Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'ya yaptırım uygulayan ülkelere yönelik 2014’te getirilen gıda ambargosunu 2023’e kadar uzatan kararnameyi imzaladı.
Gıda ambargosu kapsamında Avrupa Birliği'nden (AB) et, sosis, balık ve deniz ürünlerinin yanı sıra sebze, meyve ve süt ürünleri Rusya'da yasak kapsamına alındı. Kararname ayrıca, karşı yaptırımlara aykırı olarak ithal edilen tüm tarım ürünleri ve hammaddelerin imha edilmesini öngörüyor. Yaptırımların ilk beş yılında Rus tarım ürünleri denetim ajansı Rosselhoznadzor 36 bin 17 ton ürünü imha etti.
AB, Kırım'ın Rusya'ya bağlanması ve Ukrayna'daki durum nedeniyle Temmuz 2014'te Rusya karşıtı yaptırımlar uygulamıştı. Yaptırımlar Rus savunma ve enerji şirketlerinin AB sermaye piyasasına erişiminin sınırlandırılması, silah ticareti, Rusya'ya çift amaçlı malların tedariki, Rus tarafının petrol ve gaz sektöründeki bazı teknolojilere erişiminin kısıtlanmasını kapsıyor.
Öte yandan Rusya Başbakan Yardımcısı Viktoriya Abramçenko, ülkesinin tahıl ihracat kotasını iptal etmeyi değerlendirdiğini kaydetti.
Abramçenko, bu sene Rusya’da uygulanan tahıl ihracat kotasının iptal edilmesinin mümkün olup olmadığı yönündeki soruya, “Oldukça büyük bir hasat elde ettik, bu nedenle, miktar kısıtlamaları getirmek için bir gerekçe şu an için bulunmuyor” yanıtını verdi.
Rus Başbakan Yardımcısı bu nedenle yılın geri kalan kısmında tahıl ihracatı kotasının iptalini değerlendirmekte olduklarını belirtti.
Rusya’da tahıl ihracat kotası her sene elde edilen hasada göre belirleniyor. Rusya’da bu sene 150 milyon ton tahıl hasadı yapılması bekleniyor.
Daha önce Rus Tarım Bakan Yardımcısı Oksana Lut, elde edilmesi beklenen tahıl ile iç pazarın talebi hesaba katıldığında ülke dışına 50-60 milyon ton tahıl ihraç edilebileceğini belirtmişti.