00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
HABERLER
07:00
7 dk
HABERLER
09:00
6 dk
HABERLER
11:00
5 dk
DÜNYA HABERİ
11:07
13 dk
PARANIN HAREKETİ
11:21
16 dk
HABERLER
12:00
6 dk
HABER MASASI
13:30
35 dk
HABERLER
15:00
5 dk
HABERLER
16:00
5 dk
HABERLER
17:30
4 dk
HABERLER
19:00
5 dk
ARAMIZDAN AYRILANLAR
20:30
15 dk
HABERLER
07:00
5 dk
HABERLER
09:00
6 dk
HABERLER
11:00
4 dk
HABERLER
12:01
5 dk
YAPAY ZEKA GÜNLÜĞÜ
14:05
54 dk
HABERLER
16:00
5 dk
HABERLER
17:30
3 dk
HABERLER
19:00
14 dk
DünBugün
Geri dön
Adana107.4
Adana107.4
Ankara96.2
Antalya104.8
Bursa101.4
Çanakkale107.2
Diyarbakır89.6
Gaziantep104.3
Hatay106.1
İstanbul97.8
İzmir91.0
Kahramanmaraş92.3
Kayseri105.5
Kocaeli90.2
Konya88.6
Malatya106.0
Manisa101.0
Mardin92.2
Ordu99.6
Sakarya90.2
Samsun107.7
Sivas104.2
Şanlıurfa95.3
Trabzon102.4
Van88.0
Para - hesap makinesi  - Sputnik Türkiye, 1920
EKONOMİ
Türkiye ve dünyadan ekonomi alanındaki güncel gelişmeler, para piyasalarındaki son durum. Kredi kuruluşları değerlendirmesi ve diğer tüm gelişmeler.

Et pahalılanıyor, üretici tepkili: Arz sorunu yok, fiyat artışından tedarikçi ve aracılar sorumlu

© AAKırmızı et
Kırmızı et - Sputnik Türkiye, 1920, 15.03.2023
Abone ol
TÜDKİYEB Başkanı Nihat Çelik, ramazanda arz sıkıntısı olmamasına rağmen et fiyatlarını artırmak isteyen fırsatçılara karşı önlem alınmasını istedi. Çelik, “Et fiyatlarını artıranlar tedarikçiler, aracılar ve fırsatçılardır." dedi.
Hayvan yetiştiricileri ramazanda kırmızı ette arz sıkıntısı yaşanmayacağı görüşünde. Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, ramazan ayı öncesi kırmızı et arzında bir sıkıntı görünmediğini belirterek, "Ramazanda arz sıkıntısı olmamasına rağmen fiyatları artırmak isteyen fırsatçılara karşı da önlem alınması gerekiyor" dedi.
Dünya Gazetesine konuşan Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen çiftçilerin bir yandan yaralarını sarmaya çalışırken diğer yandan üretime de devam etme uğraşında olduklarını ifade eden Çelik, yetiştiricilerin üretimi aksatmamak için çabaladıklarını söyledi.

'Hayvan varlığında azalma var'

Çelik, Türkiye'de kırmızı et üretiminin 2021'de yaklaşık 2 milyon ton civarında gerçekleştiğine dikkati çekerek, bu üretimde küçükbaş hayvancılığın payının yüzde 25 civarında olduğunu bildirdi. Ülkenin hayvan varlığında geçen yıl bir miktar azalma olduğuna işaret eden Çelik, şöyle konuştu:
"Geçen yıl girdi maliyetlerinde yüzde 100'den fazla artış gözlendi. Yaklaşan ramazan ayı öncesi yaptığımız değerlendirmelerde kırmızı et arzında bir sıkıntı görmüyoruz. Ramazanda tüketim bir miktar artar. Fiyatlarda bu dönemde ramazandan bağımsız bir artış gerçekleşti. Ramazan ayında hemen her ürüne zam yapan fırsatçılar var. Ramazanda arz sıkıntısı olmamasına rağmen fiyatları artırmak isteyen fırsatçılara karşı da önlem alınması gerekiyor."
Kırmızı et fiyatlarının artışında yetiştiricilerin bir etkisi olmadığını vurgulayan Çelik, "Yetiştirdiği üründen kazanç sağlaması gereken yetiştiricilerimizin ayakta zor durabildiklerini ve yeterli geliri elde edemediklerini hepimiz biliyoruz. Dolayısıyla et fiyatlarını artıranlar tedarikçiler, aracılar ve fırsatçılardır. Bunlar yetiştiricilerimizin emeklerini ranta çevirirken tüketicileri de mağdur etmektedirler." ifadelerini kullandı.
Fırsatçıların depremi de bahane ettiklerini belirten Çelik, afetin kırmızı et fiyatlarının artışına bir gerekçe gösterilemeyeceğini dile getirdi.

'Küçükbaş hayvancılık geliştirilmeli'

Nihat Çelik, fiyatlarında artışın önüne geçilmesi için küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Çelik sözlerini şöyle sürdürdü:
"Son 50-60 yıldan bugünlere gelindiğinde mera alanlarımızın azaldığı, otlatma kapasitesinin düştüğü, plansız, aşırı ve erken otlatma nedeniyle bozulduğu bir gerçektir. 2006'ya gelininceye kadar koyun keçi yetiştiriciliği ihmal edilmiştir. Ülkemizde tarım işletmelerinin büyük çoğunluğu küçük aile işletmeleridir. Her şartta ve tarımın her alanında üretime devam eder ama şirketler bir kısım desteklerden faydalanmak ve yüksek karlar elde etmeyi hedefler. Kar etmediği sektörden çekilir ve aldığı desteklerle kurulan tesisler de atıl hale gelir. Bu bakımdan küçük aile işletmelerinin sektörümüzün omurgası olduğunu ve desteklerden mahrum bırakılamayacağını her fırsatta dile getiriyoruz. Kırmızı ette fiyat istikrarı için küçükbaş hayvancılık geliştirilmeli."
Kırmızı et - Sputnik Türkiye, 1920, 19.01.2023
EKONOMİ
Kırmızı ette fiyat artışına karşı önlem: 'Gerekirse karkas et satışı yapılacak'
Haber akışı
0
Tartışmaya katılmak için
giriş yapın ya da kayıt olun
loader
Sohbetler
Заголовок открываемого материала