Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Yüksek Meclisi'nde gerçekleşen görüşme yaklaşık 1 saat sürdü. Görüşmede, Türkiye-Azerbaycan ikili ilişkileri, Karabağ'daki son gelişmeler başta olmak üzere güncel, bölgesel ve küresel meselelerin ele alındığı öğrenildi.
İki lider baş başa görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi.
Erdoğan'ın açıklamaları şu şekilde:
Nahçıvan ekonomi, ulaştırma hatları açısından büyük potansiyel barındırıyor.
Son dönemde kritik gelişmeler yaşandı bölgemizde. Azerbaycan 3 yıl boyunca haklı endişelerine gereken karşılığı bulamadı. Antiterör operasyonu gerçekleştirmek durumunda kaldı.
Azerbaycan'ın operasyonunun başarıyla tamamlanması iftihar vesilesi oldu.
(Karabağ'a) Operasyonun kısa bir süre içerisinde, sivillerin haklarına azami hassasiyet gösterilerek başarıyla tamamlanması, iftihar vesilesi olmuştur.
Ermenistan'ın kendisine uzatılan barış elini tutmasını ve artık samimi adımlar atmasını bekliyoruz.
Muzaffer Azerbaycan ordusunu gerek tarihi başarısı gerekse sivillere yönelik sergilediği insani tavrı dolayısıyla canıgönülden tebrik ediyorum.
Aliyev: Bölgede barış istiyoruz
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, "İmzaladığımız anlaşmalar ilişkilerimize yeni ivmeler kazandıracak" dedi. Aliyev ayrıca "(Türkiye ile) Bir birimize destek vererek biz bölgesel konuları da doğru istikamete yöneltiyoruz. Bölgede barış ve istikrar olsun, savaş olmasın istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Ermenistan Başbakanı Paşinyan, üzerinde anlaşmaya geçen çarşamba günü varılan ateşkesin genel itibariyle devam ettiğini belirtmişti.
Yayımladığı video mesajında Paşinyan, “Karabağ birlikleri yerlerinde kalmaya devam ediyor, aynı husus Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri’ne ait birlikler için de geçerli. Bazı noktalarda ihlaller olsa ateşkes rejimine genel olarak uyuluyor. Durum ise genel olarak istikrarlı” açıklamasında bulunmuştu.
Daha önce neler olmuştu?
Daha önce Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova Rusya’nın çatışan taraflara kan dökülmesine son verme, çatışmaları derhal durdurma ve siyasi ve diplomatik çözüm yoluna dönme çağrısında bulunduğunu vurgulamıştı.
Güney Kafkasya’da yer alan bir bölge olan Dağlık Karabağ’ın nüfusunun büyük bir çoğunluğunu Ermeniler oluşturuyor. Bölge 1923’te Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’ne (ASSC) bağlı özerk bölge (Dağlık Karabağ Özerk Bölgesi, NKAO) statüsüne kavuştu. 1988’de Dağlık Karabağ'da Ermenistan ile yeniden birleşme hareketi başladı.
2 Eylül 1991'de Karabağ’ın Azerbaycan'dan bağımsızlığı ilan edildi ve adı Dağlık Karabağ Cumhuriyeti olarak değişti. Azerbaycan, 1992'den 1994'e kadar bağımsızlığını ilan eden cumhuriyetin kontrolünü ele geçirmeye çalıştı, kapsamlı askeri operasyonlar sırasında 30 bine yakın insan hayatını kaybetti. 1994’te taraflar ateşkes anlaşması yaptı, ancak cumhuriyetin statüsü bir türlü belirlenmedi.
2020'nin eylül ayının sonlarında Dağlık Karabağ'da çatışmalar yeniden başladı. 9 Kasım gecesi Azerbaycan ve Ermenistan, Moskova'nın desteğiyle silahların susması, tarafların işgal edilen mevzilerde kalması, esirlerin ve cesetlerinin takas edilmesi konusunda anlaşmaya vardı. Laçin Koridoru’nu da kapsayan bölgede Rus barış gücü birliği konuşlandırıldı.
Geçen yıl Erivan ve Bakü, Rusya, ABD ve Avrupa Birliği’nin (AB) arabuluculuğuyla geleceğe dönük barış anlaşmasını görüşmeye başladı. Geçtiğimiz mayıs ayı sonunda Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Erivan'ın Sovyet sınırları içerisinde, yani Karabağ ile birlikte Azerbaycan'ın egemenliğini tanımaya hazır olduğunu açıkladı.
Eylül ayında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ermenistan yönetiminin Azerbaycan'ın Karabağ üzerindeki egemenliğini esasen tanıdığına dikkat çekti. Azerbaycan lideri İlham Aliyev, Erivan'ın tutumunu değiştirmemesi halinde Azerbaycan ve Ermenistan’ın yılsonuna kadar barış anlaşması imzalayabileceğini duyurdu.