Prof. Türkçüoğlu: Kadınların iş hayatına girmesiyle tüp bebek uygulaması yaygınlaştı
14:05 15.05.2023 (güncellendi: 13:53 16.05.2023)
Prof. Türkçüoğlu: Kadınların iş hayatına girmesiyle tüp bebek uygulaması yaygınlaştı
Abone ol
Konuklar
Prof. Dr. Ilgın Türkçüoğlu - Memorial Ataşehir Hastanesi Tüp Bebek MerkeziDr. Yılmaz SönmezCem Öztürk
Tüp bebek uygulamasının artmasını ve embriyolarda genetik test yapma olanakları açıklayan Prof. Ilgın Türkçüoğlu genetik test yapmanın sıradan bir hale geldiğini ifade ederek, “Yaptığımız genetik testler ile bir bozukluk olup olmadığını tespit edebiliyoruz” dedi.
Radyo Sputnik’te Serhat Ayan’la Yeni Şeyler Rehberi programına Memorial Ataşehir Hastanesi Tüp Bebek Merkezi’nden Prof. Dr. Ilgın Türkçüoğlu ve Dr. Yılmaz Sönmez konuk oldular.
‘Çocuk doğmadan genetik test yapmak sıradanlaştı’
Prof. Dr. Türkçüoğlu, hamile kalmak isteyen kadınların, yaşlarının ilerlemeleri ile bazı genetik hastalık risklerine sahip olduğunu söyledi:
“Kadınlar iş hayatına girmeleri ile gebeliği ertelemeye başladılar ve tüp bebek uygulaması yaygınlaştı. Bununla beraber günümüz dünyasında çocuk doğmadan genetik test yapmak da sıradanlaşmaya başladı. Yaşımız ilerledikçe yumurta hücrelerimiz de yaşlandığı için embriyoda bazı genetik hatalar olabiliyor dolayısıyla kadınlar gebe kalmakta da zorlanıyorlar. Bizler yaptığımız genetik testler ile bir bozukluk olup olmadığını tespit edebiliyoruz lakin eskiden bu tarz işlemler embriyoya zarar verebiliyordu. Günümüzde daha güvenli olmak ile beraber artık ciddi bir zarar vermiyor diyebiliriz.”
‘Bizim KOBİ’lerimizin büyümekte zorlanmalarında bazı sebepler var’
Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelere (KOBİ) yönetim danışmanlığı veren Dr. Yılmaz Sönmez, ülkemizde KOBİ’lerin büyümelerinin ardında yatan sebepleri sıralayarak, şunları söyledi:
“30-40 yıldır KOBİ’leri konuşuyoruz. Dünya KOBİ’lerin üzerinden doğuyor ve büyük işletmelerin kökenleri de KOBİ’lere dayanıyor. Bizim KOBİ’lerimizin büyümekte zorlanmalarında bazı sebepler var. Birincisi, şirketin kurumsallaşmasını tamamlamadan dijitale geçmesi. Çünkü şirketin tüm süreçlerini belirlemeden dijitale geçtiğiniz zaman oradaki süreçte çökme meydana geliyor. İkincisi, yönetimlerin dijitalleşmeden korkarak ‘verilerim kime gidecek, ne gerek var’ algısına sahip olmaları. Son olarak da ülke olarak dijital altyapımızda yeterli teknik adam olmaması. Dijital dönüşüm için bir ekip kurmaya karar verseniz personel yetersizliğini göreceksiniz.”