Genelkurmay Eski İstihbarat Başkanı Pekin: NATO’nun genişlemesinin Türkiye’ye yararı yok
‘ABD NATO’yu kullanarak istediği düzeni sağlamaya çalışıyor’
“NATO’nun genişlemesinin Türkiye’ye bir karı yok, Amerika’ya bir karı var. Amerika NATO’yu kullanmak suretiyle istediği dünya düzenini sağlamaya çalışıyor. İstediği ülkeyi baskı altına almaya çalışıyor. Bütün ülkelere F-35 satmaya çalışıyor ve satıyor da şu anda. Denizden karaya ya da karadan denize giden bütün yolları kontrol etmeye çalışıyor Amerika.”
‘NATO’da eşitlik yok’
“NATO’da kâğıt üzerinde eşitiz. Fiiliyatta mümkün mü böyle bir şey? Desen ki adama bunları yapmıyorum. Diyorlar ki; F-35’leri size vermiyoruz, şu kredileri size açmıyoruz diyorlar. Önemli olan dünyada güç dengelerini yeniden ayarlamak. Bunun için de gücü dâhil her şeyi kendinde toplayan yaklaşımdan kaçınmamız gerekiyor.“
‘BM ABD’nin hâkimiyetinde, bu düzen değişmeli’
“BM’nin dönemi bitti gibi. Yeni dünya düzeni nasıl olacaksa ona uygun bir Birleşmiş Milletler yapısı gerekiyor. Çünkü bütün her şey Amerika ve İngiltere’ye göre ayarlanmış. Ama herkesin kafasındaki yeni dünya düzeni değişik. Bence radikal bir değişiklik gerekiyor. Yeni, adil bir dünya için yeni baştan bütün dünya sisteminin değişmesi gerekiyor. Bu işin kolay kolay olmayacağını biliyoruz. Birleşmiş Milletler’in fonksiyonunu yerine getiremediğini, gün geçtikçe daha kötü olduğunu değerlendiriyorum. Zaten onun büyük kısmının parasını ABD veriyor bu arada. Oraya seçilen insanlar da ABD’nin sözünden çıkmıyorlar.”
‘F-35’in çok ciddi kusurları var’
“F-35’in çok büyük kusurları var. Alan ülkelere getirdiği çok büyük maliyetler var. Bir defa siz bütün bilgilerinizi o şirkete teslim ediyorsunuz. O şirket sizin aldığınız uçakların kaç tanesi uçuyor, kaç tanesi uçamıyor, neye ihtiyacı var bütün her şeyi Amerika’dan yapıyorlar. Bu uçakların yönünü uzaktan değiştirmek de mümkün. Bir defa bizim için uygun değil. Sizin hava savunma sisteminiz Amerika’nın kontrolünde olacak. Ondan sonra da ticareti, ekonomiyi vs. Kontrol edecek. Hesabı bu. S-400 alıp da Amerikalıların bizi oradan çıkartması bana göre hayrımıza oldu. Türkiye öyle ya da böyle uçak yapacak. O uçakları yapana kadar da bir yerlerden uçak alacak, kullanacak. Hiçbir ülkenin güvenliği başka bir ülkeye emanet edilemez.”
‘Kaybolan F-35’i biri ele geçirmiş olabilir’
“Havadan bir kontrol olmuş olabilir. Kontrol mü edemediler uçağı? Radar izinden çıktığı anda yerinin bilinmesi lazım. Pilotun üzerinde sinyal vardır, onu bulurlar. Pilotun atladığı yer neresi onu da söylemiyorlar. Belki de birileri Amerika’yı tehdit etti. ‘Aklını başına topla, biz gerekirse bunu ele geçiririz’ şeklinde. Bu çok büyük bir şey. Dolayısıyla bence F-35 konusunda çok büyük bir yanılgı içindeler. Yapay zekânın neler yapabileceği konusuna da dikkat etmemiz gerek. Teknoloji harikası, her şey dokunmatik, hatta her şeyi kasktan görürsünüz. Böyle bir olayda mutlaka yerinin belli olması lazım. Eğer yer belli değilse bu çok büyük bir tehdit. Ya biri uçağı kaçırır, vurur. Ya uçak vurulur, pilot atlar. Arama kurtarma faaliyetlerine başlamanız lazım. Yani çok büyük bir zafiyet olduğu ortaya çıkıyor.”
‘Rusya-Çin ittifakı dünyanın lehine, devam etmeli’
“Şu anda ABD korktuğu şeyin olmaması için bir taraftan koridorlarla, yaptığı anlaşmalarla; İbrahim Anlaşmaları, Orta doğudaki anlaşmalar, İsrail dâhil olmak üzere Çin’in Rusya ile birleşmesini engellemek istiyor. En azından kara yoluyla bağlantısını kesmeye çalışıyor. Çin’i hem Asya’da hem de Pasifik’te etrafını çevrelemeye çalışıyor, hava kuvvetleri ile. Bu tarafta da Rusya’yı NATO vasıtasıyla etrafını çevirmeye çalışıyor. Buna karşı Rusya ve Çin tedbir almaya çalışıyor. Rusya ve Çin ittifakının bozulmaması lazım. Çin-Rusya ittifakı var, onun karşısında ABD-Avrupa ittifakı var. Bu ittifak ayrı ayrı güç toplamaya çalışıyor.”