Erdoğan ile görüşen Putin: 'Tahılı Türkiye'den göndermeye hazırız, Katar'ın yardımını bekliyoruz'
15:56 04.09.2023 (güncellendi: 18:17 04.09.2023)
© AA / TCCB / Murat ÇetinmühürdarErdoğan-Putin görüşmesi
© AA / TCCB / Murat Çetinmühürdar
Abone ol
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Soçi'de gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
© Sputnik
Putin ve Erdoğan arasındaki heyetler arası görüşme yaklaşık 1.5 saat sürdü. İki lider, daha sonra çalışma yemeğine geçerek gündemdeki konuları istişare etmeyi sürdürdü.
Toplamda yaklaşık 3 saatlik bir görüşme gerçekleştiren Putin ve Erdoğan, ele alınan konularla ilgili açıklama yapmak için basının karşısına geçti.
Dolar ve euronun ikili ticarette daha az kullanılmasına karar verildi
Rusya lideri Putin, dolar ve euronun ikili ticarette daha az kullanılmasında Erdoğan'la hemfikir olduklarını belirtti Rusya-Türkiye ilişkilerinin tüm alanlarda başarıyla geliştiğini söyleyen Putin, bugünkü görüşmenin çok başarılı geçtiğinin altını çizdi.
Putin, "Ticarette ulusal para birimleri ruble ve liranın daha aktif kullanılmasına yönelik bir eğilim mevcut. Bununla birlikte karşılıklı ödemelerde dolar ve euro'nun payı tutarlı bir şekilde düşüyor" diye konuştu.
Rusya'nın her zaman güvenilir ve sorumluluk sahibi bir gaz tedarikçisi olduğunun altını çizen Putin, Türkiye ve üçüncü ülkelere gaz tedarikini bundan sonra da sürdüreceklerine dair güvence verdi.
Erdoğan'la yaptıkları görüşmede Ukrayna'daki duruma ve tahıl anlaşmasına büyük önem verdiklerini anlatan Putin, Batılı ülkelerin tahıl anlaşması kapsamında Rusya önündeki yükümlülüklerinin ifasını bloke etmeyi sürdürdüğünü kaydetti.
'Ukrayna meselesiyle ilgili müzakereleri hiçbir zaman reddetmedik'
Putin, Rusya'nın Ukrayna meselesiyle ilgili müzakereleri hiçbir zaman reddetmediğini ve şu an da böyle bir reddin söz konusu olmadığını söyledi.
Putin, Rusya tahıl koridorunun güvenliğini sağlarken diğer tarafın insani koridorları terör saldırıları için kullandığının altını çizerek Batı'nın Rusya'yı tahıl anlaşmasının insani niteliği konusunda kandırdığı eleştirisini getirdi.
Rusya'nın arabuluculuk hizmetlerini de hiçbir zaman reddetmediğini belirten Putin, "Çin Halk Cumhuriyeti'nin ve Afrika ülkelerinin arabuluculuk tekliflerini ve inisiyatiflerini biliyoruz. Elbette Türkiye Cumhurbaşkanı'na da bu doğrultudaki çabaları için minnettarız" dedi.
'Tahılı Türkiye üzerinden sevk etmeye hazırız, Katar'ın yardımını bekliyoruz'
Tüm mutabakatlar tümüyle yerine getirilir getirilmez Rusya'nın tahıl anlaşmasını derhal yeniden uygulamaya koyacağını belirtem Putin, Rusya'nın 6 Afrika ülkesiyle tahıl sevkiyatıyla ilgili müzakereleri tamamlamaya yakın olduğu mesajını da verdi. Rusya'nın birkaç hafta içinde Afrika'ya ücretsiz tahıl sevkiyatına başlayacağının altını çizen Putin, "Rusya, en yoksul ülkelere Türkiye üzerinden 1 milyon ton tahılı özel fiyattan tahıl sevk etmeye hazır, Katar'ın da yardımını bekliyoruz" dedi.
