00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
HABERLER
07:00
6 dk
HABERLER
09:00
6 dk
HABERLER
11:00
4 dk
DÜNYA HABERİ
11:05
14 dk
PARANIN HAREKETİ
11:21
15 dk
HABERLER
12:00
5 dk
HABER MASASI
13:30
35 dk
HAFTANIN KEYFİ
14:05
54 dk
HABERLER
15:00
5 dk
HABERLER
16:00
5 dk
HABERLER
17:30
4 dk
HABERLER
19:00
5 dk
BÖLGENİN KALBİ
19:05
84 dk
HABERLER
11:00
5 dk
HABERLER
12:00
5 dk
EN ÇOK OKUNAN 5 HABER
12:35
19 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
13:00
1 dk
HAFTA SONU HALLERI
Erdal Kaplanseren'le Hafta Sonu Halleri
13:05
115 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
15:00
1 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
16:00
1 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
17:00
1 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
18:00
1 dk
DünBugün
Geri dön
Adana107.4
Adana107.4
Ankara96.2
Antalya104.8
Bursa101.4
Çanakkale107.2
Diyarbakır89.6
Gaziantep104.3
Hatay106.1
İstanbul97.8
İzmir91.0
Kahramanmaraş92.3
Kayseri105.5
Kocaeli90.2
Konya88.6
Malatya106.0
Manisa101.0
Mardin92.2
Ordu99.6
Sakarya90.2
Samsun107.7
Sivas104.2
Şanlıurfa95.3
Trabzon102.4
Van88.0
 - Sputnik Türkiye, 1920
YAŞAM
Türkiye ve dünyadan ilgi çekici yaşam haberleri, toplumsal olaylar, güncel araştırmalar, fotoğraf ve video galerileri.

Kavurucu sıcaklarda tarım işçilerinin ‘kurutma’ mesaisi

© Sputnik / Sertac KayarKavurucu sıcaklarda tarım işçilerinin ‘kurutma’ mesaisi
Kavurucu sıcaklarda tarım işçilerinin ‘kurutma’ mesaisi - Sputnik Türkiye, 1920, 10.08.2023
Abone ol
Diyarbakır’da, kurutmalık domatesin dünya mutfağında yer alma serüveni başladı. Tarladan toplanan domatesler, yüzlerce işçinin kavurucu sıcaklarda harcadığı zorlu mesainin ardından kurutularak Rusya, Amerika ve Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.
Diyarbakır’da son birkaç yıldır yoğun şekilde yapılmaya başlanan kurutmalık domates hasadı başladı. Diyarbakır-Şanlıurfa yolunda 4 bin dönümlük arazide kurutulan domatesler, Rusya, Avrupa ülkeleri ve ABD gibi ülkelere ihraç ediliyor.
Diyarbakır’da kurutulan domatesler, dünyanın farklı ülkelerindeki mutfaklarda yer alarak yemeklere lezzet katıyor. Pizza, sos ve meze yapımında kullanılan kurutulmuş domateslerin en çok tercih eden ülke pizzasıyla ünlü İtalya.

Mevsimlik tarım işçileri için umut oldu

Domates kurutma, mevsimlik tarım işçileri için de umut oldu. Her yıl yaz aylarında Türkiye’nin batı illerine giderek çalışan yüzlerce tarım işçisi domates kurutmak için mesai yapıyor. Aralarında genç, yaşlı kadın ve çocukların da olduğu aileler sabah 04.00’da iş başı yaparak akşam 20.00’a kadar kavurucu sıcakta domates kurutuyor. Dünyanın değişik ülkelerindeki mutfaklarda, milyonlarca yemeğe tat veren kurutulmuş domatesin serüveni buradan başlıyor.

İşçilerin zorlu mesaisi: Toplama, taşıma, kurutma

Tarlada yaklaşık 400 işçi çalışıyor. İşçilerin bir bölümü tarladan domatesleri toplayarak kasaya yüklüyor. Kamyonetlere yüklenen domates kasaları kurutma alanına getiriliyor. Burada çalışan işçiler de kasaları kamyonetten indirip metrelerce uzunluktaki beyaz çarşafların üzerine seriyor. Buradaki işçiler de domatesleri ikiye ayırarak kurutma için seriyor. Başka bir işçi de kesilen domatesleri tuzluyor. Hava sıcaklıkların 45 dereceyi geçtiği kavurucu sıcakta çalışan işçilerin zorlu mesaisi mevsim sonuna kadar devam ediyor. İşçiler, iş süresince tarlada açtıkları çadırlarda barınıyor. Daha önce batı illerine giden işçiler, şimdi Diyarbakır’da çalışma imkanı buluyor.

‘Kuru domatesin kalbi Diyarbakır’da atıyor’

Kuru domates üretimin fikir sahibi olan Manisalı çiftçi Muzaffer Işıklı Sputnik’e konuştu. “Türkiye’de, kuru domatesin kalbi Diyarbakır’da atıyor” diyen Işıklı, bu yıl ülkede domates sıkıntısı olduğunu ve Diyarbakır’dan Türkiye’nin dört bir tarafına domates yolladıkların söyledi. Işıklı, ‘Neden Diyarbakır?’ sorusunu şöyle yanıtlıyor:
“Diyarbakır toprakları bakir olduğu için çok verimli. Domateslerde hastalık olmuyor ve verim yüksek oluyor. Bu yıl bütün Türkiye’de iç piyasa buradan domates çekti. Biz de burada kurutma yapıyoruz. ‘Neden Diyarbakır’ diye soruyorlar bana. Havada nem yok, yakıcı bir sıcaklık var. Domates için aranan güneş bu. Güneş bir de rüzgar bir arada. İkisi de burada olduğu için şartlar daha iyi. Batıda nem var, nem olduğu için iyi kurutamıyoruz. Topraklar iyi, verimli, işçi potansiyeli var onun için tercihimiz Diyarbakır.”

‘Bin ton civarında kuru domates yapmayı hedefliyoruz’

Haluk Özer adlı üretici de kurutma yapmak için Manisa’dan geldiklerini belirterek, “Kurutma yapmaya geldik. 500 dönüm ekili alanımız var. Burada kurutup Manisa’ya gönderiyoruz, oradan da yurtdışına. Bu işi daha önce Manisa’da da yapıyorduk ama burada iklimsel olarak sezon daha uzun. Hava şartları daha iyi nem de yok. Daha kaliteli domates çıkıyor. 4 senedir buradayız. İşçi tedarikinde de sıkıntı yok. Daha önce Ege Bölgesi’ne gelen işçiler şuan burada çalışıyor. Bu yıl bin ton civarında kuru domates yapmayı hedefliyoruz. Bu da 10 bin ton yaş domatese hatta daha fazlasına denk geliyor. Hava şartları müsaade ederse bin ton üstüne çıkmayı hedefliyoruz. Verim geçen yıla göre daha iyi. Çünkü geçen yıl dolu yedik, bu da üretimi etkiledi” şeklinde konuştu.
Yunanistan'a gönderilen Türk yangın söndürme uçağı - Sputnik Türkiye, 1920, 25.07.2023
TÜRKİYE
Tarım ve Orman Bakanlığı: Yunanistan’a gönderilen Türk uçakları 414 ton su atımı gerçekleştirdi
Haber akışı
0
Tartışmaya katılmak için
giriş yapın ya da kayıt olun
loader
Sohbetler
Заголовок открываемого материала