Emlakçı Kas: Son bir yılda her iki davadan biri kiracı-ev sahibi anlaşmazlığından açıldı
15:00 26.04.2023 (güncellendi: 15:51 28.04.2023)
Emlakçı Kas: Son bir yılda her iki davadan biri kiracı-ev sahibi anlaşmazlığından açıldı
Abone ol
Lüks konuk uzmanı ve emlakçı Kas, “Devlet bir karar alıyorsa iki tarafı da düşünmek zorunda. Son bir yılda her iki davadan birisi kiracı ev sahibi anlaşmazlıklarından oluştu. Bu oran yüzde 20’den yüzde 40’lara kadar çıktı” dedi.
Radyo Sputnik’te yayınlanan Meliha Okur’la Anlat Bana programının bu haftaki konuğu lüks konuk uzmanı ve emlakçı Nilüfer Kas oldu. Hükümetin kiralara en fazla yüzde 25 zam yapma kararını bir yıl daha uzatmasını değerlendiren Kas, alınan kararın ev sahipleri için sorunlu bir karar olduğunu söylerken, kararın arkasında seçimlerin olduğunu söyledi.
Nilüfer Kas sözlerine şöyle devam etti:
“Seçim dönemindeyiz ve altı milyon kiracıyı ilgilendiren bir mesele. Yani bu altı milyon oy demek. Doğal olarak bir şey yapılması gerekiyordu. Herkes ekonomiden şikâyetçi. Hükümet bir sene daha ev sahipleri fedakârlık yapsın istiyorlar fakat ev sahiplerinin yüzde 25 oranında bir zammı uygulayacağını sanmıyorum. Zaten kararın bir yaptırımı da yok. Kiraya daha fazla artış yapan ev sahiplerine ne oldu son bir yılda? Hiçbir şey. Ev sahibi için bunun ikinci yılda devam etmesinin hiçbir sürdürülebilirliği yok.”
‘Son bir yılda her iki davadan birisi kiracı ev sahibi anlaşmazlıklarından oluştu’
Geçen sene kiralarda ciddi bir artış yaşandığını hatırlatan Kas, şunları söyledi:
“Barınma ihtiyacı evi olmayanlar için o kadar zorlaştı ki bir çözüm aracı arandı ve hükümet bir karar aldı. Bir yıllığına geçerli olmak üzere kiracılara en fazla yüzde 25’lik zam yapılabileceğini söyledi. Fakat bu karar açıklandıktan sonra çarşı karıştı. İlk olarak kiracıyla ev sahibi karşı karşıya geldi çünkü kimin malını kime ucuza veriyorsun kavgası oldu. Devlet bir karar alıyorsa iki tarafı da düşünmek zorunda. Sadece kira geliriyle yaşayanlar var. Yani toplum barışı bozuldu ve herkes pazarlık masasına oturdu. Yüzde 25’lik zammı kabul etmiyorum ama yüzde 75’lik TÜFE oranını da kabul etmiyorum noktasına gelindi. Sonuçta taraflar mahkeme yoluna başvurdu. Son bir yılda her iki davadan birisi kiracı ev sahibi anlaşmazlıklarından oluştu. Bu oran yüzde 20’den yüzde 40’lara kadar çıktı.”
‘Arabulucuyla sorun çözülmez’
Eylül ayında ev sahibi ile kiracı davalarında arabuluculuk müessesesinin devreye alınacağını söyleyen emlakçı Kas, konuşmasını şu ifadelerle tamamladı:
“Ancak bunun küçük bir etkisi olacağını düşünüyorum. Biz zaten kiralara aracılık ediyoruz. Ev sahibi ile kiracı arasında ilk arabuluculuğu biz yapıyoruz. Fakat şu anda uygulama diyor ki önce arabulucuya gideceksin, sonuç alamıyorsan mahkemeye gideceksin. Eğri oturalım doğru konuşalım, bu arabuluculuk iki tarafın iyi niyetiyle sonuçlanabilecek bir şey. Kiracılar için bugün mahkemeye gitmek çok daha kolay. Mahkemeye gitseniz ilk duruşma 10 ay sonra. Bu duruşmada sadece tespitler yapılıyor. İkinci üçüncü duruşmada karar alınıyor. Bu 2.5-3 yıl sonra mahkemenin sonuçlanması demek. O yüzden kiracı niye uzlaşsın ki direkt mahkeme yolunu tercih ediyor.”