https://anlatilaninotesi.com.tr/20220127/arastirma-kahvenin-yetistigi-alanlar-2050ye-kadar-yari-yariya-azalacak-1053193571.html
Araştırma: Kahvenin yetiştiği alanlar 2050'ye kadar yarı yarıya azalacak
Araştırma: Kahvenin yetiştiği alanlar 2050'ye kadar yarı yarıya azalacak
Sputnik Türkiye
Yeni bir araştırma, dünyanın kahve, kaju ve avokado yetiştirmeye uygun kesimlerinin iklim değişikliği nedeniyle önemli ölçüde değişeceğini ortaya koydu. 27.01.2022, Sputnik Türkiye
2022-01-27T15:04+0300
2022-01-27T15:04+0300
2022-01-27T15:07+0300
kahve
yaşam
iklim değişikliği
avokado
araştırma
https://cdn.img.anlatilaninotesi.com.tr/img/07e5/0a/0c/1049749371_0:0:1921:1080_1920x0_80_0_0_d09917d97bd271b921cf5c429de7e14a.jpg
Araştırmacılar, artan sıcaklıkların ve değişen yağış oranlarının gelecek 30 yıl boyunca kahve, kaju ve avokado yetiştiriciliğini nasıl etkileyeceğini inceledi.Çalışmaya göre, Brezilya, Endonezya, Vietnam ve Kolombiya'da kahvenin yetiştiği önemli bölgeler 2050'ye kadar yaklaşık yüzde 50 oranında azalacak.En düşük sıcaklık senaryosunda ise Brezilya'nın kahve için en uygun bölgelerinde yüzde 76'lık bir azalma olacak; Kolombiya'da bu oran yüzde 63'ü bulabilecek.Öte yandan çalışmaya göre, Arjantin, Güney Afrika, Çin ve Yeni Zelanda'da bazı bölgeler kahve yetiştiriciliği için daha uygun hale gelecek.Kaju ve avokado yetiştiriciliği de etkilenecekİklim değişikliği nedeniyle kaju yetiştiriciliği için uygun alanlar ise yüzde 17 oranında artabilecek.Avokado yetiştiriciliğinde dünyanın en büyük üreticisi olan Meksika'da uygun alanlar yüzde 80'in üzerinde artacak; başka bir önemli yetiştirici olan Peru'da ise aynı iklim modeli altında uygun alanların yaklaşık yarısı kaybedilebilecek.
https://anlatilaninotesi.com.tr/20220105/kahvede-11-yilin-en-buyuk-fiyat-artisi-1052433285.html
Sputnik Türkiye
feedback.tr@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Türkiye
feedback.tr@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
SON HABERLER
tr_TR
Sputnik Türkiye
feedback.tr@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn.img.anlatilaninotesi.com.tr/img/07e5/0a/0c/1049749371_5:0:1710:1279_1920x0_80_0_0_9149bdbbf3726f56e667bc86b95e6d8a.jpgSputnik Türkiye
feedback.tr@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
kahve, iklim değişikliği, avokado, araştırma
kahve, iklim değişikliği, avokado, araştırma
Araştırma: Kahvenin yetiştiği alanlar 2050'ye kadar yarı yarıya azalacak
15:04 27.01.2022 (güncellendi: 15:07 27.01.2022) Yeni bir araştırma, dünyanın kahve, kaju ve avokado yetiştirmeye uygun kesimlerinin iklim değişikliği nedeniyle önemli ölçüde değişeceğini ortaya koydu.
Araştırmacılar, artan sıcaklıkların ve değişen yağış oranlarının gelecek 30 yıl boyunca kahve, kaju ve avokado yetiştiriciliğini nasıl etkileyeceğini inceledi.
Çalışmaya göre, Brezilya, Endonezya, Vietnam ve Kolombiya'da kahvenin yetiştiği önemli bölgeler 2050'ye kadar yaklaşık yüzde 50 oranında azalacak.
En düşük sıcaklık senaryosunda ise Brezilya'nın kahve için en uygun bölgelerinde yüzde 76'lık bir azalma olacak; Kolombiya'da bu oran yüzde 63'ü bulabilecek.
Öte yandan çalışmaya göre, Arjantin, Güney Afrika, Çin ve Yeni Zelanda'da bazı bölgeler kahve yetiştiriciliği için daha uygun hale gelecek.
Kaju ve avokado yetiştiriciliği de etkilenecek
İklim değişikliği nedeniyle kaju yetiştiriciliği için uygun alanlar ise yüzde 17 oranında artabilecek.
Avokado yetiştiriciliğinde dünyanın en büyük üreticisi olan Meksika'da uygun alanlar yüzde 80'in üzerinde artacak; başka bir önemli yetiştirici olan Peru'da ise aynı iklim modeli altında uygun alanların yaklaşık yarısı kaybedilebilecek.