00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
SERHAT AYAN'LA BAYRAM ÖZEL
00:00
39 dk
ÖZEL HABER
Geçmişten günümüze akan miras: İstanbul’un su yolları
02:22
4 dk
SESLİ HABER
05:04
2 dk
SERHAT AYAN'LA BAYRAM ÖZEL
08:00
39 dk
HABERLER
11:00
6 dk
HABERLER
12:00
5 dk
HABERLER
13:00
6 dk
HABERLER
14:00
6 dk
HABER MASASI BAYRAM ÖZEL
14:06
36 dk
HABERLER
15:00
4 dk
HABERLER
16:00
7 dk
HABERLER
17:00
5 dk
HAFTANIN KEYFİ BAYRAM ÖZEL
17:06
49 dk
HABERLER
18:00
7 dk
ÖZEL HABER
Geçmişten günümüze akan miras: İstanbul’un su yolları
19:26
4 dk
HABER MASASI BAYRAM ÖZEL
23:00
36 dk
SERHAT AYAN'LA BAYRAM ÖZEL
04:01
39 dk
HAFTANIN KEYFİ BAYRAM ÖZEL
06:00
49 dk
HABERLER
07:00
6 dk
HABERLER
09:00
6 dk
YERİ VE ZAMANI
Siyasetin gündemi boykot
09:07
113 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
11:00
1 dk
DÜNYA HABERİ
Dünyadan öne çıkan başlıklar
11:10
15 dk
PARANIN HAREKETİ
Ekonomide neler oluyor?
11:21
20 dk
BASIN TURU
Selin Yazıcı, Ebru Dönmez ve Serkan Baştımar'la Basın Turu
11:31
23 dk
ENERJİNİN SEYRİ
Enerji sektöründe öne çıkan başlıklar
11:51
14 dk
GÜN ORTASI
Okan Aslan'la Gün Ortası
12:05
83 dk
90 SANİYE
Türkiye ve dünya gündemi
13:28
1 dk
HABER MASASI
Selin Yazıcı, Ebru Dönmez ve Serkan Baştımar'la Haber Masası
13:30
35 dk
YENİ ŞEYLER REHBERİ
Serhat Ayan'la Yeni Seyler Rehberi
14:05
55 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
15:00
1 dk
ÖZEL HABER
Binlerce yıldır yaşamın devam ettiği 10 şehir
15:18
5 dk
SESLİ HABER
Türk nüfusu yaşlanıyor: Yaşlı nüfusun oranında artış
15:34
3 dk
SESLİ HABER
‘Hayalet çalışan’ sendromu: İş yerine aidiyeti neler düşürüyor?
15:49
7 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
16:00
1 dk
EKSEN
Ceyda Karan'la Eksen
16:01
89 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
17:30
1 dk
ÖZEL HABER
142 yıldır tamamlanamayan yapı: Sagrada Familia
17:43
7 dk
SESLİ HABER
Binlerce yıllık tapınak geleceğe hazırlanıyor: Zeus Lepsynos Tapınağı’nda restorasyon çalışmaları
17:57
2 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
18:00
1 dk
ÖZEL HABER
Merkez Bankası'nın döviz satışı: Cebimizden mi çıkıyor, kâra mı dönüşüyor?
18:09
3 dk
SESLİ HABER
Bilim insanlarından konuşma engelli bireyler için umut: Beyin implantı ve yapay zekâ teknolojisi
18:19
2 dk
ÖZEL HABER
Silivri sonrası gündemde: Müzeye dönüşen cezaevleri
18:28
6 dk
SESLİ HABER
Çin’in 32 milyar dolarlık dev pazarı: Evcil hayvan klonlama
18:46
2 dk
SESLİ HABER
Ticaret Bakanlığı'ndan yeni düzenleme: İnternet alışverişinde güvenlik artıyor
18:55
2 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
19:00
1 dk
BÖLGENİN KALBİ
Ceyhun Bozkurt'la Bölgenin Kalbi
19:05
84 dk
SESLİ HABER
El yazısı dijital dünyanın neresinde?
22:34
1 dk
SESLİ HABER
Ünlü antik kentte 2 bin yıllık pati izli tuğlalara rastlandı
22:43
2 dk
SESLİ HABER
Bir dönem viral olmuşlardı, şimdilerde raflarda tozlanıyorlar
22:52
6 dk
DünBugün
Geri dön
Adana107.4
Adana107.4
Ankara96.2
Antalya104.8
Bursa101.4
Çanakkale107.2
Diyarbakır89.6
Gaziantep104.3
Hatay106.1
İstanbul97.8
İzmir91.0
Kahramanmaraş92.3
Kayseri105.5
Kocaeli90.2
Konya88.6
Malatya106.0
Manisa101.0
Mardin92.2
Ordu99.6
Sakarya90.2
Samsun107.7
Sivas104.2
Şanlıurfa95.3
Trabzon102.4
Van88.0
İstanbul - Boğaz - Martı - tekne - köprü - Sputnik Türkiye, 1920
TÜRKİYE
Türkiye'de yaşanan önemli gelişmeler, son dakika haberleri ve güncel tartışmalar