Rusya'nın tahıl anlaşmasından çıkmasının küresel gıda piyasalarını etkilemediğini kaydeden Putin, tahıl fiyatlarının düştüğünü, gıda açığı olmadığını belirtti, şunları aktardı:
"Sayın Erdoğan'ın Ukrayna krizin çözümü konusunda verdiği çabalara gelince. En baştan onun katkılarını hepimiz hissediyoruz. Bugün de konuştuk. Tam da Erdoğan'ın arabuluculuğu sayesinde birçok proje gerçekleşebildi. Ve öyle de devam ederdi fakat Ukrayna birçok sözünü ihmal etti ve şu an biz yeni teşebbüsler ve öneri paketleri duyuyoruz. Fakat onlar eskisi gibi değiller o yüzden onları yeni olarak kabul etmiyoruz. Arabulucu hizmetlerine gelince biz hiçbir zaman hayır demedik. Çin Cumhuriyeti, Afrika bunlara katılabilir. Ama Türkiye Cumhurbaşkanı'na özel teşekkürlerimi iletiyorum."
'İnsani koridorlar askeri amaçlar için kullanılmamalıydı ancak diğer tarafça bu şekilde kullanıldı'
Putin, bir soru üzerine, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tahıl anlaşmasının hayata geçmesindeki rolünü çok iyi bildiklerini ve mevkidaşının pek çok anlaşmanın uygulamaya koyulmasına katkı sunduğunu söyleyerek "Rusya, en başında tahıl anlaşmasına katılmayı kabul etti, zira Rusya'ya yönelik birkaç yükümlülüğün yerine getirileceği vaat edildi. Ancak bunlar yerine getirilmedi. İnsani koridorlar askeri amaçlar için kullanılmamalıydı ancak diğer tarafça bu şekilde kullanıldı" dedi.
Putin, Rusya'nın tahıl koridoruna katılma isteği olduğunu ancak bunun için Batı'nın verdiği sözleri tutması gerektiğini vurguladı. Rusya lideri, Türkiye'nin tahılla ilgili tüm ihtiyaçlarını karşılamaya hazır olduklarının da altını çizdi.
'Katar'ın yer aldığı projeyi alternatif olarak görmüyoruz, o ikinci bir inisiyatif'
Rusya lideri Putin, Katar'ın da katılımıyla hazırlanan yeni tahıl projesini mevcut tahıl anlaşmasının alternatifi olarak görmediklerini, bunu ikinci bir inisiyatif olarak değerlendirdiklerini kaydetti.
Rusya lideri, "Türkiye ve belki de Katar'la 1 milyon ton tahılın sevkiyatı konusunda yürüttüğümüz ortak çalışmayı Karadeniz tahıl anlaşmasının alternatifi olarak görmüyoruz. Orada kendi çıkarları bulunan Ukrayna da var, tüm bunları çok iyi anlıyoruz, kendimize not ediyoruz. Dolayısıyla bu mevcut anlaşmanın ikamesi değil, aksine bizim tarafımızdan sunulan büyük bir katkı. Bu, Afrika ülkelerinin gıda sorunlarının çözümüne bizim tarafımızdan yapılacak çok büyük bir katkı. Bu tamamen aşikar" ifadelerini kullandı.
'Ukrayna'nın karşı saldırısı Kiev için patinaj değil çöküş oldu'
Ukrayna'nın Haziran başında başladığı karşı saldırıyı değerlendiren Putin, bunun Kiev için bir patinaj değil, çöküş olduğunu vurguladı. Bugün bakıldığında tam olarak böyle bir tablo gördüklerini kaydeden Putin, "Bundan sonra neler olacağına bakacağız, umarım böyle devam eder" diye ekledi.
'Ukrayna limanlarındaki İHA'lar TürkAkım ve Mavi Akım'a saldırıyor'
Putin, Rusya'dan Türkiye'ye uzanan doğalgaz boru hatları TürkAkım ve Mavi Akım'ın Ukrayna limanlarından gönderilen İHA'ların saldırı girişimlerine maruz kaldığını söyledi. Rusya lideri, "Rusya'dan Türkiye'ye gaz sevk edilen TürkAkım ve Mavi Akım'a saldırı girişimleri düzenleniyor. Gemilerimiz, bu hatları, bu sistemleri koruyor ancak onlara sürekli olarak saldırı düzenleniyor. Bunlar, Ukrayna'nın Karadeniz'deki limanlarından gönderilen İHA'lar yardımıyla da gerçekleştiriliyor" vurgusu yaptı.
