Almanya'da sol örgütlerin çağrısıyla hükümete karşı hayat pahalılığı protestosu
13:36 13.11.2022 (güncellendi: 15:02 13.11.2022)
© Fotoğraf : Twitter/WerHatDerGibt@WerHatDerGibtAlmanya'nın başkenti Berlin'de sokaklara dökülen binlerce kişi, hayat pahalılığı krizini protesto ederken zenginlerden daha yüksek vergiler alınmasını istedi.
© Fotoğraf : Twitter/WerHatDerGibt@WerHatDerGibt
Abone ol
Sosyal Demokratlar-Yeşiller-Hür Demokratlar hükümetine yönelik protestolar artıyor. Berlin'de dün sokaklara dökülen binlerce kişi, hayat pahalılığı krizini protesto ederken zenginlerden daha yüksek vergiler alınmasını istedi.
Rusya yaptırımlarının körüklediği enerji krizi ve yüksek enflasyon sarmalındaki Almanya'da hükümeti protesto gösterileri tırmanıyor.
Alman başkentinde sol örgütler, destekçilerini sokaklara çıkmaya ve hükümetten artan enerji, gıda ve kira fiyatlarını düşürmek için harekete geçmesini talep etmeye çağırdı. Cumartesi günü Berlin'de sokaklara dökülen binlerce kişi, hayat pahalılığı krizini protesto ederken zenginlerden daha yüksek vergiler alınmasını istedi.
"Vor allem aber die Forderung nach einer stärkeren Besteuerung des Reichtums war hör- und auf vielen Schildern und Transparenten sichtbar." 💪#Umverteilen #MakeTheRichPayhttps://t.co/g2FQ3QsIzP
— WerHatDerGibt (@WerHatDerGibt) November 12, 2022
'Zenginlerden daha yüksek vergi, insan kârdan daha önemli'
Göstericiler, hükümetten pek çok talepte bulunurken, "Yukarıdan aşağıya yeniden dağıtın!" pankartı eşliğinde servetin yeniden dağıtılmasını da talep etti.
Başka bir pankartın ifadesiyle 'kârları insanların ihtiyaçlarının önüne koyan' ekonomik sistemi eleştiren protestoya yaklaşık 7 bin kişi katıldı.
Die Demo nähert sich jetzt der Abschlusskundgebung. Wir sind unglaublich viele für eine solidarische Lösung der Krise und eine grundlegende Umverteilung! #b1211 #umverteilen #umverteilenjetzt pic.twitter.com/LSxj4yR1FY
— Umverteilen! (@_umverteilen) November 12, 2022
Almanya'daki enflasyonun 70 yılı aşkın süredir en yüksek seviyesinde olduğu ve ekim ayında yüzde 10.4'e ulaştığı bir zamanda geldi. Avrupa'nın en büyük ekonomisinde fiyat artışları hane halklarını ve şirketleri vururken, GSYİH'de yüzde 0.4'lük daralma öngören hükümet, 2023'te yürürlüğe girecek olan gaz ve elektrik fiyatlarına kısmi üst sınır getirmek gibi uygulamalarla artan enerji fiyatlarını dizginleme çabasında. Ama bu arada demiryollarında sübvansiyonlu yolculuk dahil diğer hafifletici önlemlerin çoğu sona erdi.
Vergesellschaftung 🤝 Umverteilung!
— Deutsche Wohnen & Co Enteignen (@dwenteignen) November 12, 2022
Warum wir und mindestens 7000 Leute hier sind👇#umverteilenjetzt #b1211 #umverteilen pic.twitter.com/MePhlSX0cJ
Ekonomi uzmanları da protestocularla aynı görüşte
Bu kez protestocularla aynı telden çalan Alman ekonomi uzmanları da bu hafta sürekli artan enerji fiyatlarıyla mücadele eden hane halklarına yardım etmenin bir yolu olarak hükümetin yüksek gelir grubu üzerindeki vergileri artırmasını önerdi. Ancak ekonomi ve maliye bakanları öneriyi reddettiklerini açıkladı.
Geçen hafta enerji düzenleyici Federal Ağ Kurumu Başkanı Klaus Müller, Almanya'nın yeterli gaz stoklarına sahip olmasına rağmen, ülkenin oldukça zorlu bir kış geçireceğini söyledi. Müller "Ziyadesiyle gaz topladık, ama kış uzun sürebilir. Gaz sıkıntısı yaşamamak için gaz tasarrufu yapmalı, LNG terminalleri kurmalı ve altyapımızı güvence altına almalıyız" dedi.
Cumhurbaşkanı: Fedakarlık yapıp kayba uğramayı kabullenin
Önceki hafta Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier'den 'Alman vatandaşlarının mütevazı olmayı öğrenmeleri ve mevcut kriz sırasında fedakarlık yapıp kayba uğramayı kabul etmeleri gerektiği' açıklaması gelmişti.
AfD: Avrupa'nın gaz merkezi olma özelliğimizi yitirdik
Rusya yaptırımlarının uygulanmamasını isteyen Almanya için Alternatif (Afd) Eşbaşkanı Tino Chrupalla, ekim sonundaki açıklamasında Kuzey Akım doğalgaz boru hatlarına sabotajların ardından, Almanya'nın hidrokarbon satışı ve dağıtımında Avrupa'nın gaz merkezi olmaktan çıktığını, Rus fosil yakıtlarını artık Türkiye dahil olmak üzere diğer ülkelerden satın almak zorunda kalacağını belirtmişti.
LNG için Katar ve ABD'nin kapısında
Almanya geçen ayın ortasında gaz stoklarını yüzde 95 doldurma hedefine ulaştı, ama bunun için Katar ve ABD'den sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) alımına en az 1.5 milyar euro harcadı.