İstilacı türler, yerli balıkların yerini alıyor: ‘Tüketimi teşvik edilmeli’

© DHAİstilacı türler, yerli balıkların yerini alıyor: ‘Tüketimi teşvik edilmeli’
İstilacı türler, yerli balıkların yerini alıyor: ‘Tüketimi teşvik edilmeli’
 - Sputnik Türkiye, 1920, 23.10.2022
Abone ol
İstilacı türlerin, yerli türlerin yerini almaya başladığını söyleyen Akdeniz Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, “Eti lezzetli ve fiyatının düşük olması nedeniyle herkesin tüketebileceği bir balık. Tüketimi teşvik edilmeli" dedi.
Kızıldeniz'den Süveyş Kanalı'nı geçerek Akdeniz'e gelen istilacı türlerin popülasyonu her geçen gün artıyor. İstilacı türler, Akdeniz'in yerli balıklarının da yaşam alanlarını baskılayıp popülasyonunu azaltıyor. Son yıllarda istilacı türler arasında en çok adı duyulan balon balığının artışının durdurulabilmesi için kuyruk başına ödeme yapılmaya başlandı. Aslan balığının tüketimi için de avlanma yarışmaları, nasıl pişirileceğine dair yöntemler paylaşıldı. Ancak son yıllarda özellikle Doğu Akdeniz'de ve Antalya Körfezi'nde bulunan 'gırt gırt' veya çizgili gargur balığı olarak bilinen 'Pomadasys Stridens'in popülasyonu arttı. Sürüler halinde sıklıkla görülmeye başlanan ve tüketilebilen bu tür, amatör balıkçıların oltalarına da sıklıkla takılıyor.

‘Bu balık bizim yerli balığımız isparozun yerini almaya başladı’

Son yıllarda türün popülasyonunun Akdeniz'de arttığını gözlemlediklerini belirten Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, “Yaklaşık 10 yıldır Akdeniz'de bu balığın popülasyonunda artış gözlüyoruz. Özellikle İskenderun, Mersin ve Antalya Körfezi'nde hızla çoğalmaya başlayan balıklardan biri. Bu balık bizim yerli balığımız isparozun yerini almaya başladı. İsparoz azalırken, bunlar da o boşluğu doldurmaya başladı. Eskiden isparoz çok çıkardı. Kızıldeniz göçmenlerinin popülasyonunda artışla beraber, isparozun azaldığını gördük" dedi.

‘Eti lezzetli ve fiyatının düşük olması nedeniyle herkesin tüketebileceği bir balık’

Türün tüketiminin teşvik edilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Gökoğlu, “Bu balık, çok büyük değil. Biraz pulları sert ve eti değerlendirilen bir balık. Trol ağlarında çok fazla çıkmaya başladı. Kıyı sularda özellikle çok çıkıyor. Tüketilmesi gereken ve ekonomik olarak değerlendirilebilecek balıklardan biri. Eti lezzetli ve fiyatının düşük olması nedeniyle herkesin tüketebileceği bir balık. Tüketimi teşvik edilmeli. Bu balığın çoğalmasının nedeni Akdeniz'in habitatlarına uyması. Bizim dalış alanlarımızda sürü halinde sıklıkla görebiliyoruz" diye konuştu.
Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü'nde Balıkçılık Teknolojisi Mühendisi olarak görev yapan Coşkun Menderes Aydın, türün 2015 yılından bu yana yaptıkları çalışmalarda sıklıkla karşılarına çıktığını söyledi. Aydın, “2015'te çok fazla rastlamasak da geçen yıllar içerisinde miktarını artırarak bugünlere kadar geldi. Son 2 yılda yaptığımız çalışmalarda kilometrekarede 600 kilo ile 3 ton arasında bolluğu olduğunu gördük" dedi.
Türün Doğu Akdeniz'deki popülasyonunun Antalya Körfezi'nden çok daha fazla olduğunu belirten Aydın, “Kızıldeniz göçmeni bir tür. Öncelikli uğrak yeri Doğu Akdeniz, burada besin bolluğu Antalya Körfezi'ne göre daha yoğun. Ancak burada da miktarı artarak devam ediyor. İyi tarafı var tabii. Doğu Akdeniz'de ticari türler arasına girmiş durumda, balıkçılar bunları avlayıp satıyor. Antalya'da tezgahlarda pek gördüğümüz bir balık değil ama yakın bir gelecekte burada da göreceğimizi düşünüyoruz" diye konuştu.
Bu türün yerli türlerin yerini alma konusu üzerine çok daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu söyleyen Aydın, “Bu türün popülasyon yoğunluğunun artmasıyla bazı türlerde azalmalar tespit ediyoruz. Örneğin izmarit gibi. İzmaritteki azalmanın çizgili gargurdaki artışa bağlı olup olmadığını söylemek şu an için erken" dedi.
Haber akışı
0
Tartışmaya katılmak için
giriş yapın ya da kayıt olun
loader
Sohbetler
Заголовок открываемого материала