00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
HABERLER
07:00
5 dk
HABERLER
09:00
6 dk
HABERLER
11:00
5 dk
DÜNYA HABERİ
11:10
10 dk
PARANIN HAREKETİ
11:30
9 dk
HABERLER
12:00
5 dk
HABERLER
15:00
4 dk
HABERLER
16:00
5 dk
HABERLER
17:30
13 dk
TARİHTE BUGÜN
17:47
3 dk
HABERLER
18:00
10 dk
HABERLER
19:00
8 dk
SESLİ HABER
19:29
2 dk
SESLİ HABER
19:46
2 dk
HABERLER
07:00
6 dk
HABERLER
09:00
5 dk
HABERLER
11:00
5 dk
HABERLER
12:02
5 dk
HABERLER
13:00
5 dk
HABER MASASI
13:30
35 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
16:00
5 dk
HABERLER
17:30
11 dk
HABERLER
18:00
11 dk
MÜZİĞİN EFSANELERİ
18:32
5 dk
HABERLER
19:00
8 dk
MÜZİĞİN EFSANELERİ
19:34
12 dk
DünBugün
Geri dön
Adana107.4
Adana107.4
Ankara96.2
Antalya104.8
Bursa101.4
Çanakkale107.2
Diyarbakır89.6
Gaziantep104.3
Hatay106.1
İstanbul97.8
İzmir91.0
Kahramanmaraş92.3
Kayseri105.5
Kocaeli90.2
Konya88.6
Malatya106.0
Manisa101.0
Mardin92.2
Ordu99.6
Sakarya90.2
Samsun107.7
Sivas104.2
Şanlıurfa95.3
Trabzon102.4
Van88.0
İstanbul - Boğaz - Martı - tekne - köprü - Sputnik Türkiye, 1920
TÜRKİYE
Türkiye'de yaşanan önemli gelişmeler, son dakika haberleri ve güncel tartışmalar

İstilacı türler, yerli balıkların yerini alıyor: ‘Tüketimi teşvik edilmeli’

© DHAİstilacı türler, yerli balıkların yerini alıyor: ‘Tüketimi teşvik edilmeli’
İstilacı türler, yerli balıkların yerini alıyor: ‘Tüketimi teşvik edilmeli’
 - Sputnik Türkiye, 1920, 23.10.2022
Abone ol
İstilacı türlerin, yerli türlerin yerini almaya başladığını söyleyen Akdeniz Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, “Eti lezzetli ve fiyatının düşük olması nedeniyle herkesin tüketebileceği bir balık. Tüketimi teşvik edilmeli" dedi.
Kızıldeniz'den Süveyş Kanalı'nı geçerek Akdeniz'e gelen istilacı türlerin popülasyonu her geçen gün artıyor. İstilacı türler, Akdeniz'in yerli balıklarının da yaşam alanlarını baskılayıp popülasyonunu azaltıyor. Son yıllarda istilacı türler arasında en çok adı duyulan balon balığının artışının durdurulabilmesi için kuyruk başına ödeme yapılmaya başlandı. Aslan balığının tüketimi için de avlanma yarışmaları, nasıl pişirileceğine dair yöntemler paylaşıldı. Ancak son yıllarda özellikle Doğu Akdeniz'de ve Antalya Körfezi'nde bulunan 'gırt gırt' veya çizgili gargur balığı olarak bilinen 'Pomadasys Stridens'in popülasyonu arttı. Sürüler halinde sıklıkla görülmeye başlanan ve tüketilebilen bu tür, amatör balıkçıların oltalarına da sıklıkla takılıyor.

‘Bu balık bizim yerli balığımız isparozun yerini almaya başladı’

Son yıllarda türün popülasyonunun Akdeniz'de arttığını gözlemlediklerini belirten Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, “Yaklaşık 10 yıldır Akdeniz'de bu balığın popülasyonunda artış gözlüyoruz. Özellikle İskenderun, Mersin ve Antalya Körfezi'nde hızla çoğalmaya başlayan balıklardan biri. Bu balık bizim yerli balığımız isparozun yerini almaya başladı. İsparoz azalırken, bunlar da o boşluğu doldurmaya başladı. Eskiden isparoz çok çıkardı. Kızıldeniz göçmenlerinin popülasyonunda artışla beraber, isparozun azaldığını gördük" dedi.

‘Eti lezzetli ve fiyatının düşük olması nedeniyle herkesin tüketebileceği bir balık’

Türün tüketiminin teşvik edilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Gökoğlu, “Bu balık, çok büyük değil. Biraz pulları sert ve eti değerlendirilen bir balık. Trol ağlarında çok fazla çıkmaya başladı. Kıyı sularda özellikle çok çıkıyor. Tüketilmesi gereken ve ekonomik olarak değerlendirilebilecek balıklardan biri. Eti lezzetli ve fiyatının düşük olması nedeniyle herkesin tüketebileceği bir balık. Tüketimi teşvik edilmeli. Bu balığın çoğalmasının nedeni Akdeniz'in habitatlarına uyması. Bizim dalış alanlarımızda sürü halinde sıklıkla görebiliyoruz" diye konuştu.
Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü'nde Balıkçılık Teknolojisi Mühendisi olarak görev yapan Coşkun Menderes Aydın, türün 2015 yılından bu yana yaptıkları çalışmalarda sıklıkla karşılarına çıktığını söyledi. Aydın, “2015'te çok fazla rastlamasak da geçen yıllar içerisinde miktarını artırarak bugünlere kadar geldi. Son 2 yılda yaptığımız çalışmalarda kilometrekarede 600 kilo ile 3 ton arasında bolluğu olduğunu gördük" dedi.
Türün Doğu Akdeniz'deki popülasyonunun Antalya Körfezi'nden çok daha fazla olduğunu belirten Aydın, “Kızıldeniz göçmeni bir tür. Öncelikli uğrak yeri Doğu Akdeniz, burada besin bolluğu Antalya Körfezi'ne göre daha yoğun. Ancak burada da miktarı artarak devam ediyor. İyi tarafı var tabii. Doğu Akdeniz'de ticari türler arasına girmiş durumda, balıkçılar bunları avlayıp satıyor. Antalya'da tezgahlarda pek gördüğümüz bir balık değil ama yakın bir gelecekte burada da göreceğimizi düşünüyoruz" diye konuştu.
Bu türün yerli türlerin yerini alma konusu üzerine çok daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu söyleyen Aydın, “Bu türün popülasyon yoğunluğunun artmasıyla bazı türlerde azalmalar tespit ediyoruz. Örneğin izmarit gibi. İzmaritteki azalmanın çizgili gargurdaki artışa bağlı olup olmadığını söylemek şu an için erken" dedi.
Haber akışı
0
Tartışmaya katılmak için
giriş yapın ya da kayıt olun
loader
Sohbetler
Заголовок открываемого материала