00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
HABERLER
07:00
7 dk
HABERLER
09:00
6 dk
HABERLER
11:00
5 dk
DÜNYA HABERİ
11:07
13 dk
PARANIN HAREKETİ
11:21
16 dk
HABERLER
12:00
6 dk
HABER MASASI
13:30
35 dk
HABERLER
15:00
5 dk
HABERLER
16:00
5 dk
HABERLER
17:30
4 dk
HABERLER
19:00
5 dk
ARAMIZDAN AYRILANLAR
20:30
15 dk
HABERLER
07:00
5 dk
HABERLER
09:00
6 dk
HABERLER
11:00
4 dk
HABERLER
12:01
5 dk
YAPAY ZEKA GÜNLÜĞÜ
14:05
54 dk
HABERLER
16:00
5 dk
HABERLER
17:30
3 dk
HABERLER
19:00
14 dk
DünBugün
Geri dön
Adana107.4
Adana107.4
Ankara96.2
Antalya104.8
Bursa101.4
Çanakkale107.2
Diyarbakır89.6
Gaziantep104.3
Hatay106.1
İstanbul97.8
İzmir91.0
Kahramanmaraş92.3
Kayseri105.5
Kocaeli90.2
Konya88.6
Malatya106.0
Manisa101.0
Mardin92.2
Ordu99.6
Sakarya90.2
Samsun107.7
Sivas104.2
Şanlıurfa95.3
Trabzon102.4
Van88.0
 - Sputnik Türkiye, 1920
AKŞAM POSTASI
Türkiye ve dünya gündeminde öne çıkan konuların ele alındığı; politikacı, uzman ve gazetecilerin yorumlarıyla katkı sunduğu Atilla Güner'le Akşam Postası, hafta içi her akşam dinleyicilerle buluşuyor.

Maydanoz 10 liraya çıktı: Hataylı üretici fiyat artışlarındaki üç nedeni anlattı

Maydanoz neden 10 liraya çıktı? Hatay’lı üretici anlattı
Abone ol
İstanbul’daki market raflarında 10-12 liraya satılan bir demet maydanoz gündem oldu. Türkiye’deki maydanozun yüzde 70’ini üreten Hatay’ın Arsuz ilçesinden üretici Riyad Köklü, fiyat artışındaki üç nedeni anlattı.
İstanbul’daki marketlerde 10-12 liraya satılan maydanoz gündem oldu. Türkiye’deki maydanozun yüzde 70’ini üreten Hatay’ın Arsuz ilçesinden üretici Riyad Köklü, Radyo Sputnik’te Atilla Güner’le Akşam postası programına konuk oldu. Köklü, “Geçen yıl 1.5 liraya sattığımız maydanozun üzerine 2 lira mazot artışı, 2 lira gübre zamları, bir de kış şartları eklenince fiyat bu noktaya geldi” dedi.

Maydanoz üreticisi Riyad Köklü’ye göre fiyat artışındaki 3 nedeni şöyle:
Kış şartları: “Maliyetlerin artmasındaki en büyük sebep geçtiğimiz kış aylarının olumsuz geçmesi. Bölgemiz açık üretime elverişli olduğu için biz tarlada yetiştirmeyi uygun görüyoruz fakat kış aylarının olumsuz geçmesinden dolayı ürünümüz tarlada kaldı. Maydanoz, kültür bitkisidir ve çok meşakkatlidir
Mazot artışı ve nakliye: “İskenderun – İstanbul arası 1100 km. Sezon başında nakliye ücreti 7 bin liraydı. Bir kamyon 4 bin adet maydanoz kasası alıyor. Bir sandığın 1.75 lira nakliye ücreti vardı. Destesinin nakliye maliyeti 25 kuruştu. Ürettiğimiz maydanozu haldeki yerimizde 1.50 liraya satıyorduk. İstanbullular da maydanozu marketlerden 2-3 liraya alabiliyordu. Şimdi mazotta fiyat artışı nedeniyle nakliye ücreti 21 bin lira oldu. Bunun bir demet maydanoza 2 lira etkisi oldu.
Gübre ve ilaç zamları: Gübre ve ilaçlara gelen yüzde 300’lük zamlardan dolayı girdi maliyeti yükseldi. Bunun da bir demete yaklaşık 2 liralık etkisi oldu.

'Ucuz mazot verin fiyat yüzde 40 düşer'

"İstanbul Bayrampaşa sebze ve meyve halinde maydanozun sandık fiyatı şu an 50 – 100 lira arasında değişiyor. Destesi ortalama 4 lira. ’Devlet, mazotu yatlara verdiği fiyattan çiftçiye vermesi lazım. Gübre fiyatlarında aşağıya çekilirse halkın cebinden çıkan tutarda yüzde 40 indirim olur. Son 20 yıldaki tarım politikasıyla beraber dışa bağımlılık 10 kat arttı ve girdi maliyetlerinden dolayı ülkedeki üretim de yüzde 70 azalmış durumda. Yakın bir gelecekte bizleri iyi günler beklemiyor. Üretilen hiçbir ürün bir önceki dönemin maliyetine üretilemiyor.”

Haber akışı
0
Tartışmaya katılmak için
giriş yapın ya da kayıt olun
loader
Sohbetler
Заголовок открываемого материала