00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
HABERLER
07:00
6 dk
HABERLER
09:00
5 dk
HABERLER
11:00
5 dk
DÜNYA HABERİ
11:06
14 dk
PARANIN HAREKETİ
11:21
15 dk
HABERLER
12:00
5 dk
HABERLER
15:00
5 dk
BU DÜNYADAN TUNCEL KURTİZ GEÇTİ
15:15
7 dk
SPOR BÜLTENİ
15:30
3 dk
HABERLER
16:00
5 dk
HABERLER
17:30
4 dk
HABERLER
19:00
18 dk
EN ÇOK OKUNAN 5 HABER
19:31
17 dk
HABERLER
11:00
6 dk
HABERLER
12:00
5 dk
EN ÇOK OKUNAN 5 HABER
12:35
17 dk
HABERLER
13:00
5 dk
HABERLER
14:00
5 dk
HABERLER
15:00
4 dk
HABERLER
16:00
5 dk
HABERLER
17:00
5 dk
HABERLER
18:00
6 dk
DünBugün
Geri dön
Adana107.4
Adana107.4
Ankara96.2
Antalya104.8
Bursa101.4
Çanakkale107.2
Diyarbakır89.6
Gaziantep104.3
Hatay106.1
İstanbul97.8
İzmir91.0
Kahramanmaraş92.3
Kayseri105.5
Kocaeli90.2
Konya88.6
Malatya106.0
Manisa101.0
Mardin92.2
Ordu99.6
Sakarya90.2
Samsun107.7
Sivas104.2
Şanlıurfa95.3
Trabzon102.4
Van88.0
 - Sputnik Türkiye, 1920
ANLAT BANA
Siyasetten ekonomiye pek çok konunun alanında uzman kişilerle masaya yatırıldığı Meliha Okur’la Anlat Bana , her pazartesi ve çarşamba Radyo Sputnik’te dinleyicileriyle buluşuyor.

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı: Depremle olduğu gibi kuraklıkla da yaşamaya alışmalıyız

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı: Depremle olduğu gibi kuraklıkla da yaşamaya alışmalıyız 07.11.2022 ANLAT BANA
Abone ol
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, “2019 yılından beri ciddi bir kuraklık yaşıyoruz. Ürettiğimiz 20 milyon ton buğday miktarımı 17.6 milyona düştü. Bizim depremle yaşamaya alışmak gibi kuraklıkla yaşamaya alışmalı, gıda arz açığımızı iç tüketimle karşılayıp dışarıya bağımlılığı azaltmalıyız” dedi.
Radyo Sputnik’te yayınlanan Meliha Okur’la Anlat Bana programına konuk olan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, tarım politikasını değerlendirdi. Suiçmez, “Kuru tarım yapılan hububat, buğday, arpa, bakliyat, nohut, mercimek ekilen alanlarda 2019 yılından beri ciddi bir kuraklık yaşıyoruz. Bunun etkileri nedeniyle örneğin 20 milyon ton olan buğday miktarımız 17.6 milyona düştü. Geçen yıl kar yağışını bekledik, belli dönemlerde yağışlar vardı ancak ülkemizde iklim değişikliği diyebileceğimiz, özellikle içinde bulunduğumuz Akdeniz Havzasında İspanya ve İtalya’yı bizden daha çok etkileyen iklim koşullarının zorlaştığı ortamda biz 2021’de, 2022’de ve hatta 2023 yılının kışlık ekimlerinin yapılacağı bu süreçte malesef ciddi bir kuraklık sorunu yaşamaktayız. Bizim depremle yaşamaya alışmak gibi kuraklıkla yaşamaya, kuraklık ortamında bitkisel, hayvansal ve temel ürünlerde üretimimizi artırarak gıda arz açığımızı iç tüketimle karşılayıp dışarıya bağımlı olmadan tüketicimize ucuz, sağlıklı ve yeterli gıdayı nasıl sağlarız; bunun planlarını günübirlik değil uzun vadeli destekleme politikaları ile birlikte değerlendirmemiz gerekir” dedi.
Buğdayda rekolte tartışması sorununa da değinen Suiçmez, “70’li yıllarda 20 milyon ton buğday kendimize yeterliyken eğer biz bugün TÜİK’in ikinci tahminiyle bu yıl içinde 19.5 milyon ton üretim yapacaksak ve bunu da ‘kendimize yeterliyiz’ diyorsak, burada birileri doğruyu söylemiyor demektir. Tarım Bakanlığı’nın web sitesine girilirse, 2019-2020 sezonunda bizim buğdayda kendimize yeterlilik oranımız yüzde 89.5. Daha sonraki yılda kuraklık etkisiyle 17.6 milyon tona düştüğünde kendimize yeterliliğimizin ne kadar azaldığını resmi sayfalarda şu anda göremiyoruz. O nedenle artan nüfusu dikkate aldığımızda bizim stratejik rakamımız 20 milyon ton olmamalı. Bizim ekmek için gerekli buğdayı bile yurt dışından aldığımızı malesef resmi otoriteler açıklamıyor. Buğday ekim alanımız 2000 yılında 9.4 milyon hektar iken 2021’de 6 milyon hektara düştü. Yani yüzde 30’a yakın kayıp var. Bunu sadece kuraklığa bağlayamayız. Bunun çözümünü yanlı ve yanlış tarım politikalarında aramak gerekiyor. Bugün girdi maliyetlerinin çok arttığı, mazotun, gübrenin yüzde 200’ler üzerinde arttığı bir ortamda, kuraklık olmasa bile bu maliyetler nedeniyle buğday üreticisi üretim alanından çekiliyor” sözlerini dile getirdi.
Haber akışı
0
Tartışmaya katılmak için
giriş yapın ya da kayıt olun
loader
Sohbetler
Заголовок открываемого материала