'Doğalgaz transfer merkezi için çalışma grubu kurmayı planlıyoruz'
Putin, Moskova ve Ankara'nın Türkiye'de hayata geçirilecek doğalgaz transfer merkezi projesi için çalışma grubu kurmayı planladığını anlattı.
Gazprom'un Botaş'a bu projenin yol haritası taslağını sunduğunu anımsatan Putin, "Gündemde ortak çalışma grubu kurulması, transfer merkezinin çalışmasına, ticaretin gerçekleştirilmesine ve gaz sevkiyatına ilişkin hukuki çerçevelerin mutabakatı var" ifadelerini kullandı.
Gazprom'un Botaş'a bu projenin yol haritası taslağını sunduğunu anımsatan Putin, "Gündemde ortak çalışma grubu kurulması, transfer merkezinin çalışmasına, ticaretin gerçekleştirilmesine ve gaz sevkiyatına ilişkin hukuki çerçevelerin mutabakatı var" ifadelerini kullandı.
'Suriyeliler ülkenin geleceğini dış baskı olmadan kendileri belirlemeli'
Suriye'yle ilgili durum hakkında konuşan Putin, Rusya olarak Suriye'nin geleceğini dış baskı olmadan bizzat Suriyelilerin tayin etmesinden yana oldukları mesajını verdi.
Putin, "Suriye krizinin çözümüyle ilgili egemenliğe saygı, bağımsız ve toprak bütünlüğü gibi temel yaklaşımlarda ortak görüşe sahip olmamız önemli. Bu ülkenin tam teşekküllü yeniden inşasına başlanması için ulusal uzlaşı ve mutabakata ihtiyaç olduğunu anlıyoruz ve Suriye'nin geleceğini dış baskı olmadan bizzat Suriyelilerin tayin etmesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi.
Putin, "Suriye krizinin çözümüyle ilgili egemenliğe saygı, bağımsız ve toprak bütünlüğü gibi temel yaklaşımlarda ortak görüşe sahip olmamız önemli. Bu ülkenin tam teşekküllü yeniden inşasına başlanması için ulusal uzlaşı ve mutabakata ihtiyaç olduğunu anlıyoruz ve Suriye'nin geleceğini dış baskı olmadan bizzat Suriyelilerin tayin etmesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi.
'Libya'da çözüm için müzakerelere dayanan kapsamlı bir yaklaşıma ihtiyaç var'
Rusya lideri Putin, Libya'yla ilgili mesajında, bu ülkede uzun yıllardır süren krizin çözümü için müzakerelere ve uzlaşı arayışına dayanan kapsamlı bir yaklaşıma ihtiyaç olduğunu kaydederek Erdoğan'la bu hususa olan bağlılıklarını koruduklarını altını çizdi.
'Bugünkü müzakereler, Rus-Türk ortaklığının tüm alanlarda daha da gelişmesine katkı sunacak'
Türkiye'yle yaptıkları bahsedilen konularda ve diğer bölgesel gündem maddelerinde yapılan 'saat ayarının' son derece faydalı olduğunu söyleyen Putin, "Son olarak ortak çalışma, kapsamlı ve verimli diyalog için minnettarlığımı ifade etmek istiyorum. Bugünkü müzakereler, Rus-Türk ortaklığının tüm alanlarda daha da gelişmesine katkı sunacak" mesajını verdi.
Soçi'de görüşülmesinin ardından Putin, Erdoğan'ı uğurladı:
— Sputnik Türkiye (@sputnik_TR) September 4, 2023
🔸 'Ben de en kısa zamanda bekliyorum'
🔸 'Anlaştık, temas halinde olalım'https://t.co/PJoUAv2NLy pic.twitter.com/Hde0TwIRvN