Fransa'da emeklilik reformu krizi: Muhalefet, hükümeti düşürmek için gensoru önergesi verdi
16:36 17.03.2023 (güncellendi: 18:20 17.03.2023)
© AAFransa meclis
© AA
Abone ol
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un emeklilik reformunu meclisi baypas ederek halka zorla dayatmak için anayasal yetkisini kullanmasının ardından, önce sokaklar karıştı. Ardından muhalefet milletvekilleri, hükümeti düşürmek için meclise gensoru önergesi sundu.
Fransa'da muhalefet milletvekilleri, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un anayasal yetkisini kullanarak tartışmalı emeklilik reformunu meclisten oylatmadan geçirmesinin ardından, hükümeti düşürmek için güven oylaması mekanizmasını işletti.
Geniş sol koalisyon Nupes'in desteklediği gensoru önergesini veren bağımsız grup Liot'un lideri Bertrand Pancher "Güven oylaması, derin bir siyasi krizin üstesinden gelmemize izin verecek" dedi.
🔴 Le groupe Liot dépose une motion de censure, par le biais de leur président Bertrand Pancher pic.twitter.com/se6unismJg
— BFMTV (@BFMTV) March 17, 2023
Le Pen'in partisi, solun gensoru önergesi lehine oy kullanacak
Fransız siyasetinin aşırı sağından merkez sağına kayma çabasındaki Ulusal Birlik (RN) partisi, ikinci bir gensoru önergesi sundu, ancak bunun ilkinden daha az destek alması bekleniyordu.
RN milletvekili Laure Lavalette, partisinin sunulan tüm gensoru önergelerine lehte oy vereceğini söyleyerek "Önemli olan bu adaletsiz reform tasarısını gerisin geri göndermektir" dedi.
Bundan sonra ne olacak?
Mecliste güven oylamasının haftabaşı yapılması bekleniyor.
Macron'un işlettiği Anayasa'nın 49. maddesinin 3. fıkrası, yasa tasarısının oylanmadan parlamentonun alt kanadı Ulusal Meclis'ten geçirilmesi için hükümete yetki veriyor ve buna karşı muhalefetin gensoru önergesi sunmasına olanak sağlıyor. Gensoru önergesi, meclisteki milletvekillerinin çoğunluğunun desteğini alırsa hükümet düşüyor.
Gensoru önergesi başarısız olursa, emeklilik reformu kabul edilmiş sayılacak. Başarılı olursa, Macron'un emeklilik reform planının fişini çekecek ve 1962'den beri bir ilk kez hükümeti istifaya mecbur bırakacak. Bu durumda isterse Borne'u yeniden başbakan atayabilecek olan Macron, yeni bir kabine açıklayacak.
French President Emmanuel Macron might be on the verge of securing his cherished reform of the pension system, but analysts see it as a Pyrrhic victory that will leave him politically weakened.https://t.co/YDU7ILfmos
— AFP News Agency (@AFP) March 17, 2023
Hükümetin Cumhuriyetçilerin desteği sayesinde ayakta kalması bekleniyor
Macron'un merkezci ittifakı, Ulusal Meclis'te salt çoğunluğu kaybetmekle birlikte en fazla sandalyeye sahip. Solcu ve RN milletvekilleri, gensoru lehine oy kullanmaya kararlı. Muhafazakar eğilimli Cumhuriyetçilerin liderleri ise gensoruyu desteklemeyeceklerini söyledi.
Dolayısıyla hükümetin, sağcı Cumhuriyetçilerin desteği sayesinde güven oylamasından sağ çıkması bekleniyor.
Paris alev alev
Dün akşam Başbakan Elisabeth Borne'un 'mezarda emeklilik' diye nitelenen tasarının yasalaşmasında meclisin baypas edildiğini açıklamasının milletvekillerinin yuhalamalarıyla karşılanmasının ardından, ülke genelinde on binlerce kişi sokağa döküldü. Paris, Marsilya, Bordo, Nantes ve Amiens başta olmak üzere birçok kentte düzenlenen protestolarda polisle şiddetli çatışmalar yaşandı ve 258'i Paris'te olmak üzere 310 kişi gözaltına alındı.
'Çalışmayı bırak, protestoya katıl' çağrısı
Bugün etkili sendika CGT, öğrencilerle çalışanları okullar, fabrikalar, rafineriler ve diğer işyerlerini terk edip sokağa inmeye çağırdı. Macron'un ilk döneminin ekonomi politikalarına karşı çok etkili protestolar yapan Sarı Yelekler dahil çeşitli gruplar, muhalifleri yerel saatle 18'de parlamento önünde toplanma çağrısı yaptı.
Protesters have disrupted traffic in Paris as angry critics, political opponents and labor unions around France blasted President Emmanuel Macron’s decision to force a bill raising the retirement age from 62 to 64 through parliament without a vote. https://t.co/uTpfGioBqq
— The Associated Press (@AP) March 17, 2023
Gelecek günlerde grev ve protestoların katlanarak büyüyeceğini söyleyen sendikalar, tam emeklilik maaşı almak için çalışma yaşını 62'den 64'e çıkaran reformu "Acımasız, haksız, emek dünyasına haksızlık yapıyor" diye eleştirdi. CGT Temsilcisi Régi Vieceli, "Toplumsal huzursuzluk ve çalışmayı bırakmak, onlara diz çöktürmemizin tek yolu. Bu gerçekleşene dek durmayacağız" diye konuştu.