İçinden Hwasong-17 geçen askeri geçit töreninde Kim'den nükleer kabiliyetleri güçlendirme sözü
12:24 26.04.2022 (güncellendi: 15:09 26.04.2022)
© AP Photo / Lee Jin-manKuzey Kore- Askeri geçit töreni
© AP Photo / Lee Jin-man
Abone ol
Pyonyang'da dün gece düzenlenen askeri geçit töreninde Kuzey Kore'nin en yeni ve en büyük kıtalararası balistik füzesi de sergilendi. Kim, törendeki konuşmasında, ülkenin nükleer güçlerini maksimum hızla güçlendirme sözü verip kışkırtıldığı takdirde kullanmakla tehdit etti.
2022'de rekor sayıda füze denemesiyle dikkat çeken Kuzey Kore'de ordunun 90. yıldönümü vesilesiyle dün gece askeri geçit töreni düzenlendi. Devlete bağlı Kore Merkezi Haber Ajansı'na (KCNA) göre silah sistemlerinin geçit yaptığı törende kalabalığa hitap eden Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, nükleer vurgusu yaptı.
'Nükleer güçlerimiz sadece caydırıcılık misyonuyla sınırlandırılamaz'
Kuzey Kore en son 2017'de nükleer silah denemesi yapmıştı. Kim ise ülkenin nükleer güçlerini maksimum hızda güçlendirme sözü verip kışkırtıldığı takdirde kullanmakla tehdit etti:
"Ülkemizin nükleer güçlerini azami hızla güçlendirmeye ve geliştirmeye yönelik önlemleri uygulamaya devam edeceğiz. Nükleer kuvvetlerimizin temel görevi savaşı caydırmaktır, ancak topraklarımızda istenmeyen bir durum ortaya çıkarsa, nükleer güçlerimiz savaşı önlemeye yönelik tek bir misyonla sınırlandırılamaz."
BREAKING: North Korean state-run newspaper Rodong Sinmun publishes first images of the April 25 military parade.
— NK NEWS (@nknewsorg) April 26, 2022
Photos show Kim Jong Un and his wife, Hwasong-17 ICBM and other missiles marching through the square.https://t.co/55K5L0hqDn pic.twitter.com/nbdzzGI5TX
Geçit töreninde sergilenen bir dizi modern silah arasında hem Amerika kıtasına ulaşma potansiyeli olan uzun menzilli füzeler hem de kara araçlarından veya denizaltılardan ateşlenebilen, Güney Kore ve Japonya'yı menziline alan daha kısa menzilli füzeler vardı.
Kim'in büyükbabası olan ülkenin kurucusunun adını taşıyan Kim İl-sung Meydanı'nda sergilenen silahlardan biri, Kuzey Kore'nin en yeni, en büyük kıtalararası balistik füzesi (ICBM) Hwasong-17 oldu.
North Korean leader says the country’s nukes serve a “secondary purpose” if the country’s core interests are threatenedhttps://t.co/up4exzMv5i
— Nagi N. Najjar (@NagiNajjar) April 26, 2022
Geçen ay Kim yönetiminden 2017'den beri ilk ICBM denemesini gerçekleştirerek dünyaya takdim ettiği Hwasong-17'nin başarısına dair açıklama gelirken, Güney Kore Savunma Bakanlığı, Kuzey Kore'nin Hwasong-17 denemesinin başarısızlığa uğramasının ardından daha küçük Hwasong-15'i fırlattığını öne sürmüştü.
Her halükarda 24 Mart'ta ateşlenen füze, Kuzey Kore'nin fırlattığı diğer füzelerden daha uzun süre ve daha yüksekten uçarak ABD anakarasının derinliklerine ulaşma potansiyelini gösterdi.
Rodong Sinmun shows photos of Kim Jong Un and his wife Ri Sol Ju on the night of the military parade.
— NK NEWS (@nknewsorg) April 26, 2022
Other photos also show the two at an outdoor event with military officers, reportedly held earlier on Monday.https://t.co/KA7dRtZqZR pic.twitter.com/I2WxokYzW6
KCNA'ya göre geçit törenine katılanların yüksek sesle tezahürat yaparak karşıladıkları Hwasong-17, 'Kore'nin özgüveninin mutlak gücünü ve cumhuriyetin stratejik konumunu dünyaya gösterdi'.
'Savaşın dehşetinden uzak sonsuza dek mutluluk için'
Kim'i 'nükleer kuvvetleri tamamlamak gibi tarihi büyük bir davayı başardığı' için öven KCNA, 'halkın nesilden nesile savaşın dehşetinden uzak sonsuza dek mutluluğun tadını çıkarmasını garantiye almak için ölüme meydan okuyan bir iradeyle uzun bir vatanseverlik yolculuğuna çıktığından' söz etti. KCNA, geçit töreni öncesindeki askeri bayram haberinde de ülkenin 'dünyanın görmezden gelemeyeceği ve kimsenin dokunamayacağı yenilmez bir güç kazandığını' dile getirmişti.
Füze şovlu geçit töreni, ABD'li ve Güney Koreli yetkililerin Kuzey Kore'nin 2017'den beri ilk kez nükleer deneme yapmaya hazırlandığına dair işaretler olduğunu söyledikleri dönemde geldi.
ABD yaptırımları hafiflemeyince Kim'in jesti boşa düştü
Washington ile Pyongyang arasındaki nükleer müzakereler, Kuzey Kore'nin ICBM denemelerini durdurup nükleer silah deneme sahasını imha etmesine rağmen ABD'nin yaptırımları hafifletme adımı atmaması nedeniyle 2019'da durdu. Haziran 2018 ve Şubat 2019'da önceki ABD Başkanı Donald Trump ile iki zirvede buluşan Kim, bunlardan ekonomi üzerindeki yaptırım kıskacını kaldıramadan geri dönmesinin ardından Kovid-19 pandemisinin vurması üzerine geçen yıl Kuzey Kore'nin 'şimdiye kadarki en kötü durumuyla karşı karşıya olduğu' açıklamasını yapmıştı.